Lorenzo Diaconescu ne prezintă viața sa la Real Madrid

Lorenzo Diaconescu s-a născut la Ploiești, pe data de 27 ianuarie 2005. El este unul dintre cei mai de perspectivă tineri români care practică jocul de baschet. În vara anului 2019, acesta a fost recrutat de Real Madrid, acolo unde a petrecut anul școlar și sezonul competițional 2019/20.

Înalt de 1.99 metri și cântărind 85 kilograme, Diaconescu este folosit pe post de extremă. Lorenzo este caracterizat drept un jucător ce poate să amenințe coșul în dribling, dar și pentru capacitatea de a arunca de la distanță. Este considerat un jucător cu calități fizice impresionante, puternic și util în ambele faze ale jocului.

Lorenzo a început baschetul alături de Solaris Ploiești. El a trecut la CSU Ploiești, formație pentru care a jucat în sezonul 2017/18, la U13. Apoi a trecut la ACS Dan Dacian București, unde a jucat în sezonul 2018/19, la categoria U14. Diaconescu a fost desemnat cel mai bun recuperator și a fost inclus în cvintetul ideal al turneului final al Campionatului Național U14 masculin – ediția 2019.

Am stat de vorbă cu Lorenzo, rugându-l să ne spună cât mai multe din experiențele, programul și activitățile sale la cel mai mare brand din sportul iberic și european.

Cum a venit propunerea de a te alătura lui Real Madrid? Ai fost surprins de acest lucru?

Propunerea a venit după turneul final U14 de la Cluj, în urma unui an foarte intens de pregătire. Vlad Moldoveanu m-a sprijinit și a făcut posibil ca echipa să poată vedea meciurile mele. Am fost foarte surprins și fericit când am fost invitat la probe. După vizita mea și câteva antrenamente acolo, mi-au propus să mă alătur echipei.

Doresc pe această cale să mulțumesc tuturor cluburilor care și-au pus o amprentă în formarea mea ca jucător, începând cu Solaris Ploiești, CSU Ploiești, Dan Dacian și, nu în ultimul rând, Federației Române de Baschet pentru sprijinul acordat.

Cum te-ai acomomat în Spania? Te-ai descurcat cu limba de la început?

La început a fost destul de greu, totul era diferit. Nu mai aveam familia lângă mine, sistemul școlar diferit, alt tip de antrenamente, dar cu timpul am reușit să mă acomodez destul de bine la noul stil de viață. Cu limba nu pot spune că a fost foarte greu, la început vorbeam engleză, iar după o lună începusem să vorbesc în spaniolă.  Acum nu mai am probleme cu limba.

Ce condiții ți-au oferit cei de la Real Madrid? Spune-ne, te rog, atât cele de cazare și școlarizare, cât și condițiile specifice baschetului.

Condițiile de acolo sunt foarte bune. Avem o rezidență în care stau toți cei 20 jucători de baschet străini, dar și unii fotbaliști. Acolo avem sală de masă, cu nutriționiști la fiecare masă, săli de studiu, cu profesori care îți stau la dispoziție oricând ai nevoie. De asemenea, avem și săli de jocuri.

Școala și sistemul de acolo sunt diferite față de cele din România, dar m-am obișnuit. Totul la școală se lucrează pe calculator sau pe tabletă.

Sala de antrenament are 4 terenuri de baschet și încă două jumătăți în capătul ei, pe care le folosim pentru aruncări. Avem și niște mașini (sisteme) care recuperează mingiile. Tot acolo beneficiem de sală de forță și piscine cu apă caldă și rece pentru recuperare.

Câți colegi de echipă ai la generația ta? Există și alți jucători proveniți din afara Spaniei?

La generația mea suntem 10 jucători, dar uneori, la meciuri, mai vin unul sau doi jucători mai mici ca vârstă. Adevărul este că și noi jucăm, câteodată, la o categorie mai mare. Mai sunt încă trei jucători străini în afară de mine, câte unul din Elveția, Slovenia și Franța.

În ce fel se deosebește programul de antrenament la Real Madrid comparativ cu ce ai întâlnit în țara noastră? Cum te înțelegi cu colegii tăi?

