Schimbare majoră în fruntea baschetului din Grecia

Giorgos Vasilakopoulos, unul dintre cei mai longevivi președinți de federație națională din baschetul european, a fost forțat să renunțe la funcție. În vârstă de 82 ani, acesta a condus baschetul elen între 1998 și 2002, respectiv din 2010 și până de curând.

Noul președinte al Federației Elene de Baschet a fost ales Vaggelis Liolios (foto 1), cel care a ocupat până recent funcția de președinte al clubului Promitheas Patras, unul dintre proiectele de succes din ultimii ani în baschetul elen.

Liolios a obținut 335 voturi și l-a învins pe Panagiotis Fasoulas, legenda echipei naționale a Greciei. Acesta a primit 180 voturi. Trebuie menționat că alegerile noii conduceri a federației au fost amânate de mai multe ori. Principalul motiv a fost legat de pandemie, însă au existat și alte cauze de natură birocratică.

Venirea lui Liolios la cârma baschetului elen pare să semnaleze o schimbare majoră. Pe de o parte pentru că acesta provine dintr-o tabără opusă fostei conduceri, dar pe de alta pentru că Promitheas Patras a renunțat la competițiile continentale FIBA în detrimentul celor organizate de Euroleague Basketball. Astfel, fosta echipă prezidată de Liolios va juca pentru al 3-lea sezon în succesiune la nivel de EuroCup.

Totodată, pe lângă încercarea de a se ridica la nivelul lui Panathinaikos Atena și Olympiacos Pireu, Promitheas Patras a dezvoltat unul dintre cele mai competitive programe juvenile nu doar din Grecia, ci din toată Europa sub comanda celui care tocmai a devenit președinte ale federației de specialitate.

De notat că Vasilakopoulos (foto 2) nu a mai avut dreptul să continue la cârma federației elene și o părăsește după o perioadă de aproape 30 ani în care a controlat destinele jocului de baschet în Grecia, fie din funcția de președinte, fie din cea de președinte al FIBA Europe, funcție deținută între 2002 și 2010. Vasilakopoulos a fost primul președinte al confederației FIBA Europe și este considerat un personaj deosebit de important pentru mișcarea baschetbalistică din Europa.

Așadar, schimbarea este una majoră din toate punctele de vedere la cârma baschetului elen, unul dintre cele mai competitive în epoca modernă a acestei discipline sportive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *