Sistemul de desfășurare al Cupei României la baschet masculin – ediția 2020/21

Sezonul competițional 2020/21 ar putea demara în România pe parcursul lunii octombrie anul curent. Cupa României la baschet masculin este prima competiție de nivel seniori pe care iubitorii jocului cu mingea la coș din țara noastră o vor putea urmări (de la TV sau online).

Federația Română de Baschet, împreună cu cluburile, a pregătit două variante pentru desfășurarea acestei competiții. Soluția găsită pare să fie foarte bună, întrucât ea se gândește la mai multe aspecte importante pentru părțile implicate în mișcarea baschetbalistică din țara noastră.

Înainte de a le prezenta trebuie să menționăm faptul că o decizie cu privire la startul sezonului competițional 2020/21 se va lua de abia după ședința FIBA Europe Board din data de 1 septembrie anul curent. Atunci se va discuta cu exactitate dacă vor fi organizate în această toamnă competiții internaționale (Basketball Champions League, FIBA Europe Cup, Euroliga feminină, FIBA EuroCup Women și calificări FIBA EuroBasket).

Totodată, reamintim că orice decizie cu privire la activitatea baschetbalistică din România trebuie aprobată prin vot în Consiliul Director al FR Baschet.

Varianta 1 – Dacă competițiile internaționale (Basketball Champions League, FIBA Europe Cup și calificările FIBA EuroBasket) se amână pentru 2021.

Reunește cele 15 echipe înscrise în Liga Națională de baschet masculin și Cupa României – ediția 2020/21. Acestea vor fi repartizate în două grupe în funcție de locul ocupat la încheierea sezonului competițional 2019/20. Echipele ocupante ale locurilor impare formează o grupă, iar cele ocupante ale locurilor pare alcătuiesc o altă grupă. În aceste condiții, componența grupelor este următoarea:

  • Grupa A – U-BT Cluj-Napoca, BC CSU Sibiu, Steaua București, BCM U FC Argeș Pitești, CSO Voluntari, CSM Mediaș, Athletic Constanța, CSM Miercurea Ciuc.
  • Grupa B – CSM CSU Oradea, Dinamo Știința București, SCM Timișoara, SCM U Craiova, CSM Galați, CSM Focșani, CSM Târgu Jiu.

Calendar și sistemul competițional (date aproximative):

  • 26 septembrie – Testare COVID-19 pentru toată lumea implicată în delegațiile oficiale (jucători, antrenori, staff).
  • 29 septembrie – Intrare în cantonament de 14 zile (regim închis).
  • 12 octombrie (a 14-a zi de cantonament) – Testare COVID-19 pentru toată lumea implicată în delegațiile oficiale (jucători, antrenori, staff).
  • 15 octombrie – Startul fazei inaugurale în Cupa României. Se joacă în sistem fiecare cu fiecare (cu zi de pauză după trei zile de competiție). Primul turneu se va întinte pentru aproximativ o săptămână.
  • 23-26 octombrie – Sportivii nu vor sta în cantonament (regim deschis).
  • 27 octombrie (a 14-a zi de la precedenta testare) – Testare COVID-19 pentru toată lumea implicată în delegațiile oficiale (jucători, antrenori, staff).
  • 30 octombrie – Intrare în cantonament de 14 zile (regim închis).
  • 12 noiembrie (a 14-a zi de cantonament) – Testare COVID-19 pentru toată lumea implicată în delegațiile oficiale (jucători, antrenori, staff).
  • 15 noiembrie – Startul fazei a 2-a în Cupa României. Se ține cont de rezultatele din prima fază a competiției în compania echipelor calificate din propria grupă. În plus, fiecare echipă joacă câte un meci împotriva celor patru echipe provenite din cealaltă grupă a fazei inaugurale. Se întocmește clasamentul cumulat (cele trei meciuri din faza 1 contra echipelor calificate din aceeași grupă și cele patru meciuri din faza 2 contra primelor patru clasate din cealaltă grupă a fazei 1), iar primele patru clasate se califică la Final Four. Acesta se va desfășura imediat după terminarea fazei grupelor (zi de pauză între faza grupelor și Final Four).

Așadar, fiecare echipă va juca cel puțin zece meciuri până la Final Four-ul Cupei României în acest sistem. Important de menționat este că se joacă și pentru locurile 9/15, apoi locurile 5/8, 9/12 etc).

