Pe scurt despre cele întâmplate în baschetul mondial în anul 2019

Anul 2019 se încheie. Tragem linie și trecem în revistă cele mai importante momente ale acestui an la cel mai înalt nivel.

Principalele performanțe

Spania a devenit campioană mondială pentru a 2-a oară în istorie. Ibericii au cucerit acest trofeu la turneul desfășurat în China, pe parcursul lunii septembrie. Argentina și Australia au lăsat impresii deosebite la FIBA World Cup, iar Franța este singura echipă care a reușit să urce pentru a 2-a oară consecutiv pe podium.

Toronto Raptors au devenit campioni NBA. Se întâmplă pentru prima dată în liga nord-americană ca o echipă stabilită în afara SUA să obțină trofeul. În drum spre această performanță, Kawhi Leonard a avut prestații formidabile și a reușit să obțină al 2-lea titlu al carierei.

Foto: Jack Arent/NBAE via Getty Images

CSKA Moscova a câștigat un nou trofeu de Euroligă. Mândria Rusiei a triumfat la Final Four-ul de la Vitoria, tot acolo unde și-a asigurat calificarea la Final Four. Este al 2-lea astfel de trofeu în ultimii patru ani pentru trupa antrenată de Dimitris Itoudis.

Declin

Team USA a ratat prima medalie de aur din 2006. Condusă de Gregg Popovich, dar lipsită de cel puțin 20 staruri, naționala Statelor Unite ale Americii a avut cel mai modest parcurs din istorie la un astfel de concurs. Fără îndoială aceasta nu a fost adevărata față a baschetului american – în continuare forța dominantă și principalul izvor de talente în disciplină. Este de așteptat ca după acest rezultat motivația să fie cu totul alta pentru superstarurile americane.

Golden State Warriors a rămas fără Kevin Durant, dar și fără Klay Thompson și Stephen Curry. Californienii au jucat a 5-a finală NBA în succesiune, dar este cert că nu va putea să mai adauge una. E devreme să spunem că această echipă a apus definitiv, dar e limpede că și cu Thompson, Curry și Draymond Green sănătoși și la capacitate maximă, Warriors vor avea o misiune extrem de dificilă să revină pe tronul NBA.

Fenerbahce Beko Istanbul parcurge un sezon 2019/20 neașteptat de modest. Nimic nu ar fi putut să prevestească ce avea să se întâmple cu echipa lui Zeljko Obradovic. Problemele medicale ale lui Jan Vesely, respectiv dificultățile în a găsi soluții la poziția 5 erau cumva previzibile. Este totuși greu explicabil de ce, cu excepția evidentă a lui Derrick Williams, Fener nu are mai multă calitate atletică, însă chiar și așa s-au consemnat câteva rezultate cu totul surprinzătoare în sens negativ pentru echipa care, alături de CSKA Moscova și Real Madrid, a stabilit ritmul jocului în baschetul european la cel mai înalt nivel în ultimii 5-6 ani.

Jucători de referință

Giannis Antetokounmpo a fost desemnat cel mai bun jucător din NBA. Grecul a avut un sezon excepțional, chiar dacă nu a reușit calificarea în finala ligii profesioniste. Este fără îndoială unul dintre cei mai fizici jucători de baschet de pe planetă, aflat în continuă dezvoltare a jocului său pe faza ofensivă.

Marc Gasol a câștigat cele mai importante trofee în baschet. El a ajutat pe Toronto Raptors să triumfe în NBA, respectiv naționala Spaniei să cucerească titlul mondial. În ambele aventuri, Marc a avut contribuții importante și este fără îndoială o opțiune foarte serioasă atunci când discutăm despre jucătorul anului 2019.

Luka Doncic a fost desemnat cel mai bun debutant în vară, iar continuarea este pe măsură. Slovenul va ajunge în scurt timp un superstar cu acte în regulă și este de așteptat ca echipa lui să devină o pretendentă în NBA dacă lucrurile continua să evolueze pe acest trend.

Nikola Jokic este un jucător genial. Acesta a avut un sezon 2018/19 de excepție, demonstrând că atunci când motivația este la nivelul potențialului, chiar dacă pregătirea fizică nu este la cel mai înalt nivel poate să-l propulseze în finala Conferinței Vest și în echipa ideală a sezonului în NBA. Atunci când motivația nu mai este la aceleași cote și intervine frustrarea se ajunge la situația în care Serbia ratează obiectivul la FIBA World Cup 2019.

Foto: Bill Baptist/NBAE via Getty Images

Rudy Gobert a fost desemnat cel mai bun jucător defensiv din NBA pentru a 2-a oară consecutiv. El a ajutat pe Utah Jazz să devină o echipă importantă în NBA, după care a contribuit la cea de-a 2-a medalie mondială din istoria echipei naționale a Franței. Alături de Marc Gasol, Gobert este un alt jucător ce a performat atât în NBA, cât și la FIBA World Cup.

Jan Vesely a fost desemnat MVP al sezonului 2018/19 în Euroliga masculină, dar cehul a ratat Final Four-ul competiției. Vara anului 2019 a adus schimbări majore la echipe importante de Euroligă, precum Barcelona, Maccabi sau Milano. Pe baza prestațiilor avute de-a lungul întregului an, Shane Larkin este indiscutabil unul dintre cei mai de seamă jucători care au evoluat în Europa.

Retrageri

O listă impresionantă de jucători a decis să pună capăt carierei în cursul anului calendaristic 2019. Indiscutabil cel mai celebru este Dirk Nowitzki. Acesta a ajutat din plin la schimbarea și modernizarea jocului de baschet. Germanul a schimbat definiția omului mare în jocul de baschet, transformându-se într-un shooter, pentru ca spre finalul carierei să devină creator. Are un titlu NBA și o altă finală disputată. A fost MVP-ul ligii nord-americane și a avut prestații memorabile pentru echipa națională.

Un alt jucător foarte important retras în 2019 este Dwyane Wade. Poreclit Flash, legendarul baschetbalist a câștigat trei titluri NBA, a fodt cel mai bun marcator din NBA în 2009. Wade a fost unul dintre cei mai rapizi jucători de baschet în epoca sa modernă.

Un baschetbalist de referință pentru Europa, dar și pentru NBA, Tony Parker, a pus capăt fabuloasei sale cariere tot în cursul anului 2019. El a avut patru titluri NBA, dar și un EuroBasket câștigat alături de naționala Hexagonului. Îndemânatic, creativ și capabil să facă orice avea nevoie propria sa echipă, Parker este cel mai bun fundaș european din istoria NBA.

Alți jucători retrași în 2019 sunt Shaun Livingston, Jose Calderon, Zaza Pachulia și alții.

Care au fost cele mai importante momente baschetbalistice ale anului 2019 în oponia dumneavoastră la nivel mondial?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.