Lucas Tohătan: „A fost un sezon plin de provocări atât pe plan individual, cât și colectiv”

Unul dintre liderii generației 1999 – una dintre cel emai promițătoare în baschetul românesc din ultimii ani – este Lucas Tohătan. Originar din Baia Mare, fundaș al echipei naționale a României și component de bază al BC CSU Sibiu, amintitul baschetbalist a ajuns deja la cel de-al 4-lea sezon în primul eșalon al țării.

Tohătan a evoluat la nivel juvenil pentru BC Olimpic Baia Mare. Alături de această formație a jucat în competițiile U13, U14, U15, U16, Liga 1 și LNBM. Lucas a debutat în primul eșalon al țării pe parcursul sezonului 2016/17, pentru ca apoi să treacă la SCM Timișoara. A evoluat în Banat până la încheierea sezonului 2017/18, după care s-a transferat la CSU Sibiu, acolo unde a înregistrat două sezoane.

Tohătan a jucat în competițiile destinare echipelor naționale. El a participat la Campionatul European U16, U18 și U20, după care a făcut trecerea în prima reprezentativă a României. Lucas a evoluat în precalificările FIBA EuroBasket 2021, dar și în primele două meciuri din actuala campanie de calificare.

Am discutat cu tânărul baschetbalist în vârstă de 21 ani despre activitatea sa în sportul cu mingea la coș.

Lucas, în primul rând, spune-ne părerea ta despre sezonul 2019/20.

Pot spune că acest sezon a fost unul plin de provocări atât pe plan individual, cât și pe plan colectiv. Echipele din campionat au fost puternice în aceasă ediție competițională și a trebuit să ne luptăm în fiecare meci. A fost o oportunitate perfectă pentru mine de a evolua ca sportiv. Am avut parte de coechipieri extraordinari, cu calități sportive bune. Am avut lângă mine adevărați oameni. Cu toții ne-am dorit să câștigăm fiecare meci, ne-am dorit să ajugem în finală, dar iată că această situație nu ne-a lăsat să ne luptăm până la capăt.

Atmosfera nu a fost mai prejos față de cea de anul trecut, fanii au umplut din nou Sala Transilvania la fiecare meci și ne-au încurajat cum au știut ei mai bine. Este incredibil să vezi câtă dragoste și pasiune oferă fanii din Sibiu acestei echipe. Eu mă bucur că am avut șansa să experimentez acest sentiment.

Cum a fost experiența din FIBA Europe Cup?

Șansa de a juca în Europa a fost cea mai bună parte din tot sezonul. Îmi pare foarte rău că nu am putut juca mai multe meciuri, dar cu siguranță îmi doresc să joc la acest nivel și la anul deoarece acolo este adevarata competiție. Acolo ieși în evidență și consider că este o rampă de lansare perfectă. Primul meci pe care l-am jucat a fost unul plin de emoție deoarece mi-am dorit enorm să văd nivelul unor echipe din afara României.

Ai fost unul dintre liderii U23 ai echipei. Ce părere ai tu despre această regulă?

În primul rând, aș vrea să mulțumesc echipei din Sibiu pentru toată încrederea oferită cu sau fără această regulă. Cred că nu am jucat doar în cadrul acelor minute rezervate românilor U23. Această regulă cred că trebuia să fie introdusă în urmă cu ceva timp pentru că avem nevoie de jucători cât mai tineri, care să primească șansa de a demonstra că sunt capabili să joace la nivelul campionatului național. Cred că antrenorii trebuie să ofere încredere tinerilor, iar noi, la rândul nostru, să demonstrăm că ne merităm locul cu adevărat în teren și, automat, în prima ligă. Cu siguranță, această regulă aduce și minusuri pentru anumiți jucători mai în vârstă. Pe termen lung, sunt toate șansele ca introducerea acestei reguli să se demonstreze a fi una corectă și de succes, însă doar timpul poate confirma asta. În concluzie, noi, ca tineri, trebuie să facem tot ce ne stă în putință în a câștiga încrederea antrenorilor și în a ne a face un nume în Liga Națională.

Cum te-ai simțit la Sibiu?

Foarte bine. Oameni minunați, o mare familie, dragoste pentru baschet! Clubul și staff-ul tehnic au făcut tot ce a fost nevoie pentru noi, de fiecare dată. Fanii sunt extraordinari, sunt peste tot alături de noi, susținând echipa necondiționat. Joci cu mult mai multă plăcere când sala este plină. Sibiul este frumos, foarte plăcut, nu prea aglomerat și se aseamănă cu Baia Mare, orașul meu natal, iar oamenii sunt liniștiți și cu mult bun simț. Pe această cale, le mulțumesc tuturor pentru susținere și încredere!

Ai rămas component al echipei naționale și ai avut șansa să evoluezi împotriva Spaniei și a Israelului. Cum a fost pentru tine să fii pe teren în aceste meciuri?

Meciul împotriva Spaniei a fost probabil cel mai important meci al meu din carieră datorită faptului că am jucat în fața unei echipe formidabile din toate punctele de vedere. A fost o experiență pe care nu o voi uita, asta chiar dacă nu am reușit să câșitgăm. Cu toții am dat tot ce am putut și ne-am luptat până în ultimul moment. Cred că a fost un joc care a meritat să fie urmărit.

În Israel am fost impresionat de metodele prin care s-a desfășurat meciul. Totul era un show, ceea în România poate vezi doar la câteva echipe. Erau multe reclame și sporturi publicitare la televiziuni, cu meciul ce urma să se desfășoare. La meci nu au lipsit camerele de filmat, fanii așteaptau jucătorii sa iasă de pe teren. S-au luat câteva interviuri la pauza mare, am văzut unele concursuri și multe alte lucruri. De asta e nevoie pentru a crește miza meciului iar spectatorii să simtă mai mult decât simplul baschet. Cred că ar fi un exemplu bun de urmat și pentru liga noastră.

Ce obiective ai pentru viitor?

Pentru mine, următorii doi ani cred că vor fi foarte importanți din toate punctele de vedere deoarece îmi doresc foarte mult să evoluez în afara țării și să nu mai fiu privit ca un simplu jucător român. Obiectivul meu a fost și va fi în continuare acela de a reuși să practic acest sport la cel mai înalt nivel posibil, iar asta înseamnă să am o carieră de succes în Europa.

Ce faci în această perioadă a pandemiei și care este mesajul tău pentru iubitorii baschetului românesc?

Din păcate, acest virus a dat tuturor planurile peste cap, dar cine se adaptează mai ușor va supraviețui. Prin urmare, eu am început să mă pregătesc singur acasă, asta însemnând forță, multă forță, cardio și aruncări la coș, pentru că, din fericire, am privilegiul de a sta la casă și a avea un coș, în curte, la înălțimea potrivită. Urmez unele programe de forță. În rest, în timpul liber, mai mult ca de obicei, îmi place să mă joc pe PS4, să vizionez filme sau seriale pe Netflix și să citesc. Seara, de multe ori, organizăm jocuri de familie pentru a întreține o atmosferă cât mai plăcută.

Mesajul meu pentru iubitorii de baschet este să aibă grijă de ei și de familiile lor, să stea în casă cât mai mult posibil pentru moment. Sper să nu le dispară sau să uite dragostea pentru baschet nici măcar o secundă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.