Planuri pe termen lung pentru dezvoltarea Bundesligii și a baschetului german

Liga profesionistă de baschet masculin din Germania plănuiește pe termen lung. Potrivit unor informații apărute în spațiul public la întâlnirea cluburilor desfășurată la mijlocul lunii Noiembrie anul curent s-au stabilit câteva detalii concrete cu privire la strategia pentru următorul deceniu.

Potrivit acestor informații, în anul 2032, cel mai mic buget din Bundesliga germană va fi de 6 milioane euro. Asta înseamnă o dublare a celui mai mic buget existent în sezonul competițional 2022/23 în primul eșalon baschetbalistic din Germania. Scopul este ca la startul sezonului 2032/33 bugetele cumulate ale celor 18 echipe să depășească plafonul de 200 milioane euro.

Pentru a atinge aceste cote, Bundesliga va stabili un plafon minim în ceea ce privește bugetul pe un sezon al echipelor din competiție. Astfel, la fiecare două sezoane, bugetul minim acceptat va crește cu câte 500.000 euro. Așadar, în vara anului 2024, bugetul minim va fi de 3.5 milioane euro, în 2026 va fi de 4 milioane euro, în 2028 va fi de 4.5 milioane euro și așa mai departe până la atingerea plafonului de 6 milioane euro, minim, pentru anul 2032.

Totodată, la startul sezonului competițional 2032/33, fiecare echipă din Bundesliga va trebui să-și dispute jocurile de pe teren propriu la cel puțin 4.500 locuri în tribune. La ora actuală capacitatea minim acceptată este de 3.000 locuri. Capacitatea stabilită pentru fiecare echipă în parte va fi de minim 1% din totalul locuitorilor din acel oraș. Așadar, la un oraș cu jumătate de milion de locuitori, capacitatea minimă va fi de 5.000 locuri.

Începând cu sezonul 2023/24, primele șase clasate în cel de-al 2-lea eșalon baschetbalistic al Germaniei vor fi invitate alături de cele 18 din prima ligă să participe la BBL Cup – Cupa Ligii Germaniei.

La nivel de popularizare a jocului de baschet pe teritoriul Germaniei, planul ligii profesioniste din această țară este de a dota toate cele 15.000 de școli elementare cu mingi și panouri de baschet în decursul următorilor zece ani.

Echipele din Bundesliga vor fi recompensate financiar pentru activitatea în sectorul juvenil. Astfel, cele mai performante academii vor fi premiate de pe urma încasărilor din drepturile de televizare, marketing și alte modalități de generare de fonduri.

La ora actuală, Bundesliga germană se numără între ligile naționale de top ale Europei. În sezonul 2022/23, Germania are nouă echipe angrenate în cupele europene. Acestea sunt:

  • două echipe angrenate în Euroligă – Alba Berlin, Bayern Munchen
  • două echipe în EuroCup – Hamburg Veolia Towers, ratiopharm Ulm
  • două echipe în Basketball Champions League – MHP Riesen Ludwigsburg, Telekom Baskets Bonn
  • trei echipe în FIBA Europe Cup – Brose Bamberg, Chemnitz 99ers, Crailsheim Merlins.

Amintim că echipa națională a Germaniei a cucerit medalia de bronz la FIBA EuroBasket 2022. În prezent, această țară are șase jucători în NBA. Este vorba despre Isaiah Hartenstein, Maxi Kleber, Dennis Schroder, Daniel Theis și frații Franz și Moritz Wagner. Amintim cp doi dintre cei mai importanți jucători de baschet europeani care au jucat în NBA sunt născuți și formați în Germania, precum Dirk Nowitzki și Detlef Schrempf.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.