U-BT Cluj-Napoca câștigă confruntarea cu Salon Vilpas în primul tur preliminar Basketball Champions League

U-BT Cluj-Napoca a obținut prima din cele trei victorii necesare pentru accederea în grupele Basketball Champions League – ediția 2021/22. Campioana României a învins-o pe cea a Finlandei, Salon Vilpas Vikings, scor 106-97, în Grecia. Partida a fost transmisă în direct pe canalul YouTube al lui U-BT Cluj-Napoca.

După un început echilibrat, scor 7-7, formația ardeleană a realizat un parțial de 12-0 pentru a se desprinde devreme pe tabela de marcaj. Toni Katic a ieșit la rampă de la început, secondat de Pat Richard și Andrija Stipanovic. Primul sfert a fost impresionant în ambele faze ale jocului pentru campioana României, aceasta desprinzându-se la un maxim de 16 puncte. Finlandezii au încheiat secvența cu o reușită pentru a duce scorul la 30-17.

Secvența a 2-a a demarat favorabil Clujului, dar scandinavii au fost mai agresivi și mai inspirați. Salon Vilpas a lansat cursa de recuperare, având o perioadă de joc impresionantă, cu precădere în faza ofensivă. U-BT a intrat în penalizare, Katic a comis a 3-a greșeală personală pe finalul reprizei, iar finlandezii au avut numeroase vizite la linia de pedeapsă. Ei au egalat la 44, iar apoi au preluat conducerea. Aceasta s-a schimbat de câteva ori pe finalul reprizei, iar Dustin Hogue a înscris o liberă pentru a egala la 48.

Vilpas Vikings au găsit ținta de la mare distanță cu generozitate, având zece triple după doar 22 minute de joc. Elevii lui Sami Toiviainen au trecut la conducere și s-au desprins la șase puncte pe tabelă. Elijah Stewart și Karel Guzman au replicat tot de pe semicerc. Primul din această înșiruire a comis a 3-a greșeală personală, iar U-BT a intrat din nou în penalizare devreme. Dustin Hogue a punctat pe recuperare ofensivă și a readus Clujul în avantaj. Scandinavii au avut mai mult inițiativa pe tabela de marcaj în sfertul al 3-lea, încheind-o la conducere, scor 71-70.

Sfertul 4 a început cu reușita lui Richard de pe semicerc prin care a adus Clujul înapoi în avantaj, însă Guzman a devenit al 4-lea jucător cu patru greșeli personale din lotul ardelenilor. Richard, Stewart și Hogue au adus puncte pe tabela de marcaj, iar U-BT s-a desprins de campioana Finlandei în primele minute din această secvență. Vikings au revenit și au egalat la 78. Tripla lui Richard, respectiv acțiunile de pivot ale lui Hogue și Bircevic i-au băgat pe finlandezi în ședință la jumătatea secvenței decisivă. După timeout, Bircevic a punctat de pe semicerc și a mărit avantajul la opt puncte. Elevii lui Mihai Silvășan au gestionat finalul partidei, reușind să obțină victoria și calificarea în semifinalele turneului preliminar BCL.

Patrick Richard a totalizat 24 puncte, 8 recuperări, 7 pase decisive, Stefan Bircevic a încheiat cu 17 puncte, Toni Katic a bifat 16 puncte, Elijah Stewart a terminat cu 16 puncte, Andrija Stipanovic a bifat 15 puncte, 7 recuperări, Dustin Hogue a avut 15 puncte, 6 recuperări pentru U-BT Cluj-Napoca. În replică, Juho Nenonen a avut 23 puncte, 4 recuperări, Marcus Lovett Jr a adăugat 22 puncte, Brian Fobbs a avut 15, iar Mikko Koivisto a înregistrat 14 puncte.

Ca fapt divers, U-BT Cluj-Napoca a acordat șapte minute de joc baschetbaliștilor considerați români în sistemul FIBA. Cei doi români utilizați nu au punctat. De cealaltă parte, finlandezii au avut 100 minute și 47 puncte marcate. Ei au rotit cinci jucători autohtoni.

U-BT Cluj-Napoca a jucat cu șapte jucători considerați străini, numărul maxim admis pe o foaie de joc de 12 în sistemul FIBA. Ardelenii au evoluat fără Giordan Watson și Brandon Brown. De asemenea, a lipsit și Nandor Kuti. Salon Vilpas a jucat în cinci americani, restul fiind autohtoni.

Miercuri (15.09), cu începere de la ora 20:30, U-BT Cluj-Napoca se duelează cu formația gazdă și principala favorită la câștigarea turneului preliminar, Peristeri BC.

Foto: championsleague.basketball

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *