Returul Grupei valorice A în Liga Națională de baschet masculin – ediția 2019/20 demarează sâmbătă (30.11). Liderul neînvins al clasamentului, U-BT Cluj-Napoca, primește vizita uneia dintre revelațiile începutului de sezon, Dinamo Știința București.
La startul celei de-a 2-a jumătăți din sezonul regulat aruncăm o privire asupra clasamentului și a șanselor pe care fiecare echipă în parte le are să ajungă în TOP 6.
U-BT Cluj-Napoca are 7-0 la general și este lider autoritar al clasamentului. Este practic calificată în Grupa Roșie deoarece e aproape imposibil de crezut că poate să piardă toate meciurile în retur. Ba mai mult, cu șapte victorii la încheiere returului e aproape sigur că te califici în TOP 6.
CSM CSU Oradea ocupă locul al 2-lea, având 5-2 la general. Deși a oscilat între prestații solide și unele foarte modeste, campioana României este în grafic pentru a 10-a calificare consecutivă în playoff. Roș-albaștrii au pierdut surprinzător în prima etapă, după care au obținut cinci victorii în următoarele șase meciuri de campionat. E cert că va avansa în TOP 6.
În pofida unui parcurs mai puțin reușit, dar mai ales mai puțin obișnuit pentru începutul sezonului, BC CSU Sibiu a terminat turul pe podium. Mai mult, galben-albaștrii au un bilanț pozitiv (4-3) la jumătatea primei faze. Deținătoarea Cupei României are cinci meciuri pe teren propriu în retur și este de așteptat să-și asigure fără emoții biletele de TOP 6. Mai ales că este așteptată revenirea lui Barry Stewart.
Urmează o luptă între cinci echipe pentru ultimele trei locuri ce asigură calificarea în TOP 6. La startul returului, Dinamo Știința, Steaua și SCM U Craiova au 3-4 la general fiecare. Cele două echipe din București sunt în progres față de sezonul precedent. Dinamo ca rezultate, iar Steaua ca joc și potențial mai mult decât comparația cu situația din clasament în urmă cu un an.
Este limpede că returul programează câteva meciuri pe care fiecare dintre aceste echipe trebuie să le câștige pentru a avansa în TOP 6. Dinamo Știința are trei meciuri pe teren propriu și e obligată să câștige cel puțin două dintre ele. E posibil ca meciul din ultima etapă, de la Pitești, să fie hotărâtor.
Craiova are la rândul ei tot trei meciuri pe teren propriu. Oltenii sunt redutabili în propriul fief și este de așteptat să câștige cel puțin două dintre aceste meciuri și de ce nu chiar șipe cel de-al 3-lea. Problema oltenilor rămâne aceeași precum în sezonul precedent, comportarea în meciurile din deplasare, acolo unde la ora actuală are 0-3.
Programul Stelei se anunță foarte complicat în retur. Elevii lui Cătălin Burlacu au cinci deplasări și e limpede că an neapărată nevoie de cel puțin o victorie. Militarii vor încerca să se impună în meciurile de la Timișoara și București cu rivala de tradiție pentru a obține un ascendent, dar și un avantaj în situație de egalitate între două sau mai multe echipe. E posibil ca absența lui Andrei Mandache, cel mai experimentat jucător din lotul Stelei în LNBM, să aibă impact.
SCM Timișoara are 2-5 la jumătatea GVA și ocupă locul 7. Bănățenii au pierdut ultimele patru meciuri de campionat, dar aici sunt incluse trei dueluri cu ocupantele primelor trei locuri, a principalelor forțe ale LNBM. Returul începe cu o dublă deplasare pentru echipa lui Dragan Petricevic. Meciul de la Pitești se anunță deosebit de interesant și foarte important pentru ambițiile ambelor protagoniste.
În fine, BCM U FC Argeș Pitești este dezamăgirea turului. A început cu o prestație convingătoare, dătătoare de speranțe și a bifat o victorie pe deplin meritată în deplasare, pe terenul unei rivale la calificarea în TOP 6. Continuarea a fost extrem de modestă. Piteștiul nu a jucat rău în meciurile cu Clujul și Craiova, dar a pierdut, după care jocul a fost foarte modest, alb-violeții având patru meciuri consecutive pierdute în campionat la diferențe de peste zece puncte fiecare. Argeșenii au o serie de șapte eșecuri în toate competițiile, astfel încât nu mai există ziua de mâine. BCM U FC Argeș e obligată să câștige următorul meci, mai ales că e pe teren propriu și în compania unei rivale la calificarea în TOP 6. De altfel, în retur echipa preluată de Hristu Șapera trebuie să câștige toate meciurile de pe teren propriu.
Având în vedere echilibrul existent și modul în care s-au împărțit victoriile pe parcursul turului, respectiv experiența din sezonul trecut, este foarte posibil ca în TOP 6 să se califice o echipă ce obține cinci victorii. Rămâne însă de văzut dacă tridentul fruntaș se va împiedica în compania acestor echipe. Lucru posibil ținând cont de faptul că U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea vor avea un program infernal în continuare, iar oboseala și riscul de accidentare vor plana în permanență.
În sezonul 2018/19, Steaua București (4-10 la general) și Dinamo Știința București (0-14) au rămas pe dinafară. Ultima echipă calificată în TOP 6 a fost SCM Timișoara, cu un bilanț de cinci victorii și nouă înfrângeri.