FIBA – Modificări în regulamentul oficial al jocului de baschet

FIBA implementează o serie de modificări în regulamentul oficial al jocului de baschet. Acestea intră în vigoare de la 1 Octombrie 2022. Cu alte cuvinte, noile prevederi regulamentare se aplică în sezonul competițional 2022/23.

Principala noutate constă în faptul că antrenorii vor avea dreptul la un challenge, adică poate cere arbitrilor vizionarea reluărilor pentru se elucida dacă decizia luată de aceștia pe parchet este corectă sau ea trebuie schimbată.

O altă schimbare relevantă de regulament este legată de comiterea unui fault înaintea repunerii mingii în joc pe parcursul ultimelor două minute din timpul regulamentar și în reprizele de prelungiri. Concret, potrivit noului regulament, acest gen de infracțiune nu va mai fi sancționată cu greșeală antisportivă. Ea va fi considerată drept fault de joc. Firește, dacă natura infracțiunii este de așa natură, arbitrul va putea să dicteze greșeală antisportivă.

Federația Internațională de Baschet va permite disputarea meciurilor de nivel 1 pe suprafață de tip LED. Aceasta va permite afișarea liniilor de joc, a sponsorilor, dar și elemente atractice pentru publicul spectator și telespectator, evitându-se montarea de stickere pe suprafașa de joc, demonstrate a fi periculoase pentru integritatea sportivilor.

În fine, s-au făcut modificări în ceea ce privește modificări în ceea ce privește semnele prin care arbitri comunică cu masa oficială, respectiv schimbări de natură editorială în regulament.

FIBA a organizat un webinar pentru antrenori și oamenii de baschet în cadrul căruia a prezentat toate modificările prevăzure în regulamentul oficial al jocului de baschet. Înregistrarea integrală, cu durată de mai bine de o oră, poate fi urmărită AICI.

Noul regulament oficial al jocului de baschet poate fi lecturat AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.