Liga Adriatică admite o eroare de arbitraj ce a influențat decisiv soarta Meciului 2 al seriei dintre Steaua Roșie și Partizan

Liga Adriatică a admis o eroare de arbitraj consemnată în ultimul minut al Meciului 2 din finala ediției 2021/22, disputat între Steaua Roșie Belgrad și rivala Partizan. Meciul s-a terminat cu scorul de 85-81 în favoarea deținătoarei trofeului.

La scorul de 83-80, cu zece secunde rămase de jucat, Mathias Lessort, de la Partizan Belgrad, a fost trimis la linia de pedeapsă. El a marcat prima aruncare și a ratat-o intenționat pe cea de-a 2-a. Pivotul francez a recuperat ofensiv după propria ratare și a trimis mingea în coș pentru a restabili egalitatea la 83.

Cavalerii fluierului au intervenit și au anulat reușita lui Lessort. Aceștia au considerat că jucătorul a intrat în spațiul de trei secunde/zona de restricție înainte ca mingea să atingă instalația. Conducerea Ligii Adriatice a reacționat printr-un comunicat oficial după ce Partizan a emis o poziție oficială prin intermediul căreia a anunțat că a făcut analiza meciului, iar în sfertul 4 s-au consemnat patru greșeli de arbitraj în detrimentul lui Partizan și niciuna în detrimentul lui Steaua Roșie.

Acțiunea poate fi văzută în video-ul alăturat, la minutul 15.

Iată comunicatul emis de Liga Adriatică pe marginea situației cu Mathias Lessort în prim plan:

„Conform expertizei asupra arbitrajului de la Meciul 2 al finalei Ligii Adriatice, realizată de către Comisia de Arbitri a Ligii ABA j.t.d., compusă din trei membri, jocul a fost caracterizat ca fiind dificil pentru oficiere, cu o mulțime de situații delicate de judecare pe moment, mai ales când vorbim de contactele dintre jucători. În timpul jocului, au existat decizii incorecte ale arbitrilor, ceea ce este menționat și în raportul oficial. Facem precizarea că eroarea face parte din natura umană și este un lucru, care se întâmplă în toate jocurile, dar nu ar trebui să se întâmple atât de des.

Conform expertizei Comisiei de Arbitri a Ligii ABA j.t.d., s-a stabilit că la 10 secunde rămase de joc, la executarea celei de-a doua aruncări libere de către jucătorul Mathias Lessort, nu a existat nicio încălcare în timpul executării aruncării libere. Mingea a atins inelul înainte ca jucătorul care a executat aruncarea să fi atins linia de aruncare liberă sau zona restricționată. Prin urmare, decizia arbitrilor a fost incorectă.”

Ulterior anulării reușitei lui Lessort, Steaua Roșie a mai pus două puncte pe tabela de marcaj pentru a stabili scorul final, 85-81. Implicit această echipă s-a desprins la 2-0 în finala Ligii Adriatice în pofida erorii de arbitraj admise de către conducerea ligii și comisia de arbitri.

Finala se joacă pe sistemul cel mai bun din cinci partide și va stabili câștigătoarea Ligii Adriatice, respectiv numele echipei care va reprezenta spațiul ex-iugoslav în următoarea ediție a Euroligii masculine.

Meciul 3 devine decisiv pentru Patizan Belgrad. Acesta va fi găzduit de echipa condusă de către Zeljko Obradovic și are loc miercuri (01.06), ora 21:30.

Un exemplu de bună practică din partea conducerii Ligii Adriatice. Este evident că soarta partidei nu se schimbă, dar este civilizat și profesionist să admiți atunci când se consemnează o eroare cu potențial impact decisiv în soarta unui meci, a unei serii de playoff și a unei competiții.

Foto: www.aba-liga.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.