Principalele aspecte discutate la ședința președinților de cluburi din Liga Națională de baschet masculin

Luni (10.02), la BT Arena din Cluj-Napoca, a avut loc ședința președinților de cluburi din Liga Națională de baschet masculin. În cadrul acesteia s-au disputat mai multe subiecte însă este cert că de această dată a fost vorba pur și simplu despre propuneri. Măsurile vor fi votate în cadrul Consiliului Director, organul de conducere al FRB, care își desfășoară activitatea între două Adunări Generale și asigură punerea în executare a hotărârilor acesteia.

Similar anilor trecuți, ședința a avut loc în ziua finalei Cupei României. Au fost discutate mai multe aspecte ce țin de Liga Națională, respectiv activitatea baschetbalistică în țara noastră. Unul dintre cele mai abordate subiecte a fost legat de modul de alcătuire al echipelor în următoarele sezoane competiționale. De asemenea, s-a insistat asupra necesității implicării cluburilor de seniori în activitatea juvenilă, cu precădere în formarea jucătorilor pentru viitor.

Federația Română de Baschet a venit cu o propunere pe următoarele patru sezoane competiționale. Cert este că se dorește continuarea regulii U23 în intervalul 2020-2024 și se vrea accentuarea activității în sectorul juvenil, cu implicare din partea cluburilor angrenate în LNBM.

Așadar, pe scurt, propunerile sunt următoarele:

Sezon2020/212021/222022/232023/24
Străini6666
Români U231 (20 min)1 (20 min)1 (20 min)1 jucător format
Români1 (20 min)1 (20 min)1 (20 min)2 (80 min)
Cupa României2 români2 români2 români2 români

În următoarele patru sezoane numărul de jucători străini va rămâne neschimbat. Fiecare echipă va avea posibilitatea să înscrie cel mult șase jucători străini pe lista de 12 la fiecare meci din Liga Națională.

În Cupa României se dorește revenirea la obligativitatea de a juca în permanență cu doi autohtoni. Un astfel de jucător trebuie să fie neapărat U23. Cu alte cuvinte, pe tot parcursul unui meci din această competiție va fi obligatorie utilizarea unui jucător român sub 23 ani plus utilizarea unui jucător român, indiferent de vârstă, pe tot parcursul unui meci. Prin urmare, numărul de minute acordate tinerilor autohtoni în cupă ar urma să se dubleze (cel puțin).

În următoarele trei sezoane, la nivelul LNBM, se va continua cu regula U23 în forma actuală. Cu alte cuvinte, fiecare echipă va trebui să utilizeze cel puțin un jucător autohton tânăr pe tot parcursul primei reprize. Așadar, în sezonul 2020/21 limita maximă de eligibilitate pentru regula U23 va fi anul de naștere 1998, în stagiunea 2021/22 va fi 1999, iar în 2022/23 va fi 2000.

Regula românului pe teren se va păstra în perioada 2020/23. Se dorește ca din sezonul 2023/24 să fie implementată regula cu doi români în permanență pe teren (probabil nu va fi limită de vârstă în ceea ce privește acești jucători, însă este de văzut ce bază de jucători români va exista peste trei ani).

Un alt aspect important al discuției a fost cel legat de activitatea și implicarea cluburilor din LNBM la nivel juvenil. Aici s-a venit cu două idei de bază, ambele dorindu-se a fi implementate. Concret:

1. Înființarea Jr. LNBM League

În această competiție vor participa toate cluburile din Liga Națională. Ele vor forma echipe alcătuite din jucători U20, U18 și U16. În primul sezon, cluburile din LNBM pot apela la jucători legitimați la alte cluburi de juniori, dar care pot evolua în baza unui acord de joc. Din sezonul 2021/22, toți jucătorii legitimați în Jr. LNBM League trebuie să fie legitimați la clubul de seniori pe care îl reprezintă în această competiție.

2. Participarea în Campionatele Naționale de juniori

Cluburile din LNBM vor participa în competițiile de juniori cu cel puțin o echipă. În sezonul 2020/21 aici poate să fie vorba despre o colaborare cu un alt club, însă din sezonul 2021/22 fiecare club din LNBM trebuie să aibă cel puțin o echipă proprie înscrisă în Campionatul Național U15 sau U16. Din sezonul 2022/23, fiecare club din LNBM este obligat să aibă propria echipă U16 înscrisă în Campionatul Național.

Foto: Sandor Manases / www.u-bt.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *