Spania pătrunde în finala FIBA Basketball World Cup 2019

Spania s-a calificat în finala FIBA Basketball World Cup 2019. Reprezentativa de la iberică a dispus de Australia, scor 95-88, după două reprize de prelungiri, în prima semifinală a competiției găzduite în China. A fost o partidă între două echipe neînvinse la acest eveniment!

Prima repriză a fost extrem de echilibrată. Spaniolii au avut probleme în atac, cu precădere în spațiul de trei secunde, acolo tridentul Marc Gasol – Claver – Willy Hernangomez a avut 0/9 la aruncări în rimele 20 minute de joc efectiv. Secvența inaugurală a consemnat multiple schimbări la conducere, scorul la prima pauză fiind stabilit de către Sergio Llull, cu o aruncare de trei puncte pe sirenă. Ibericii conduceau la limită prin prisma acestei reușite, scor 22-21.

Secvența a 2-a a evidențiat problemele Spaniei la aruncările din acțiune. Elevii lui Sergio Scariolo au avut 3/16 și au marcat doar zece puncte în această perioadă de joc. De altfel, Australia a preluat conducerea și s-a desprins la un maxim de opt lungimi, însă naționala Spaniei a redus din deficit în pofida lipsi de productivitate a unității a 2-a. Scorul la jumătatea partidei a fost de 37-32 în favoarea Australiei.

Repriza secundă a demarat cu cinci puncte din partea lui Marc Gasol, însă replica a venit de la Aaron Baynes și Patty Mills. Naționala de la Antipozi s-a desprins la peste zece lungimi la jumătatea celei de-a 3-a secvențe, pe fondul unei defensive cu care spaniolii nu s-au descurcat. Spania a strâns la cinci puncte în ultimul minut al sfertului al 3-lea, dar Ricky Rubio a fost sancționat cu fault tehnic pentru proteste. La intrarea în secvența decisivă, scorul era de 55-51 pentru Boomers, același Rubio marcând ultimul coș.

Nic Kay a continuat să aducă un plus important echipei sale în atac – atât la finalizare, cât și la recuperare ofensivă, iar Australia s-a desprins la opt lungimi cu șapte minute rămase pe timpul de joc. De altfel, elevii lui Andrej Lemanis au marcat cu generozitate din spațiul de trei secunde, unde Spania nu a avut aceeași productivitate. Australienii au marcat de mai multe ori după recuperare ofensivă în secvența a 4-a, însă Ribas, Gasol și Llull au strâns la 67-65, cu patru minute înainte de final.

Ibericii au avut șansa să egaleze, însă nu au marcat, după care Mills a fost faultat pe o aruncare de trei puncte. Fundașul lui San Antonio Spurs a fost precis de la linia de pedeapsă. Ibericii s-au întâlnit cu o nouă oportunitate în penultimul minut, după greșeala ofensivă a lui Baynes. Marc Gasola profitat și a strâns la un singur punct pe tabela de marcaj. Kay a ratat de sub panou oferind Spaniei posibilitatea să treacă în avantaj. Ibericii au ratat două aruncări pe aceeași posesie, după care Australia a fost imprecisă, iar Mills a pierdut mingea cu 28 secunde rămase din timpul de joc datorită defensivei agresive a lui Rudy.

Scariolo a cerut timp de odihnă și a cerut posesie de 24 secunde. Bogut a fost sancționat cu greșeală personală, o decizie cel puțin discutabilă. Marc Gasol a fost trimis la linia de pedeapsă cu 8.7 secunde rămase din timpul de joc. El a transformat ambele libere pentru a aduce Spania în avantaj pentru prima dată de la startul sfertului 2. Australia a cerut timp de odihnă, antrenorul Lemanis pregătind o acțiune rapidă, datorită timpului limitat de atac. Patty Mills a atacat pe pătrundere, fiind faultat pe aruncare și trimis la linia de pedeapsă cu 4.7 secunde înainte de final. Acesta a împărțit liberele și a egalat la 71. Rubio a cules recuperarea și a aruncat de la centru însă mingea a ieșit de pe inel. Astfel, partida a intrat în prelungiri, scorul după 40 minute fiind de 71-71.

