Luis Scola – 20 ani în echipa națională. Al 5-lea Mondial din carieră!

Luis Scola este ultimul component al echipei ce a cucerit medalia olimpică de aur în urmă cu 15 ani la Atena în concursul de baschet masculin aflat încă în activitate și în programul echipei naționale a Argentinei. În vârstă de 39 ani, acest jucător participă pentru a 5-a oară la turneul final al FIBA Basketball World Cup.

El intră în istorie prin această participare. Alți patru jucători – Eduardo Mingas (Angola), respectiv Leandro Barbosa, Alex Garcia și Anderson Varejao (toți Brazilia) se află la cea de-a 5-a participare la FIBA World Cup.

Titularizat la poziția 4, Scola a fost aproape de un double-double în victoria Argentinei, scor 95-69, asupra Coreei de Sud în ziua de deschidere a turneului final din China. În 21 minute și 30 secunde pe parchet, Scola a avut 15 puncte, 9 recuperări, 2 pase decisive și un capac pentru 15 la eficiență și 20 la +/-.

A debutat în prima reprezentativă a Argentinei în anul 1999. Cinci ani mai târziu a obținut cel mai important rezultat posibil în viața unui jucător de baschet ce evoluează pentru echipa sa națională. A cucerit aurul olimpic la Atena, în cadrul concursului de baschet masculin.

Ulterior, Scola a ajutat Argentina să mai cucerească o medalie olimpică. Este vorba despre bronzul la Jocurile găzduite de Beijing, în anul 2008. Mai mult, ca o recunoaștere a contribuției avute la succesul baschetului argentinian în ultimele două decenii, Luis Scola a fost port drapelul Argentinei la Jocurile Olimpice 2016, desfășurate la Rio de Janeiro. În 2018 a fost ambasador al Jocurilor Olimpice de tineret, desfășurate la Buenos Aires.

Scola are patru participări la Jocurile Olimpice, clasându-se pe locul 4 la ediția din 2012, găzduită la Londra, respectiv locul 8 la ediția din 2016, desfășurată la Rio. Devine limpede că amintitul jucător își dorește calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020, acolo unde ar urma să aibă loc cântecul de lebădă pentru el.

Palmaresul lui Scola alături de naționala Argentinei

  • aur olimpic (2004)
  • bronz olimpic (2008)
  • medalie mondială de argint (2002)
  • două medalii de aur continentale (AmeriCup)
  • patru medalii de argint și trei de bronz la AmeriCup
  • medalie de aur la PanAmerican Games (2019)

Scola joacă baschet la nivel profesionist din anul 1995. A debutat în primul eșalon al Argentinei în 1995, alături de Ferro Carril Qeste. În 1998 a semnat în Spania, acolo unde a jucat pentru Gijon și Baskonia, timp de nouă ani.

În perioada petrecută în Spania, Scola s-a dezvoltat foarte mult. El a devenit un jucător de bază la Baskonia, formație alături de care a bifat șapte sezoane în Euroliga masculină. A avut 144 apariții în această competiție cu medii statistice de 14.3 puncte, 5.6 recuperări, 1.7 pase decisive, 1.2 intercepții și 0.5 capace în aproape 26 minute pe partidă pentru 15.4 la eficiență. De altfel, Luis a jucat două finale de Euroligă, alături de cinci apariții la Final Four-ul acestei competiții.

Vara anului 2007 a consemnat trecerea lui Luis în NBA. A bifat zece sezoane în liga profesionistă nord-americană, fiind component al echipelor Houston, Phoenix, Indiana, Toronto și Brooklyn. A bifat 791 prezențe și are medii pe carieră de 12 puncte, 6.7 recuperări și 1.6 pase decisive în peste 25 minute pe meci.

În 2017, Luis a semnat în China. El parcurge cel de-al 2-lea sezon consecutiv în liga profesionistă din țara ce găzduiește actualmente FIBA Basketball World Cup 2019. Așadar, și-a început cariera la nivel de club în America de Sud, a continuat-o în Europa, a trecut apoi în America de Nord, iar finalul carierei îl găsește în Asia.

Cariera lui Scola cuprinde o serie impresionantă de trofee câștigate și de distincții individuale, fie că vorbim despre echipele de club pentru care a evoluat sau pentru echipa națională a Argentinei. Cert este că a fost și continuă să fie un scorer de excepție, în pofida vârstei avansate pentru jocul de baschet și fizicalitatea existentă la ora actuală în sportul de înaltă performanță.

Luis este căsătorit cu Pamela, de origine tot argentiniană. Cuplul are patru copii.

Foto: FIBA.basketball

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.