Steaua București primește vizita lui CSM CSU Oradea în partida de deschidere a Grupei valorice A din Liga Națională de baschet masculin – ediția 2019/20. Meciul se dispută sâmbătă (12.10), ora 17:00, la Sala Mihai Viteazu din capitală, fiind transmis în direct la DigiSport 4.
Ocupanta locului 7 în sezonul precedent a operat numeroase modificări în efectivul de jucători pentru noua stagiune. Militarii au un nou antrenor, șase străini aflați la primul contract în țara noastră, dar și o serie de jucători autohtoni veniți la Steaua în această vară.
Campioana în exercițiu se situează la polul opus. Bihorenii mizează pe o bună parte a jucătorilor cu care au încheiat precedenta ediție de campionat. Noutățile sunt Aaron Broussard și Cătălin Baciu. Ceilalți au făcut parte din echipa orădeană și în ediția precedentă de campionat.
Cătălin Burlacu este în fața primului meci oficial în postură de antrenor principal. Lider de generație din postură de jucător, unul dintre cei mai titrați și importanți baschetbaliști ai generației recent apuse, Burlacu începe o nouă carieră, cea de antrenor. El va miza pe o serie de jucători interesanți, unii experimentați, alții dornici de afirmare.

Steaua București mizează pe Strahinja Jovanovic, Karlo Vragovic, Radu Vîrnă, Andrei Mandache și Ronnie Harrell la pozițiile 1-2-3. Rămâne de văzut dacă Vragovic va fi apt pentru startul acestui sezon după ce a lipsit la ultimele jocuri amicale.
În schimb, la interior este de așteptat ca Burlacu să mizeze pe o rotație ce îi cuprunde pe Radosav Spasojevic, Will Davis, Keith Clanton și Mihai Gavrilă. Desigur, nu este exclus să evolueze și alți jucători, din lot făcând parte Dani Mâinea, Radu Voinescu, Alex Hărănguș, respectiv Robin Mandisodza.
CSM CSU Oradea va conta pe Giordan Watson, Aaron Broussard, Tudor Fometescu și Kris Richard la pozițiile 1-2. Bobe Nicolescu și Sean Barnette vor împărți minutele la poziția 3, cel din urmă având posibilitatea, în funcție de necesități sau profilul adversarului, să fie utilizat la poziția 4.

Antrenorul Cristian Achim va roti cu Dragan Zekovic, Nikola Markovic, Arturas Valeika și Cătălin Baciu la pozițiile 4-5. Din lotul orădenilor mai fac parte fundașii Pavle Reljic și Darius Meluț, respectiv cornermanul Edi Petrescu.
Este de așteptat ca Steaua să conteze pe Vîrnă și Mandache în repriza secundă a partidelor, iar dacă bucureștenii vor opta pentru trei străini la perimetru există varianta utilizării lui Gavrilă la interior. De cealaltă parte este de așteptat ca Oradea să conteze în principal pe Watson în repriza secundă. Opțiuni secundare sunt Nicolescu și Baciu.
Keith Clanton este un jucător extrem de interesant. Este un baschetbalist deosebit puternic, dar în același timp un foarte bun cunoscător al jocului de baschet. Acesta dispune și de mobilitate în pofida unui fizic impresionant. Un plus important continuă să fie Andrei Mandache, dar și Mihai Gavrilă. Aceștia cunosc sistemul de joc al CSM CSU Oradea, după ce au evoluat la această grupare o perioadă însemnată. Este de așteptat ca Steaua să aibă energie și să încerce să profite de avantajul terenului propriu, să pună presiune pe adversar, respectiv să evolueze foarte agresiv.

Rămâne de văzut ce joc va dezvolta formația antrenată de Burlacu. Teoretic, Steaua se anunță a fi o echipă combativă, energică și dispusă la efort fizic. Nu pare să fie o specialistă la aruncările de trei puncte, mai ales dacă croatul Vragovic nu va juca.
CSM CSU Oradea va conta pe experiența superioară în LNBM. De asemenea, formația de pe Crișul Repede este mai omogenă și are automatismele formate. Bihorenii nu sunt neapărat în căutări, cu excepția găsirii soluțiilor optime de utilizare a lui Broussard. Este de așteptat ca trupa lui Cristian Achim să nu mai fie la fel de periculoasă precum în sezonul precedent de la mare distanță, dar a câștigat fără îndoială la capitolul forță fizică. Este de urmărit dacă Oradea poate să joace la un nivel de intensitate absolut necesar de la început și mai ales dacă este capabilă în acest punct al sezonului să facă acest lucru preț de 40 minute pe meci.
De cealaltă parte, Dragan Zekovic este fost jucător al Stelei. Lucrurile s-au schimbat substanțial însă de când sârbul a plecat de la formația din capitală. De notat că Zeko a fost coleg cu Burlacu la CSU Asesoft Ploiești, însă acest episod s-a consemnat și mai de mult în istoria baschetului românesc.

Pe hârtie, Oradea dispune de mai multe opțiuni. Cu toate acestea formația antrenată de Cristian Achim nu a avut niciun meci, până la această oră în sezonul 2019/20, în care toți componenții rotației de bază să fie la un nivel necesar pentru a performa. Steaua are toate sursele necesare de motivație și cu siguranță se anunță o nucă tare meciul de deschidere al sezonului 2019/20.
Steaua prezintă mai multe necunoscute pentru Oradea decât invers. Este primul joc oficial pentru bucureșteni, în timp de bihorenii au jucat deja trei partide oficiale. În plus, este de așteptat ca bucureștenii să fie foarte pregătiți și dornici să demonstreze că formează o echipă redutabilă la startul sezonului. În urmă cu exact un an, Steaua a surprins Oradea exact în aceste condiții. A fost primul joc al bucureștenilor (meciul a contat pentru etapa a 2-a, dar Steaua și-a amânat jocul din prima rundă), în timp de orădenii aveau deja câteva partide disputate. Totodată, rămâne de văzut cât de motivată va veni echipa bihoreană după ce tocmai a câștigat primul trofeu al sezonului.
Foto 1: Roby Boros