Victor Claver a comis un fault ofensiv la prima acțiune de joc în repriza de prelungiri. Joe Ingles a pasat apoi greșit, iar Marc Gasol a înscris pe o acțiune de pivot după care a transformat cu un pick and pop pentru Spania. Replica a dat-o Patty Mills, de pe semicerc. Surprinzătorul Nic Kay a restabilit egalitatea la 76, după un fault ofensiv nesancționat la Dellavedova. Claver a înscris prin slam dunk din serviciul lui Rubio, jucător ajuns la a 10-a pasă decisivă în acest meci. Llull a ratat șansa de a readuce Spania în avantaj cu o aruncare de trei puncte ieșită de pe inel, însă Australia nu a profitat pierzând posesia. Ambele echipe au avut apoi imprecizii la finalizare. Australia a avut o posesie de 14 secunde cu 16.3 secunde rămase pe timpul de joc, moment în care Lemanis a cerut timp de odihnă. Marc Gasol a comis un fault și l-a trimis pe Mills la linia de pedeapsă cu 14.2 secunde rămase pe timpul de joc. Fundașul australian a transformat liberele, aducându-și echipa în avantaj. Spania a cerut timp de odihnă. Marc Gasol a fost faultat în mismatch de Dellavedova, fiind trimis la linia de pedeapsă cu 4.6 secunde rămase pe timpul de joc. Acesta a fost precis și a egalat la 80. Australia a avut ultima posesie, de sub cinci secunde, iar Dellavedova a avut șansa victoriei, dar mingea nu a intrat în coș. Astfel, partida a intrat în cea de-a 2-a repriză de prelungiri, scorul după 45 minute fiind de 80-80.

Andrew Bogut a marcat primul coș din repriza a 2-a de prelungiri, pe recuperare ofensivă. Victor Claver a răspuns de la semidistanță, după care Sergio Llull a fost servit impecabil la semicerc de Rubio pentru un coș de trei puncte. Același fundaș al Spaniei l-a servit perfect pe Marc în spațiul de trei secunde pentru a înscris din mismatch și un nou avantaj de două posesii pentru iberici în prelungiri. Chris Goulding a ratat două aruncări consecutive pentru Australia după ce a fost ținut mult timp pe bancă, iar circulația mingii la semicerc pentru iberici l-a eliberat pe același Llull, un veritabil specialist la aruncări în astfel de momente. Spania s-a desprins la opt puncte cu două minute rămase de jucat. Andrej Lemanis a fost obligat să-și folosească timpul de odihnă în această situație. Aaron Baynes a găsit ținta de pe semicerc pentru a reduce din deficit, însă Ricky Rubio și Victor Claver au fost trimiși prompt la linia de pedeapsă. Ibericii au controlat situația până la final în aceste condiții pentru a se califica în finala FIBA Basketball World Cup 2019.

Marc Gasol a avut 33 puncte, 6 recuperări, 4 pase decisive, Ricky Rubio a adăugat 19 puncte, 12 pase decisive, 7 recuperări, iar Sergio Llull a avut 17 puncte pentru Spania. Patty Mills a totalizat 29 puncte, iar Nic Kay a adăugat 18 puncte, 11 recuperări (7 ofensive) pentru Australia.

În tribune la prima semifinală au luat loc Adam Silver, Kobe Bryant, Panagiotis Giannakis, Manu Ginobili și alte nume de referință ale jocului de baschet.

Va fi a 2-a finală pentru Spania în istorie. Prima a câștigat-o în urmă cu 13 ani, în Japonia, după o finală cu Grecia. Australia, aflată în premieră în careul de ași, va lupta pentru prima medalie din istorie în finala mică.

În cea de-a 2-a semifinală, cu începere de la ora 15:00, Franța se duelează cu Argentina.

Foto: FIBA.basketball

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.