Pe langă faptul că la Madrid sunt mai multe antrenamente și mai lungi, acestea sunt și mai intense. La antrenament, de obicei, alături de unul din cei trei antrenori lucrăm pe grupe, în funcție de poziția pe care o jucăm. La sfârșit, facem antrenament cu toții. Eu mă înțeleg foarte bine cu colegii mei, cu cei străini, dar și cu cei spanioli. Am strâns o legătura mai puternică cu cei care stau la rezidență, chiar și cu cei mai mari decât mine, deoarece suntem  mereu împreună, fie la școală, la masă, la antrenamente sau în oraș. Suntem ca o familie.

Descrie-ne o zi obișnuită pentru tine în Spania.

Ziua mea începe la ora 7:00. Mă trezesc și merg la antrenament, care este de la 07:30 la 08:30. În funcție de zi, facem baschet sau forță, fiind împărțiți pe grupe. După aceea, în jur de 09:10 ajungem la școală, iar timp de 20 minute avem micul dejun.

La 09:30 începem orele. Terminăm la 14:00, urmând să plecăm spre casă. Ajungem la rezidență, iar la 14:30 avem prânzul. La ora 15:15 încep orele de spaniolă pentru cei care se află în primul an, iar ceilalți merg să își facă temele, având la dispoziție profesori până la ora 17:00. După aceea, avem parte de câteva minute de odihnă și putem merge să luăm o gustare, dacă vrem, sau să ne odihnim în camera.

La ora 18:00 începe antrenamentul. Jumătate de oră avem program de individualizare, iar până la 20:00 lucrăm în sala de forță. Apoi, o oră și jumătate, avem antrenament de baschet. În jur de ora 22:00 avem cina, iar după aceea mergem în camere să ne odihnim sau să învățăm.

În ce competiții ai evoluat la Real Madrid în acest sezon?

În acest sezon am jucat la campionatul pentru categoria mea, la U15, în toate meciurile. Am evoluat câteva meciuri și în campionatul de U16, o data în cel U18, iar pe lângă campionate, am avut și un turneu amical de U15. Urma să mai avem un turneu sau doua în a doua parte a anului, la aceeași categorie, dar au fost anulate din cauza coronavirusului.

Consideri că ai progresat în perioada scursă de la plecarea în Spania?

Sincer, simt că am progresat, că am învățat multe lucruri și că mi-am îmbunătățit, în special, părți ale jocului individual.  Asta datorită importanței pe care o pun ei pe individualizări.

Ai avut contact cu echipa de seniori? Ai asistat la vreun meci al primei echipe?

Da, avem destul de des contact cu primele echipe, atât cu cea de baschet, cât și cu cea de fotbal. Rezidența în care ei stau se află la câțiva pași de cea a noastră. Mai mult, echipa de baschet se antrenează în aceeași sală. Chiar dacă am avut un program destul de încărcat, am avut ocazia să mergem la un meci de baschet din Euroligă și la unul de fotbal din La Liga. Mi-a plăcut foarte mult.

Emanuel Cățe a făcut, la rândul lui, junioratul la Real Madrid. Ce părere ai despre el?

Țin legătura cu Emi Cățe. Mi-a oferit și câteva sfaturi din experiența lui, înainte să plec în Spania, care m-au ajutat cu adaptarea. M-a ajutat și pe parcursul sezonului, oricând am avut nevoie de un sfat, de la cineva care știam că a trecut prin aceleași experiențe ca și mine. Îmi place mult ca jucător, îi urmăresc meciurile și sper ca într-o zi să putem fi colegi de echipă.

Care este jucătorul tău preferat din baschet și de ce?

Jucătorul meu preferat este Paul George. Îl admir pentru că poate face orice pe teren, fiind foarte bun atât în atac, cât și în apărare. Doresc să îmi dezvolt jocul ca să pot fi un jucător complet ca și el.

Care sunt planurile tale de viitor?

Doresc să continui să mă antrenez la intensitate maximă, ca pe viitor să pot juca la cel mai înalt nivel posibil.

Cum te descurci în perioada aceasta, activitatea sportivă și școlară fiind suspendate?

Încerc să mă organizez cât pot de bine în această perioadă. Fac antrenamente fizice, zilnic de dimineață, după care am școală, în online, de la 10:30 la 15.00, iar seara mă antrenez cu mingea în curte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.