Această variantă, în cazul în care nu se desfășoară competiții internaționale, va implica următoarele eforturi pentru participanții la Cupa României:

  • 4 teste COVID-19 pentru toți participanții
  • 2 cantonamente de pregătire de câte 14 zile fiecare
  • 2 turnee de câte o săptămână fiecare

Firește, cantonamentele și turneele implică costuri de transport, cazare și masă.

Varianta 2 – Dacă competițiile internaționale (Basketball Champions League, FIBA Europe Cup și calificările FIBA EuroBasket) se desfășoară.

Reunește cele 12 echipe înscrise în Liga Națională și nu participă în cupele europene. Așadar, fără participarea U-BT Cluj-Napoca, CSM CSU Oradea și BC CSU Sibiu. În acest caz se formează două grupe de șase echipe fiecare și se joacă pe sistemul fiecare cu fiecare (zi de pauză după primele trei etape). În acest scenariu, primele două clasate în fiecare grupă și cel mai bun loc 3 se califică în faza următoare a Cupei României.

Faza a 2-a a competiției va reuni cele cinci echipe calificate din prima fază, alături de reprezentantele României în cupele europene. Este neclar încă în această variantă cum va decurge faza a 2-a. Cel mai plauzibil este un turneu Final 8, cu meciuri direct eliminatorii sau două grupe de patru urmate de semifinale și finală. Cert este că în situația în care vor exista competiții internaționale, atunci faza a 2-a a Cupei României se va desfășura undeva în luna decembrie (în octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie se joacă cupe europene, iar în a 2-a jumătate a lunii noiembrie sunt meciurile echipei naționale din calificările FIBA EuroBasket). Firește, cele două faze ale Cupei României vor fi precedate de cantonament de câte 14 zile cu câte două teste (unul înainte de intrarea în cantonament, celălalt în ultima zi de cantonament).

Din informațiile noastre, în cazul testării COVID-19, doar cel/cei cu rezultat pozitiv sunt supuși normelor în vigoare pentru persoanele bolnave. Ceilalți componenți ai delegațiilor vor putea să-și continue activitatea conform prevederilor în vigoare. Așadar, nu se va repeta situația consemnată la fotbal, când au fost amânate meciuri după un singur caz pozitiv confirmat.

În timpul turneelor se menține regimul cantonament. Așadar, sportivii vor participa la meciuri și vor sta în hotelul unde sunt cazați.

Se evidențiază anumite probleme. Cel mai important detaliu, în plan sportiv, este legat de disponibilitatea tinerilor baschetbaliști. Am anunțat pe parcursul ultimelor săptămâni faptul că majoritatea cluburilor din Liga Națională au cooptat juniori în lotul lărgit al echipelor de seniori, cu scopul de a-i înscrie în competiții. Participarea acestora la turneele de Cupa României va fi înregunată (imposibilă) dacă pe 14 septembrie începe anul școlar în condiții normale. În cazul în care se va face școală online, atunci există opțiunea de a programa meciurile după-amiază pentru ca sportivii-elevi să participe la cursurile online.

Un alt aspect extrem de important ce trebuie subliniat este acela că în eventualitatea în care una sau mai multe echipe decid să nu participe la Cupa României, acest lucru nu le exclude din Liga Națională. Tot aici trebuie menționat faptul că sistemul de desfășurare al Ligii Naționale va fi definitivat ulterior, în funcție de evoluția pandemiei pe teritoriul României.

Dacă situația nu se va relaxa și lucrurile nu se vor schimba în privința pandemiei, este de așteptat ca ediția 2020/21 a Ligii Naționale să se desfășoare tot sub formă de turnee, chiar dacă această opțiune nu pare a fi agreată de cluburi. Disputarea competiției sub formă de etape săptămânale, sub auspiciile actualului ordin comun al Ministerului Tineretului și Sportului, respectiv al Ministerului Sănătății, va avea un impact financiar dur, imposibil de suportat pentru majoritatea cluburilor. De asemenea, sportivii și personalul inclus în delegațiile oficiale ale echipelor ar avea o perioadă incredibil de lungă de regim închis, ce poate avea efecte nedorite în plan mental și moral asupra acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.