România primește vizita Luxemburgului la Timișoara, în precalificările FIBA EuroBasket 2025

România se duelează cu Luxemburg în cadrul celui de-al 3-lea meci din campania de precalificare la FIBA EuroBasket 2025. Partida are loc joi (30.06), ora 19:00, la Sala Constantin Jude din Timișoara, fiind transmisă în direct pe DigiSport și Prima Sport 1.

Vulturii au două victorii și sunt lideri în Grupa B. De cealaltă parte, Luxemburg a câștigat o partidă și a pierdut două. Această echipă a câștigat ultimul meci, disputat în luna Februarie anul curent, în compania Albaniei, scor 86-75. Formația antrenată de către Dragan Petricevic își poate asigura prima poziție în grupă cu o victorie.

În tur, la Luxembourg, compatrioții noștri au obținut o victorie muncită, scor 73-70. Aceasta a fost prima confruntare oficială la nivel de seniori în cadrul calificărilor EuroBasket între România și Luxemburg.

În cadrul acelui meci, Kris Richard a avut 16 puncte, 4 pase decisive, Emanuel Cățe a adăugat 12 puncte, 8 recuperări, iar Bobe Nicolescu, Rolland Torok și Mihai Măciucă au bifat câte 11 puncte fiecare. De cealaltă parte, Alex Laurent a reușit 19 puncte și 7 recuperări pentru gazdele de atunci.

România va fi lipsită de serviciile lui Dragoș Diculescu. În schimb, selecționerul Dragan Petricevic poate să conteze pe Emi Cățe, Patrick Richard, respectiv pe ceilalți jucători autohtoni ce evoluează în rotațiile de bază ale echipelor de top din Liga Națională.

Luxemburg are în componență un jucător naturalizat în Derek Wilson. Efectivul cuprinde câțiva sportivi cu legături în spațiul ex-iugoslav, dar născuți și formați în această țară minusculă.

Partida se va desfășura la Timișoara, acolo unde de-a lungul ultimilor ani s-au organizat competiții destinate echipelor naționale de juniori, dar și o grupă de la FIBA Women’s EuroBasket 2015.

În prima fază a precalificărilor s-au format trei grupe, una de patru echipe și două de câte trei echipe fiecare. Câștigătoarele celor trei grupe, respectiv cele mai bune două* locuri 2, alături de Cipru**, avansează în faza a 2-a din precalificări. Acestor formații li se vor alătura ocupantele locurilor 4 din prima fază a calificărilor FIBA Basketball World Cup 2023, Zona Europa.

Faza a 2-a din precalificări va cuprinde trei grupe de patru echipe fiecare și se va juca în sistem dublă manșă. Meciurile din această fază a precalificărilor FIBA EuroBasket 2025 se vor desfășura în August și Noiembrie 2022, respectiv în Februarie 2023.

* Prin excluderea Belarusului din competițiile FIBA, a fost mărit numărul ocupantelor locurilor 2 care se califică din prima fază a precalificărilor EuroBasket 20225 pentru cea de-a 2-a, de la o echipă la două.
** Cipru va fi una dintre gazdele turneului final (alături de Letonia și Finlanda, respectiv posibil Ucraina), astfel încât este calificată din oficiu, dar joacă în precalificări pentru a acumula experiență de joc.

Foto: Alina Cojocaru / FIBA.basketball

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.