Tudor Somăcescu între cele mai de perspectivă talente ale generației 2005 în Europa

Site-ul www.eurohopes.com, specializat pe baschetul juvenil cu precădere asupra tinerelor talente din baschetul internațional, îl plasează pe Tudor Somăcescu pe locul al 2-lea în ierarhia celor mai de perspectivă jucători născuți în anul 2005.

Născut pe data de 15 iunie 2005, la Târgu Jiu, Somăcescu este legitimat actualmente la U-BT Cluj-Napoca, club alături de care parcurge al 2-lea sezon consecutiv. El măsoară 1.88 metri și evoluează la pozițiile 1-2.

Somăcescu a început baschetul în orașul natal și a jucat, sub comanda lui Bekes Gabriel, acesta fiindu-i antrenor un an la baby baschet și doi la mini baschet. După pensionarea lui Bekes, grupa 2005 a echipei din Târgu Jiu a fost preluată de Alex Gliga, sub comanda căruia Tudor a evoluat la U13. El a mai evoluat sub comanda lui Claudiu Alionescu, pentru CSȘ din localitate în sezonul 2016/17 la categoria U14 masculin.

Extrem de îndemânatic, Tudor Somăcescu a ieșit la rampă în cadrul Campionatului European U16 masculin Divizia B – ediția 2019, desfășurat la Podgorica, Muntenegru. Născut în anul 2005, compatriotul nostru a participat la un eveniment în cadrul căruia au jucat sportivi cu doi ani mai mari decât el. Aici a evoluat sub comanda lui Branko Cuic.

S-a remarcat în mod deosebit prin abilitatea de a ataca coșul în dribling. Totodată, eurohopes.com îl descrie pe Somăcescu despre un jucător cu personalitate imensă pentru vârsta sa, este mânuitor de minge și îi place să-și asume responsabilitatea în teren. Este de asemenea, caracterizat ca fiind un jucător inteligent cu mingea în mână și care nu pierde controlul asupra ei.

Din postură de mezin al competiției desfășurate în Muntenegru, Tudor Somăcescu a terminat cu 170 minute de joc, adică o medie de 24.3 pe meci. El a contribuit cu 10.0 puncte, 4.3 recuperări, 2.0 pase decisive, 2.7 intercepții și a avut procentaje de 52% la aruncările de două puncte, 18% la trei puncte, respectiv 75% la linia de pedeapsă. A încheiat evenimentul cu un indice de 10.7 la eficiență și 1.3 la +/-.

În sezonul competițional 2019/20, Somăcescu a evoluat în diferite competiții juvenile alături de U-BT Cluj-Napoca, sub comanda lui Milorad Perovic. El a jucat în Campionatul Național al României la categoria U18, respectiv în European Youth Basketball League la categoria Junior (U20).

În ierarhia sursei citate, locul 1 la generația 2005 îi revine lui Izan Almansa. Originar din Murcia, înalt de 2.03 metri, acesta evoluează la poziția 5. El este legitimat la Real Madrid. TOP 3 este completat de Toni Bilic, din Croația. Înalt de 1.97 metri, el evoluează la poziția 1 și este legitimat la Cedevita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.