Alex Olah: „Mă simt excelent. Mi-a fost dor de colegi și să reprezint România!”

Aflat la primul sezon complet în România, Alex Olah evoluează pentru echipa din orașul său natal. Înalt de 2.13 metri, în vârstă de 27 ani, el a ajutat SCM Timișoara să încheie turul Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2020/21 pe locul al 7-lea, în condițiile în care alb-violeții s-au confruntat aproape în permanență cu probleme de efectiv.

Jucător de poziția 5, „Oli” are medii statistice de 8.8 puncte, 5.2 recuperări (1.7 ofensive), 1.3 pase decisive, 0.5 intercepții și 0.4 capace în aproape 21 minute pe partidă pentru 9.9 la eficiență. El se află la a 2-a experiență în România, după cea de scurtă durată alături de U-BT Cluj-Napoca, în prima parte a sezonului 2017/18.

Absolvent al universității Northwestern, Alex a acumulat experiență la nivel profesionist în Europa. El a avut angajamente în Olanda, Belgia și Spania. De asemenea, a reprezentat România în mai multe rânduri și acum revine sub tricolor.

Am discutat cu Olah în special despre prima jumătate a actualului sezon competițional, dar și despre revenirea la echipa națională, acolo unde reîntâlnește un reprezentant al generației sale din altă postură decât cea de jucător.

Ce părere ai despre parcursul echipei tale în prima jumătate a sezonului regulat?

A fost o perioadă grea de adaptare la noul sistem de competițional. Pe lângă aceasta, ne-am confruntat și cu accidentări, mai mereu neavând un lot complet sau 100% pregătit pentru meciuri. Însă, în pofida acestor lucruri, suntem în continuare în lupta pentru play-off.

Cum vezi lupta pentru calificare în playoff-ul Ligii Naționale?

Lupta, momentan se dă între noi, Steaua și Dinamo. Nu vor fi meciuri ușoare, însă am mare încredere în șansele și forțele noastre de a prinde un loc în play-off.

Sezonul 2020/21 va continua în același sistem, cu turnee de 2-3 etape. Cum ți se pare acesta? Crezi că el creează avantaje pentru anumite echipe și probleme pentru altele?

Pentru moment, mă bucur enorm că se poate juca baschet. Două etape consecutive sunt gestionabile, însă trei etape într-un turneu sunt într-adevăr prea multe. Echipele cu o rotație mai mare au un avantaj fiindcă jucătorii nu evoluează minute multe, fiind mai odihniți pentru al doilea meci.

Consideri că sistemul tradițional (etape săptămânale) ar fi condus la o altă configurație a clasamentului la jumătatea sezonului regulat?

Nu cred că s-ar fi produs o mare schimbare în clasament cu un sistem tradițional.

Ce părere ai despre culoarul echipei tale la turneul final de Cupa României?

Avem un drum greu, dar nu imposibil. Am demonstrat că suntem capabili de a produce surprize. Totul depinde doar de noi.

Este primul tău sezon întreg în Liga Națională. Ce părere ai despre nivelul din această competiție și cum se raportează la campionatele în care ai evoluat anterior?

Nivelul a crescut mult. Se apropie de cel din Belgia.

Ești unul dintre jucătorii care au absentat din motive medicale la precedenta acțiune a echipei naționale, în fereastra din luna noiembrie. Revii acum sub tricolor. Cum te simți la lot și ce părere ai despre dubla cu Israel și Polonia?

Mă simt excelent. Mi-a fost dor de colegi și să reprezint România. Știm că ne așteaptă meciuri grele, însă mai avem o șansă. Indiferent cât de mică este, noi mergem acolo cu gândul că o putem realiza.

Echipa națională are un nou preparator fizic (Cezar Bărăgău), fost jucător și parte a generației tale. Ce părere ai despre el și cum vezi această colaborare?

Mă bucur mult pentru Cezar. Ne cunoaștem de mult timp și am ținut legătura mai mereu. Cezar a acumulat multă experiență în domeniu și este pregătit pentru acestă oportunitate. Mă bucur mult că ni s-a alăturat și îi urez din nou bun venit. Sper să îl avem alături de noi pentru mult timp de acum încolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.