Team USA avansează în finala Jocurilor Olimpice de la Tokyo

Statele Unite ale Americii s-au calificat în finala concursului de baschet masculin la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Deținătoarea trofeului a depășit Australia, scor 97-78, la capătul unui meci pe care l-a decis într-un sfert.

Pe tot parcursul primei secvențe avantajul a fost de partea elevilor lui Brian Goorjian. Aceștia au marcat primele două coșuri ale partidei de la mare distanță, prin Joe Ingles. Australia a găsit soluții de a menține avantajul pe tabela de marcaj. În replică, Kevin Durant a fost principalul realizator, în condițiile în care circulația mingii și deplasarea fără minge au suferit în mod evident în jocul americanilor. Secvența s-a încheiat cu o nouă triplă în contul Australiei, semnată de către Chris Goulding, scorul după zece minute fiind de 24-18.

Același jucător a marcat primele cinci puncte ale Australiei în secvența a 2-a, una pe care americanii au început-o extrem de modest. Avantajul formației de la Antipozi a crescut, atingând un maxim de 15 lungimi, scor 41-26. Acest lucru a fost posibil pe seama contribuției avută de unitatea a 2-a a galben-verzilor, cu tridentul format din Chris Goulding – Dante Exum – Matisse Thybulle în prim plan. Asta în condițiile în care s-au consemnat câteva imprecizii și în jocul echipei din Emisfera Sudică, precum ratări de la linia de pedeapsă, respectiv câteva mingi pierdute de pe urma cărora Team USA și-a alimentat tranziția ofensivă. Echipa lui Greg Popovich nu a găsit aceleași soluții precum în partida cu Spania, dar Durant a adus-o aproape cu un parțial de 16-4, scorul la jumătatea partidei fiind de 45-42.

Repriza secundă a început favorabil Team USA, care a venit la conducere după un minut și jumătate scurs din sfertul 3, marcând primele 12 puncte, Durant fiind de neoprit. Jock Landale a marcat primul coș al Australiei în sfertul 3, după patru minute de joc. Americanii și-au reglat tirul, dar și jocul de pase împotriva defensivei combinate a adversarului. Nivelul defensiv al elevilor lui Popovich a fost net superior celui din prima repriză. Devin Booker a oferit la rândul său o mostră de măiestrie ofensivă. Avantajul SUA a trecut de 15 lungimi pe finalul acestei perioade de joc. Sfertul 3 s-a încheiat cu un parțial de 32-10, scorul la capătul acestuia fiind de 74-55.

Secvența decisivă s-a desfășurat sub controlul total al echipei americane. Diferența a urcat la peste 20 de puncte, Jayson Tatum remarcându-se în mai multe rânduri în ambele faze ale jocului. Patty Mills a depus toate eforturile, în ambele faze ale jocului, pentru a încerca să readucă Australia în joc, dar Team USA a găsit soluții pentru a rămâne în control până la final. De altfel, ambele echipe au jucat cu unitatea a 2-a în ultimele minute ale partidei.

Kevin Durant a totalizat 23 puncte, 9 recuperări, Devin Booker a adăugat 20 puncte, Jrue Holiday a bifat 11 puncte, 8 recuperări și 8 pase decisive, Khris Middleton a terminat cu 11 puncte pentru învingători. De cealaltă parte, Patty Mills a avut 15 puncte, 8 pase decisive, 5 recuperări, 3 intercepții, Dante Exum a adăugat 14 puncte, iar Jock Landale a terminat cu 11 puncte, 6 recuperări pentru Boomers.

Statele Unite ale Americii avansează în finala concursului de baschet masculin din cadrul Jocurilor Olimpice pentru a 17-a oară în 19 participări. Ei vor încerca să câștige al 16-lea titlu olimpic sâmbătă (07.08). Adversar va fi Slovenia sau Franța.

Australia va juca pentru a 5-a oară în finala mică și este în căutarea primei medalii olimpice.

Foto: FIBA.basketball

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.