Mutări la nivel de Euroligă, consemnate la startul lunii iulie

Piața transferurilor se animă pe bătrânul continent la începutul lunii lui cuptor. Olympiacos Pireu tocmai a perfectat primul transfer și în același timp a confirmat despărțirea de patru jucători. CSKA Moscova se desparte de o legendă a clubului, iar Real Madrid și Olimpia Milano nu se grăbesc să facă anunțuri oficiale, însă presa de specialitate din Europa anunță mutari ca și făcute de aceste echipe.

Olimpia Milano

Cea mai activă echipă pe piața transferurilor în ultima lună, gruparea lombardă a terminat iunie cu anunțul legitimării lui Gigi Datome. Acesta a fost un jucător de referință pentru Fenerbahce Istanbul în ultimii cinci ani. Părțile au convenit asupra unui angajament pentru următoarele trei sezoane.

Datome se alătură unei liste impresionante de achiziții anunțate de gruparea antrenată și manageriată de celebrul Ettore Messina. Italienii i-au legitimat pe Malcolm Delaney, Davide Moretti, Kyle Hines, Kevin Punter. De asemenea, au anunțat prelungirile contractelor pentru Jeff Brooks, Kaleb Tarczewski și Giordano Bortolani.

La câteva ore după încheierea turneului final al Ligii ACB, presa de specialitate a anunțat că Shavon Shields (foto 1) este următorul transfer al lui Milano. El ar urma să semneze un angajament pentru următorii doi ani. Shields s-ar întoarce în Italia, acolo unde a mai jucat pentru Trento. Shields a avut medii de 9.5 puncte și 3.4 recuperări în 26 apariții la nivel de Euroligă pentru Baskonia în sezonul 2019/20.

Olympiacos Pireu

Primul transfer perfectat de eleni este americanul Hassan Martin (foto 2). Originar din Staten Island, New York, înalt de 2.01 metri și în vârstă de 24 ani, Martin este pivot. El sosește de la Buducnost Podgorica, alături de care a avut 13.6 punctre, 8.0 recuperări, 1.8 intercepții și 1.7 capace la nivel de EuroCup în sezonul precedent. La nivel profesionist, Hassan a mai jucat pentru Okinawa (Japonia) și Bayreuth (Germania).

La polul opus sunt confirmate despărțirile lui Oly de americanii Wade Baldwin, Dwight Buycks, Brandon Paul, respectiv Ethan Happ.

CSKA Moscova

Andrey Vorontsevich, căpitanul echipei în ultimii ani, dar și al naționalei Rusiei, se desparte de CSKA. Părțile se separă după un parteneriat de 14 ani. Andrey s-a alăturat lui CSKA în 2006, făcând parte din lotul moscoviților la câștigarea trofeelor de Euroligă din 2008, 2016 și 2019. În vârstă de 33 ani, Vorontsevich a avut medii de 3.6 puncte și 3.0 recuperări în 13 minute pe meci în ultimul sezon la nivel de Euroligă, unde a bifat 20 apariții.

Cariera lui Vorontsevich cuprinde numeroase performanțe în Rusia și Liga VTB. De asemenea, a fost medaliat cu bronz la EuroBasket 2011. El are 253 apariții în Euroligă, fiind una dintre cele mai bune rezerve din ultima decadă a competiției. Vorontsevich are medii pe carieră de 6.0 puncte, 3.2 recuperări și 1.0 pase decisive în aproape 18 minute pentru 7.0 la eficiență. De notat că el a fost titular la poziția 4 în angrenajul lui CSKA între 2014 și 2017. Între 2006 și 2014, respectiv 2017/20 a avut rol de rezervă, dar a avut un impact major asupra jocului, fiind un redutabil aruncător de pe semicerc, cu un procentaj pe carieră de 42%.

Real Madrid

Gruparea din capitala Spaniei are un acord de principiu cu Ante Zizic (foto 3). Anunțul a fost făcut de jurnalistul spaniol Chema de Lucas, sursele acestuia fiind confirmate de cele ale Eurohoops.net. Zizic are 23 ani și a strălucit în Euroligă înainte să treacă în NBA. Acesta a jucat în Europa pentru Cibona Zagreb, Gorica și Darussafaka. În urmă cu trei ani a plecat în America, fiind ales de Boston Celtics cu opțiunea a 23-a în NBA Draft, dar a fost cedat la Cleveland Cavaliers. Are peste 120 meciuri disputate în NBA cu medii statistice de 6.0 puncte și 4.0 recuperări în 13.4 minute pe meci, dar Zizic își dorește un rol mai important în acest punct al carierei. O eventuală întoarcere în Europa, alături de Real Madrid, pare să fie mutarea logică pentru tânărul jucător croat.

Zizic, înalt de 2.08 metri, jucător de poziția 5, ar urma să-l înlocuiască pe Jordan Mickey în angrenajul formației conduse de Pablo Laso. Ante va fi, astfel, coleg cu Edy Tavares, un alt jucător adus de madrileni direct din NBA și care a strălucit în angrenajul formației merengues.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *