Mihnea Vlaicu: „Voi munci mai mult pentru a-mi atinge potențialul maxim”

Mihnea Vlaicu este un tânăr practicant al jocului de baschet. Născut pe 10 iulie 2006 la Târgu Jiu, el evoluează pentru CSȘ Târgu Jiu.

Între cele mai importante rezultate obținute până în prezent, Mihnea a reușit:

  • Câștigător în două rânduri al Coșului de Aur la Mangalia (babybaschet 2016, minibaschet 2017)
  • Calificare la turneul final în 2019/20 alături de echipa de club

Am discutat cu Mihnea despre cei șase ani pe care îi are la activ în baschet.

Mihnea, când și unde ai început baschetul? Ai încercat și alte discipline sportive?

Nu am încercat o altă disciplină sportivă, baschetul fiind singurul sport pe care îl practic de la vârsta de 5 ani. Am decis să fac baschet deoarece tatăl meu era implicat în foarte multe activități baschetbalistice și am zis să dau o șansă acestui sport. Am început să joc în urmă cu 9 ani, la Târgu-Jiu, sub îndrumarea domului profesor Gabriel Bekes, care a avut un mare aport în cariera mea baschetbalistică. Sincer, prima dată când am pășit pe terenul de baschet, nu credeam că acest sport va deveni totul pentru mine. Am mers la foarte multe antrenamente alături de domul profesor Bekes, îmi plăcea foarte mult. Atunci eu mă antrenam cu copiii mai mari deoarece nu exista o grupă pentru vârsta mea. După 2 ani de așteptare, s-a creat o grupă și pentru vârsta mea. De atunci nu mă mai gândeam la altceva, gândul meu fiind doar la baschet. Prima mea competiție a avut loc în anul 2014, babybaschet-ul de la Craiova, urmând apoi foarte multe competiții în 2015, 2016, 2017 și 2018. În total, am mers la 3 evenimente de babybaschet și 3 de minibaschet. Țin minte că în anul 2015 am fost foarte aproape de o calificare în primele 8 la baby, sub îndrumarea doamnei profesoare Alexandra Brabete. La ultimul meu babybaschet, în 2016, am reușit să câștig Coșul de Aur, ca în anul ce urma să repet această performanță, de data aceasta la minibaschet. În 2017 am jucat sub îndrumarea profesorului Alexandru Gliga, atât la U13, categoria de vârsta fiind 2004, cât și la minibaschet. În 2018 am jucat la U13 și U14, alături de domnul profesor Gliga și de domnul profesor Renato Iutalim. În vara respectivului an am participat din nou la minibaschet.

2019 pot spune că a fost un an destul de reușit deoarece alături de echipa U13, antrenată de domnul profesor Carlos Popescu, am fost la un pas de calificarea la turneul final. De asemenea, în 2019 am mai activat la U15, alături de domul profesor Renato, care mi-a oferit o încredere fantastică și mi-a dat șansa de a evolua la o categorie de vârstă cu 2 ani mai mare. În prezent, activez la doua categorii de vârstă, respective la U14 și U15, avându-I antrenori pe Radu Theodor, Carlos Popescu și Alexandru Gliga. Trebuie să mărturisesc faptul că am parte de niște colegi și antrenori minunați. Pe această cale, vreau să le mulțumesc tuturor profesorilor care au contribuit la cariera mea baschetbalistică și îi asigur că voi munci mai mult pentru a-mi atinge potențialul maxim.

Vorbind strict despre sezonul 2019/20, cum a fost acesta?

Sezonul 2019/20 a fost cel mai reușit sezon din cariera mea deoarece am reușit performanța de a mă califica cu ambele echipe la urneul final, munca depusă fiind una fantastică.

Ce părere ai despre decizia Federației cu privire la disputarea turneelor finale? E o bucurie pentru tine?

Consider că decizia luată de Federație cu privire la desfășurarea turneelor finale este una foarte bună pentru baschetul juvenil deoarece toata lumea a munict pentru a ajunge la un turneu final. E un lucru benefic pentru mine și echipa mea deoarece anul acesta am reușit să ne calficăm pentru prima dată, atât cu U14, cât și cu U15, având șansa de a ne duela cu cele mai bune echipe din România.

Ne-ai vorbit despre multe momente petrecute în baschet. Care ar fi cele mele mai frumoase amintiri?

Am multe amintiri frumoase, dar cele mai importante au fost acelea când am câștigat de două ori Coșul de Aur, când sezonul acesta am fost conduși (de Îngerii Băniei) într-un meci cu 25 de puncte diferență la pauză și am reușit să revenim și să îi învingem, eu totalizând 46 puncte. De asemenea, o amintire frumoasă e momentul în care am fost selectat în primii 30 din echipa națională.

Unde te vezi în viitor?

În viitor mă văd la o echipă puternică din Euroligă, care se va lupta pentru titlu. Sunt sigur că și atunci voi rămâne același om muncitor și serios.

Ce faci în afara terenului de baschet?

Nu prea am timp liber să fac altceva în afară de baschet, dar când îmi fac timp mă plimb cu bicicleta, cu prietenii, merg la Mall cu ei și ascult muzică. Atunci când se mai jucau meciurile de baschet la seniori, le urmăream la televizor alături de tatăl meu.

Care este jucătorul tău favorit?

Eu urmăresc mai mulți jucători, dar favoritul meu este Kyrie Irving. Îmi place foarte mult cum acesta controlează mingea și cum domină aproape toți adversarii în relația 1 la 1. De asemenea, mă uit la videoclipuri cu Allen Iverson încercând să învăț acel crossover al lui, dar și la Tony Parker pentru a învăța acel spin move al său.

Cum reușești să îmbini școală cu baschetul?

Anul acesta a fost unul foarte greu pentru mine. Jucând la 2 categorii de vârstă și fiind clasa a 8-a, nu puteam lăsa mai prejos școala. A trebuit să îmi fac mai mult timp pentru a învăța. În timpul școlii era diferit față de momentul actual, aveam și pregătiri, îmi lăsam toate activitățile școlare dimineața, eu având orele după-amiază, pentru ca la ora 20 să pot ajunge la antrenament. Anul acesta am avut niște perioade foarte grele, dar am reușit să trec cu bine peste ele prin muncă și seriozitate. Studiez la Școala Gimnazială Numărul 4 Alexandru Ștefulescu din Târgu-Jiu. Urmează ca în curând să fac pasul către liceu.

Ce faci în această perioadă?

În această perioadă încerc să muncesc cât de mult pot, să îmi fac exercițiile. Acum, pentru că o parte din restricții au fost ridicate, alerg cu câțiva prieteni pentru menținerea condiției fizice.

Ce mesaj vrei să le transmiți tinerilor care practică baschetul?

Prin acest mesaj vreau să îndemn toți jucătorii din România să muncească foarte mult pentru că daca vrei să ajungi la performanță este nevoie de multă muncă, seriozitate și disciplină. Nu în ultimul rând, să nu renunțe niciodată la visul lor chiar dacă vor întâlni momente mai grele în cariera baschetbalistică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.