O nouă seară magică pentru CSM CSU Oradea la Istanbul

În urmă cu aproximativ 15 luni, CSM CSU Oradea obținea primul succes la prima apariție oficială în Istanbul. Învingea pe terenul lui Bahcesehir Koleji în FIBA Europe Cup. Acum a repetat performanța, învingând în orașul în care baschetul este servit pe pâine.

CSM CSU Oradea a repurtat un succes de mare prestigiu în FIBA Europe Cup. Roș-albaștrii au depășit pe Besiktas Istanbul, un nume cu rezonanță în sportul de performanță din Turcia, chiar pe malul Bosforului. Formația bihoreană s-a impus cu scorul de 91-83.

Semnificația acestui succes este cu atât mai mare cu cât Besiktas tocmai a câștigat precedentele două partide oficiale. Nu oricine i-au fost adversari ci Fenerbahce Beko Istanbul și Galatasaray Istanbul. Adică rivalele de tradiție ale lui Besiktas. O echipă angrenată în Euroligă și alta în Basketball Champions League.

Victoria s-a conturat la capătul unui meci disputat și echilibrat, ce i-a ținut pe fanii orădenilor cu sufletul la gură până la final. Totuși, CSM-ul a obținut un succes muncit și meritat. A luptat și a controlat partida aproape în întregime cu excepția unei căderi bruște în sfertul al 3-lea, când s-a aflat de cealaltă parte a unui parțial de 13-0 ce putea foarte bine să anuleze întregul efort al echipei antrenate de Cristian Achim.

Giordan Watson a oprit seria negativă a CSM CSU Oradea cu un coș de trei puncte și apoi a repus echipa pe șine cu un nou coș de trei puncte. Ambele reușite au venit în sfertul al 3-lea pentru a stopa acea cădere. Apoi, în debutul secvenței decisive Watson a fost victima unei greșeli antisportive de pe urma căreia a obținut maximul: două libere transformate și coș de trei puncte pe posesia aferentă. Ca o gură de aer fără de care poate că următoarele realizări nu ar fi fost posibile. Americano-românul a fost ca un chirurg în aceste două momente ale jocului.

Însă succesul bihorenilor nu ar fi fost posibil pe efortul exclusiv al unui singur jucător. Este rezultatul muncii întregii echipe. Inclusiv a celor care nu au strălucit din punct de vedere statistic, așa cum este cazul lui Arturas Valeika, Cătălin Baciu și Pavle Reljic.

Să mai adăugăm recordul de minute stagionale bifate de Bobe Nicolescu. Căpitanul echipei naționale a avut 8 puncte în 26 minute de joc în care a arătat maturitate, spirit de sacrificiu și a demonstrat că este o piesă pe care staff-ul tehnic al CSM CSU Oradea ar trebui să pună infinit mai multă bază și să-i acorde mai mult credit în fiecare zi de meci.

Firește, prestația lui Dragan Zekovic a fost impresionantă. A totalizat 22 puncte și 5 pase decisive pentru 26 la eficiență, fiind MVP-ul partidei. Tridentul american alcătuit din Aaron Broussard, Stephen Holt și Garlon Green a avut o contribuție consistentă în ambele faze ale jocului. Și să nu uităm, Oradea a început meciul cu doi români în teren!

Succesul bihorenilor este chiar mai prețios dacă ținem cont de faptul că Besiktas a jucat în formulă completă, iar CSM CSU Oradea nu a apelat la serviciile lui Nikola Markovic. Acesta s-a accidentat în ultimul meci de campionat, fiind menajat la acest meci în speranța recuperării și refacerii sale complete sau aproape complete pentru următorul meci la turneul din Turcia.

Pe de altă parte, un aspect deosebit de important ce trebuie evidențiat este jocul lui Alperen Sengun. Cu siguranță o parte a celor care au urmărit meciul de acasă și sunt în temă cu baschetul european au auzit de acest adolescent, dar nu l-au văzut jucând. Acesta a bifat 25 puncte și 5 recuperări, fiind principalul responsabil pentru descalificările lui Arturas Valeika și Cătălin Baciu. Mai mult, al 3-lea pivot orădean, Dragan Zekovic a jucat finalul de meci având patru greșeli personale.

Sengun a etalat niște abilități extraordinare în condițiile în care are doar 18 ani. El măsoară 2.06 metri și dispune de o mobilitate ce îi face invidioși inclusiv pe fundași. Exercițiile pe care le-a executat la încălzirea premergătoare meciului sunt pur și simplu incredibile pentru un om atât de înalt și cu greutatea aferentă. Dincolo de fizic, Sengun are procedee superbe în spațiul de trei secunde și o minte ce înțelege în profunzime jocul de baschet.

La o vârstă atât de fragedă, singurul aspect în care mai are de lucrat Alperen este aruncarea. El nu este o amenințare pentru coș de la distanță, lucru ce a permis bihorenilor să construiască un plan de joc prin care să blocheze alte culoare, pe care Sengun le vede atunci când primește mingea în spatele semicercului. Firește, aruncarea liberă are nevoie de anumite îmbunătățiri, cu toate că a înscris totuși 11 din cele 16 aruncări libere de care a beneficiat.

Tocmai pe baza prezenței în teren a lui Sengun, succesul obținut de CSM CSU Oradea are o mai mare notorietate. Deoarece mulți oameni importanți din baschet au așteptat momentul debutului lui Besiktas cu acest copil minune în teren pe plan continental.

Besiktas are și alți jucători ce merită atenție. Sehmus Hazer și Furkan Haltali sunt doi dintre ei. Ambii foarte tineri și cu potențial de creștere.

Însă seara de marți (26.01) a fost a lui CSM CSU Oradea. Echipă ce obține a 2-a victorie consecutivă la Akatlar Spor Salonu din Istanbul, o sală construită pentru jocul de baschet. Este a 3-a victorie în șapte apariții pentru bihoreni în Țara Semilunei. O victorie obținută pe terenul locului 6 în ierarhia la zi din Basketbol Superligi, competiție în TOP 5-ul celor mai puternice campionate naționale din Europa.

Este o seară în care CSM CSU Oradea a arătat în sfârșit de ce este considerată o forță în baschetul românesc. Lucru pe care s-a zgârcit atât de mult să-l etaleze până în acest moment al sezonului competițional 2020/21. Rămâne de văzut cum va continua turneul pentru această echipă. Una care a fost incapabilă până în acest moment să lege două prestații solide. Iar meciul cu Besiktas a consemnat un raport de 13/22 la aruncările de trei puncte (era de 80% la jumătatea meciului). Până (cel puțin) la următorul meci, Oradea merită toate aprecierile.

Foto: FIBA.basketball

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *