Cele mai bune participări românești în cupele europene în perioada 2010-2019 la masculin

Ne aflăm la finalul unei decade, astfel încât tragem linie și aruncăm o privire asupra celor mai bune participări românești în cupele europene. Aici vom nota faptul că în prezent, CSM CSU Oradea și U-BT Cluj-Napoca au campanii continentale solide, însă acestea se vor întinde în anul 2020, astfel încât nu cunoaștem deznodământul acestora.

5. Gaz Metan Mediaș 2012/13

A fost prima echipă ce a trecut de prima fază a grupelor în FIBA EuroChallenge. Sub comanda lui Marcel Țenter, formația din Mediaș a disputat 14 meciuri internaționale în această campanie. Aventura a demarat cu o victorie în turul preliminar, repurtată asupra rușilor de la Ural Ekaterinburg. În prima fază a grupelor, Gaz Metan a trecut de JDA Dijon, Tartu Rock și a terminat la egalitate cu Khimki, ambele calificându-se în faza următoare. În faza a 2-a a grupelor, Mediaș a avut 3-3 la general și a terminat pe locul 3, la egalitate cu a 2-a clasată, Kataja Basket. Ardelenii au devansat pe BK Ventspils, dar au fost devansați de amintita echipă finlandeză, respectiv de Pinar Karsiyaka (echipă ce avea să pătrundă în finala competiției), ratând astfel calificarea în playoff.

4. U-BT Cluj-Napoca 2017/18

Din postură de campioană a României, U-BT Cluj-Napoca a disputat 16 meciuri internaționale. A început aventura în calificările Basketball Champions League, fiind învinsă de Ludwigsburg în dublă manșă. Clujul a accesat grupele FIBA Europe Cup, trecând de ambele faze. În prima a depășit pe Istanbul BB, Lukoil Academic și Dinamo Tbilisi, iar în cea de-a 2-a a dispus de Keravnos și Mons Hainaut, fiind întrecută de Donar Groningen. Formația olandeză a învins pe U-BT Cluj și în optimile de finală ale competiției.

3. CSM CSU Oradea 2016/17

Din postură de campioană a României, CSM CSU Oradea a înregistrat cel mai lung parcurs continental într-un singur sezon pentru o echipă românească în orice disciplină sportivă. Bihorenii au jucat 20 meciuri internaționale în această stagiune. Acest parcurs a fost cu atât mai prețios cu cât fiecare echipă a fost obligată să joace conform regulamentului din competiția internă (în România fiind permisă folosirea a cel mult cinci străini în sezonul 2016/17, în timp ce alte țări au avut posibilitatea să joace cu mai mulți străini).

Oradea a trecut de campioanele Slovaciei și Bulgariei în duble eliminatorii în calificări, după care a avut 6-8 în faza grupelor din Basketball Champions League. Aici, CSM-ul s-a confruntat cu campioanele din Israel, Finlanda și Ucraina, respectiv cu deținătoarea Cupei Franței, dar și cu o echipă ce cu un sezon înainte a evoluat în Euroligă, respectiv cu una ce avea să câștige campionatul Italiei în sezonul în curs. În fine, Oradea a reușit o dublă victorie în fața unei reprezentante a Ligii VTB. Aventura bihorenilor a continuat în playoff-ul FIBA Europe Cup.

2. Energia Târgu Jiu 2014/15

Gorjenii au ocupat locul 3 în FIBA EuroChallenge. Gruparea antrenată de Antonis Constantinides a luat startul în această competiție din postură de deținătoare a Cupei României. Oltenii au avut 3-3 în prima fază a grupelor, unde s-a duelat cu Tartu Rock, Egis Kormend și Lukoil Academic. A urmat faza a 2-a a grupelor, unde a obținut 4 victorii din 6 meciuri, după ce s-a confruntat cu Enel Brindisi, BC Astana și Okapi Aalstar. În sferturile de finală, gorjenii au trecut de Le Mans Sarthe cu 2-1 la general, pentru ca în semifinale să piardă cu Trabzonspor. Energia a câștigat finala mică în fața lui Fraport Skyliners.

În sezonul 2015/16, Energia Târgu Jiu a trecut de cele două faze ale grupelor și s-a calificat din nou în playoff. De această dată s-a implementat un tur suplimentar în fazele superioare, însă problemele financiare au fost cele care au cauzat eliminarea gorjenilor din competiție. Ei au fost învinși de Khimik Youzhne cu 2-1 la general.

1. CSU Asesoft Ploiești 2014/15

Formația prahoveană a evoluat în EuroCup, a 2-a competiție continentală ca valoare. Asesoft a obținut cinci victorii din zece partide disputate în prima fază a grupelor, jucând în compania unor echipe precum Rytas Vilnius, Banvit, Krasny Oktyabr, Partizan Belgrad și Hapoel Ierusalim. Echipa antrenată de regretatul Vladimir Arnautovic și Sașa Ocokoljic a avansat în faza a 2-a a grupelor, unde a obținut alte două victorii și s-a clasat pe locul al 3-lea, ratând calificarea în playoff. Totuși, reprezentanta României a obținut o victorie de senzație la Valencia, pe terenul deținătoarei de atunci (și de acum) a EuroCup.

CSU Asesoft Ploiești a avut o altă participare în EuroCup în acest deceniu. Este vorba despre sezonul 2013/14, când a obținut trei victorii în zece partide, ratând calificarea în faza a 2-a a competiției.

Mențiune

CSM Steaua Eximbank București a luat startul în EuroCup – ediția 2015/16. Sub comanda lui Hristu Șapera, echipa din capitală a întâlnit echipe redutabile, ce au avut în componență celebrități ale baschetului european, precum Keith Langford. Militarii au repurtat două victorii din zece partide în cadrul acestei campanii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.