Consiliul Director al Federației Române de Baschet a aprobat cu majoritate de voturi actualizarea Protocolului Medical al Federației Române de Baschet referitor la organizarea și desfășurarea competițiilor de baschet în sălile de sport din România. Actualizarea Protocoloului Medical FRB a fost realizata in conformitate cu noile prevederi din Hotararea de Guvern nr. 580/2021, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 555/28.05.2021, precum si a Ordinului comun nr. 310/708/2021 al Ministerului Tineretului si Sportului si Ministerului Sanatatii, publicat in Monitorul Oficial in data de 20 mai 2021, Partea I, nr. 522.
Concret, la ora actuală s-a constituit un cadru legal prin intermediul căruia accesul publicului va fi permis la meciurile de baschet. Redăm în cele ce urmează deciziile Consiliului Director din 1 iunie 2021:
- Competitiile de baschet in spatii inchise (sali de sport) se pot desfasura pe teritoriul Romaniei cu participarea spectatorilor PANA LA 25% din capacitatea maxima a tribunelor. Participarea este permisa urmatoarelor categorii:
- persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului Sars-Cov-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
- persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;
- persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 90-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2.
- Competitiile de baschet in spatii inchise (sali de sport) se pot desfasura pe teritoriul Romaniei cu participarea spectatorilor PESTE 25% din capacitatea maxima a tribunelor. Participarea este permisa urmatoarelor categorii:
- persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului Sars-Cov-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau,
- persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, NUMAI DACA acestea se vaccineaza la intrarea in incinta, in conditiile Ordinului comun MTS si MS.
- Accesul in salile de sport – Toate portile de acces in interiorul arenei sportive vor fi deschise. Organizatorul va comunica spectatorilor orele recomandate pentru sosirea la eveniment, precum si poarta de acces recomandata, pentru a minimiza riscul de creare a aglomeratiei in aceste puncte. De asemenea, vor exista marcaje care sa ajute persoanele sa pastreze distanta de siguranta de minim 1,5 m. Accesul in incinta va fi permis in urma triajului observational. Nu se va permite accesul persoanelor care prezinta simptome evidente de infectie respiratorie (tuse, stranut, rinoree etc). In cazul unei temperaturi peste 37,3°C, se repeta termometrizarea dupa 5 minute de repaus. Daca temperatura ridicata se mentine, persoana in cauza va fi izolata de restul grupului si i se va recomanda sa contacteze autoritatile sanitare. Controlul de securitate de la porti se va face doar vizual, spectatorii fiind rugati in prealabil sa colaboreze cu stewarzii si sa prezinte de buna voie obiectele pe care le detin in buzunare si/sau genti. Daca este necesar, verificarea corporala va fi efectuata de stewarzi, care vor folosi masti de protectie, manusi de unica folosinta. Accesul in arena va fi permis doar cu genti mai mici sau egale cu o coala A4. Nu se permite accesul cu mancare sau bautura din exterior.
Purtarea mastii de protectie de catre spectatori este obligatorie in sala de sport.
Organizatorul are obligatia de a marca in mod corespunzator spatiile unde spectatorii se pot aseza in tribune, tinand cont de gradul de ocupare al acestora (PANA LA 25%). - Organizatorul va respecta pentru accesul spectatorilor in sala de sport toate normele prevazute in Anexa 1 si Anexa 7 din Ordinul comun al MTS si MS in vigoare.
Noul protocol medical poate fi consultat AICI.
Ultimele meciuri de baschet cu public pe teritoriul României s-au disputat pe data de 7 martie 2020.