LNBM – Calcule înaintea ultimei etape din grupa valorică 11-18

Ultima etapă din grupa valorică 11-18 va stabili confruntările din cadrul turneului playout în Liga Națională de baschet masculin – ediția 2023/24. Există ai multe necunoscute în ceea ce privește ordinea primelor două clasate, respectiv în zona locurilor 3-5.

În prezent se știe cu certitudine că CSM Focșani va ocupa locul 6 și urmează să se dueleze cu locul 3, CSM Galați se va clasa pe locul 7, urmând să întâlnească locul 2, iar Laguna București va fi ultima (locul 8) și ca urmare se va confrunta cu prima clasată în grupa 11-18.

Programul ultimei etape, de vineri (29.03), ora 18:00:

 • SCM U Craiova vs CSM Târgu Jiu
 • SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timisoara vs CS Vâlcea 1924
 • CSM Galați vs CSM Petrolul Ploiești
 • CSM Focșani vs Laguna București

Craiova (11-2) și Târgu Jiu (10-3) luptă direct pentru locul 1. Gorjenii au nevoie de o victorie la cel puțin 4 puncte diferență pentru a urca pe primul loc. Orice alt rezultat va menține Craiova pe prima poziție, iar Târgu Jiu se va clasa pe locul 2.

Există o dispută în zona locurilor 3-5 între Timișoara (8-5), Vâlcea (8-5) și Ploiești (7-6).

Opțiunile existente sunt:

Timișoara

 • Locul 3 dacă câștigă meciul cu Vâlcea.
 • Locul 4 dacă pierde jocul cu Vâlcea.

Bănățenii nu depind de rezultatul echipei din Ploiești întrucât au avantaj în directele cu această formație.

Vâlcea

 • Locul 3 dacă învinge la Timișoara.
 • Locul 4 dacă pierde la Timișoara, iar Ploiești cedează la Galați.
 • Locul 5 dacă pierde la Timișoara, iar Ploiești învinge la Galați.

Ploiești

 • Locul 4 dacă câștigă la Galați, iar Vâlcea pierde la Timișoara.
 • Locul 5 dacă Vâlcea învinge la Timișoara.

Prahovenii au avantajul directelor cu Vâlcea.

Important de subliniat nu doar ordinea locurilor 3-5 ci și faptul că locul 3 și locul 4 beneficiază de avantajul terenului propriu în barajul de menținere în primul eșalon al României.

De asemenea, cel puțin pe hârtie, ocupanta locului 3 are un adversar mai slab cotat decât ocupanta locului 4 în condițiile în care în ierarhia actuală a grupei 11-18, locul 5 (Ploiești) are 7-6 la general, iar locul 6 (Focșani) are 4-9.

Potrivit Regulamentului Specific al Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2023/24, ultimele patru clasate la încheierea sezonului, adică formațiile învinse în primul tur al turneului playout, retrogradează în Liga 1. În schimb, vor promova doar două echipe, astfel încât la startul următoarei ediții de campionat să se alinieze 16 echipe în LNBM.

Contrar celor prevăzute în Regulamentul Specific publicat în continuare pe site-ul frbaschet.ro, există multe discuții și zvonuri potrivit cărora numărul echipelor retrogradate se dorește a fi de doar două. O altă ipoteză este aceea potrivit căreia să nu se retrogradeze la finalul actualei stagiuni.

2 răspunsuri la „LNBM – Calcule înaintea ultimei etape din grupa valorică 11-18”

 1. Felicitari!
  Ca de obicei sunteti clar, concis si precis in cele prezentate.
  O bila NEAGRA (SAU MAI MULTE!), pentru federatie!
  Actuala editie mi se pare cea mai prost organizata si gestionata (DE PANA ACUM!).

 2. Probabil ca dupa AGO din 3 aprilie vom afla cum se retrogradeaza (daca? se retrogradeaza) si daca retrogradatele (dupa primul tur din play out) joaca in continuare 3 din 5 !!! – pentru ce???? (conf regulamentului site FRB).
  Pentru anul viitor cred (parere personala) ca ar trebui sa aiba statut de jucator roman NUMAI posesorii de UNICA CETATENIE ROMANA. Ceilalti, unii cu drept de joc la nationala …. dar cu rezultate ff slabe, sa fie considerati straini, IN LIMITA A 6 (cam mult dar ..) JUCATORI PE FOAIE si maxim 3 in teren. Dar interesele „transferatorilor” (de toate categoriile) probabil ca sunt mai importante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.