Robert Jărcălău: „Ai o senzație de ‘fluturi în stomac’ atunci când ești într-un meci important la turneul final”

Robert Jărcălău este unul dintre tinerii practicanți ai baschetului care tocmai a absolvit liceul și a trecut prin așa numitul examen al maturității, bacalaureatul. El a avut următoarele note la examenul de bacalaureat: 9.1 la Limba Română, 9.75 la Istorie, 8.85 la Logică, rezultând media de 9.23.

S-a născut pe data de 25 aprilie 2001. El este fundaș și a evoluat mare parte a activității sale juvenile la o generație superioară din punct de vedere al vârstei.

El a deprins tainele jocului de baschet la clubul Spike București, unde a activat între 2012 și 2017. Ulterior a petrecut două sezoane alături de Agronomia București, iar în sezonul 2019/20 a evoluat pentru Laguna București.

Palmaresul lui Jarcalău cuprinde următoarele rezultate:

Spike București

  • locul 7 la CN U14, cu generația 2000
  • locul 7 la CN U16, cu generația 2000

Agronomia București

  • locul 7 la CN U16
  • locul 4 la CN U18
  • locul 2 la CN U18, cu generația 2000
  • locul 2 la CN U20, cu generația 2000

Alături de Laguna București a petrecut sezonul 2019/20, situându-se pe locul 5 în grupa semifinală din care a făcut parte la momentul suspendării competițiilor.

Practicant al jocului cu mingea la coș din 2012, Robert ne-a vorbit despre parcursul său în baschet, dar și despre ambițiile sale de viitor.

Când și unde ai început să practici baschetul? Ai încercat și alte discipline sportive?

Aș vrea să încep prin a-mi manifesta espectul față de toți colegii mei de la toate cluburile cât și antrenorii care au avut un rol important în progresul meu. Cel mai mare progres și cu cele mai bune rezulatate în competiție se datorează antrenorului meu de la Agronomia, Milan Sokic pe care îl respect din tot sufletul.

M-am apucat de baschet la Clubul Sportiv Spike București în urma cu opt ani de zile. M-am apucat de baschet din curiozitate, întrucât aveam un prieten care practica acest sport și îmi plăcea ideea de plecat în turnee și cantonamente în diferite orașe ale țării. Și, prin chestia asta, am ajuns la un club care era de performanță, cu toate că nu știam ce înseamnă sau în ce constă această performanță, iar așa am ajuns astăzi să trăiesc și să iubesc acest sport. Am făcut și alte sporturi în trecut, precum înot și karate.

Cum ai rezuma sezonul 2019/20 pentru tine și echipa ta?

Sezonul 19/20, pentru mine personal, a reprezentat un sezon în care am experimentat un club nou, Laguna București. Atmosfera, colegii cât și staff-ul tehnic au fost plăcute și am fost primit cu brațele deschise. Sezonul acesta pentru echipă a fost o provocare pentru că echipa a fost formată la începutul verii 2019, doar câțiva colegi se cunoșteau între ei, dar eu spun că am avut rezultate bune având în vedere că am reușit într-un scurt timp să ne acomodăm cu stilul de joc al fiecăruia. Din păcate, acest sezon a fost supus unei mari provocări, pandemia Covid-19, care a pus pauză competiției, similar oricărei alte activități.

Enumeră-ne cele mai frumoase amintiri din activitatea ta baschetbalistică.

Cele mai frumoase amintiri au fost caracterizate, probabil, de turneele finale și de cantonamente. Atmosfera turneelor finale este deosebită față de orice alt meci sau meciuri din timpul sezonului competițional, tensiunea și munca depusă pe parcursul campionatul îți dau o senzație de “fluturi în stomac” atunci când ești într-un meci important de la turneul final.

Unde te vezi în viitor în ceea ce privește baschetul?

Ma văd practicând în continuare acest sport, însă doar pe partea pasională, întrucât pe cea profesională, ideile mele se îndreaptă întru totul alt domeniu de activitate, Bussines și Marketing.

Care este jucătorul tău favorit și de ce?

Jucătorul meu favorit, în momentul de față, este Luka Doncic, deoarece mi se pare un jucător talentat și susținut de foarte multă muncă, iar lucrurile acestea se văd în jocul lui, un joc foarte eficient și spectaculos. Este un jucător complet și reprezintă un conducător de joc din toate punctele de vedere, atât prin talentul ofensiv cât și abilitatea de a pasa și dă dovadă de viziune foarte bună asupra jocului, a terenului. În trecut, Kyrie Irving era jucătorul meu preferat pentru că îmi plăcea stilul lui de joc și mă regăseam în el.

Care este visul tău cel mai mare?

Să fac ceva ce îmi place, să fac din pasiune. Probabil pe partea de Bussines mai mult, dar nu vreau deloc să exclud baschetul din viața mea pentru că reprezintă o ramură importantă în dezvoltarea și maturizarea mea.

Cum îmbini orele de școală cu cele de antrenament?

Legat de școală și baschet este un subiect important deoarece școala nu trebuie neglijată absolut deloc. Programul meu este unul încărcat însă nu m-aș putea vedea fără acesta întrucât merg la liceu de dimineața, ajung acasă și repet/învăț ce am de pregătit pentru școală, o oră de odihnă, iar apoi plec spre antrenament pregătit și lăsând în afara sălii toate grijile și problemele pentru că la orice antrenament trebuie să fii focusat 120%.

Cum te descurci în prezent și activități ai? Ce mesaj ai pentru tinerii pasionați de baschet?

În prezent, am acordat mai multă importanță școlii deoarece am avut bac-ul de care sunt foarte mulțumit pentru că am progresat mult și voi avea rezultate foarte bune. Un mesaj pentru tinerii pasionați și la început de drum: Le transmit să se țină de sport indiferent de sportul pe care îl practică deoarece sportul, pe lângă dezvoltarea corpului și sănătatea acestuia, ajută enorm de mult în dezvoltarea în gândire a unui om și te învață lucruri importante despre viață, iar cel mai important lucru, îți arată cât de multă muncă trebuie să depui în ceva ca să-l realizezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *