Liga profesionistă din China s-a reluat în cursul zilei de sâmbătă (20.06). Este prima disciplină sportivă care se reia în această țară!

Liga profesionistă de baschet masculin a Chinei s-a reluat în cursul zilei de sâmbătă (20.06). Cinci meciuri au fost programate pentru ziua inaugurală, la distanță de exact cinci luni de la suspendarea competiției.

Ultimele meciuri oficiale contând pentru sezonul competițional 2019/20 în Chinese Basketball Association s-au desfășurat pe data de 21 ianuarie anul curent. Cele 20 de protagoniste ale competiției disputaseră câte 30 meciuri din sezonul regulat al competiției.

Meciurile se dispută la Qingdao și Dongguan, în spatele ușilor închise. Partidele zilei inaugurale au demarat cu câte un moment de reculegere în memoria celor răpuși de COVID-19. De altfel, China pare să se confrunte cu un nou val al acestui virus, capitala Beijing fiind în prezent afectată de noul val al pandemiei.

Trebuie subliniat faptul că baschetul este prima disciplină sportivă care s-a reluat în China. Reamintim că CBA a avut numeroase încercări de reluare a activității, dar precedentele astfel de inițiative au rămas fără rezultatul dorit. Superliga de fotbal, dar și celelalte competiții sportive de anvergură din această țară rămân suspendate. De altfel, reluarea activității baschetbalistice este cu atât mai remarcabilă cu cât în capitala țării s-a impus închiderea școlilor și grădinițelor. De asemenea, au fost închise cartiere întregi, începăndu-se un nou set de testări pentru COVID-19.

Primul meci s-a desfășurat sub privirile lui Yao Ming, președintele Chinese Basketball Association. Zhejiang Guangsha Lions au învins Nanjing Monkey Kings, scor 112-95.

Mai mult de jumătate dintre echipele angrenate în competiție vor juca în această ultimă parte a sezonului competițional 2019/20 fără străini. Aceștia s-au întors în țările de origine și nu au putut să revină din cauza restricțiilor impuse de autoritățile chineze.

Reamintim că în China este permisă folosirea a celui mult doi jucători străini de echipă. Cluburile au permisiunea să legitimeze un al 3-lea jucător străin, dar acesta trebuie listat ca inactiv și poate fi activat doar în cazul în care unul dintre primii doi străini se accidentează. Singura excepție este Bayi Rockets, antrenată de Wang Zhizhi, fost jucător în NBA. Această echipă este a armatei și nu are dreptul de a legitima străini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.