Jucătorii aflați la ultimul sezon sub incidența regulii U23 în prima grupă valorică a LNBM

Sezonul competițional 2019/20 este ultimul pentru sportivii născuți în cursul anului 1997 în care ei evoluează sub incidența regulii jucătorului român tânăr. Este vorba despre o bună parte a componenților naționalei U20 ce a câștigat Campionatul European Divizia B de la Oradea, în urmă cu doi ani.

De altfel, reprezentanții generației 1997 sunt printre protagoniștii echipei naționale de seniori a României. Aceștia se află în fața unui an important, fiind ultimul în care beneficiază de această regulă, iar menținerea acesteia în sezonul 2020/21, dublată de menținerea numărului de jucători străini va reprezenta o veritabilă provocare pentru acești sportivi.

Trecem în revistă lista sportivilor români care abordează ultimul sezon în calitate de jucători sub 23 ani:

Tudor Gheorghe

Originar din Brașov, înalt de 1.84 metri, conducător de joc. Are deja patru sezoane în Liga Națională, două cu U-BT Cluj-Napoca, câte unul alături de SCM Timișoara și BCM U FC Argeș Pitești. Are 110 meciuri disputate în LNBM. Vine după cel mai important sezon al carierei, având o medie de aproape 19 minute pe meci și recorduri personale de eficiență, puncte, pase decisive, recuperări și intercepții. Va juca pentru al 2-lea sezon consecutiv la Pitești.

Radu Vîrnă

Component al echipei naționale de seniori, sportivul originar din Focșani se află la cel de-al 2-lea sezon consecutiv la Steaua București. El a debutat în LNBM alături de Phoenix Galați, în sezonul 2015/16. Pe parcursul acestei stagiuni s-a transferat la Dinamo București, unde a petrecut aproape doi ani. În sezonul 2017/18 a evoluat pentru SCM U Craiova. De notat că are 51 meciuri jucate în ultimii doi ani cu omedie de aproape 20 minute pe meci. În primul sezon cu Steaua a bifat recorduri personale de puncte, recuperări, intercepții și eficiență.

Nandor Kuti

Jucător de pozițiile 1-2-3, originar din Covasna, Nandor Kuti se află în fața celui de-al 8-lea sezon în LNBM, în pofida faptului că are doar 22 ani. Kuti are 173 prezențe în LNBM cu 675 puncte, peste 300 recuperări și îi lipsesc opt pase decisive pentru a atinge borna 200. El are peste 2.700 minute jucate în primul eșalon baschetbalistic al României. În ultimii doi ani are medii de peste 22 minute pe meci. Vine după cel mai bun sezon al carierei, stabilind recorduri personale de puncte, recuperări, pase decisive, intercepții și eficiență.

Anders Abu Teir

Născut în Danemarca, înalt de 1.98 metri, jucător de pozițiile 2-3. Are două sezoane alături de U-BT Cluj-Napoca în LNBM, cu 13 apariții. Anterior a jucat la nivel juvenil pentru gruparea de pe Someș. Abu Teir s-a alăturat Timișoarei în această vară.

Bobe Nicolescu

Bucureștean la origine, înalt de 2.00 metri, jucător de poziția 3. Bobe este căpitanul echipei naționale a României și unul dintre liderii generației 97. Format la Vipo București și trecut pe la Știința, Nicolescu are deja patru sezoane în LNBM, toate alături de CSM CSU Oradea, formație cu care a câștigat trei titluri de campion al României. Are 130 apariții în LNBM cu medii de minute pe meci în continuă creștere. Bobe a avut peste 21 minute pe meci în ultimul sezon.

Mihnea Andrei

Înalt de 1.99 metri, evoluează pe post de extremă. El continuă alături de Dinamo Știința București. Are un sezon în LNBM, cu zece apariții.

David Engi

Originar din Mureș, jucător de poziția 2, David Engi este singurul sportiv născut 1997 care face pasul spre prima grupă valorică în această vară. El sosește de la CSM Tîrgu Mureș, alături de care a evoluat în grupele valorice inferioare în ultima stagiune. După trei sezoane cu BC Mureș și unul cu CSM Tîrgu Mureș, Engi are 58 prezențe în LNBM și medii de 9.1 puncte, 1.8 recuperări și 1.4 pase decisive în aproape 24 minute pe partidă. A avut peste zece puncte pe meci în ultimul sezon. Engi are 110 reușite de trei puncte și un procentaj de 37% la acest procedeu. Tocmai s-a alăturat lui BC CSU Sibiu.

Victor Petrache

Jucător de pozițiile 2-3, Petrache sosește de la Steaua București. A petrecut cinci sezoane alături de roș-albaștri și a bifat 50 prezențe, mai mult de jumătate din ele în stagiunea 2018/19. El tocmai s-a alăturat lui SCM U Craiova.

Anton Diaconescu

Măsoară 2.03 metri, Diaconescu este pivot clasic. Are trei sezoane în LNBM, dar a făcut parte din rotația de bază de abia în ultimul sezon. A jucat 40 meciuri în LNBM.

Bogdan Popa

Născut la Ploiești, înalt de 2.12 metri, jucător de pozițiile 4-5. A petrecut o perioadă în Spania, la Unicaja Malaga. În vara anului 2015 a semnat cu CSM Steaua EximBank București, debutând în Liga Națională. Are trei sezoane alături de roș-albaștri și unul cu SCM U Craiova. Popa a bifat 29 prezențe în LNBM, mai mult de jumătate în ultimul sezon. Vine după o vară excelentă, având 13/14 la aruncările de trei puncte în ultimele trei meciuri ale echipei naționale a României. Este noul jucător al lui SCM Timișoara.

Rareș Uță

Uță este originar din Mureș. El măsoară 2.12 metri și evoluează la pozițiile 4-5. Acesta a petrecut ultimii șapte ani, incluzând trei sezoane la nivel juvenil, în Spania. În ultimul an, Uță a evoluat pentru Zornotzka Saskibaloi Taldea, unde a avut 5.3 puncte și 4.8 recuperări pe partidă. A mai jucat pentru CB Clinicas Rincon Malaga, Coviran Granada și C.B. Valladolid. Se află la debut în primul eșalon al României.

Amedeo Casale

Jucător de pozițiile 2-3, Casale a bifat 62 apariții în două sezoane la nivelul Ligii Naționale. În sezonul 2017/18 a avut o medie de peste 30 minute pe partidă, iar în ediția precedentă a jucat pentru o echipă angrenată în fazele superioare ale campionatului. Are aproape 23 minute pe meci în LNBM, dar va rata o bună parte a sezonului 2019/20 din cauza unei accidentări.

Ar mai fi Basti Ionescu. Sportivul originar din Craiova, înalt de 1.90 metri, ce evoluează la pozițiile 1-2 va încerca să joace în afara țării. Posesor al unui fizic impresionant, deosebit de serios în pregătirea fizică, Ionescu are 88 meciuri în cinci sezoane la nivelul Ligii Naționale.

Emanuel Cățe rămâne cel mai important produs al generației 1997. El evoluează în primul eșalon al Spaniei pentru al 4-lea sezon în ultimii cinci ani. Sportivul originar din București a petrecut ultimii ani de juniorat alături de Real Madrid și a devenit liderul echipei naționale de baschet masculin a României. Înalt de 2.06 metri, Emi este jucător de poziția 5.

La încheierea sezonului 2018/19 următorii sportivi au ieșit de sub incidența regulii U23: Wilhelm Brosser, Daniel Gheorghe (ambii au evoluat pentru CSU Sibiu), respectiv Marius Ciotlăuș (Pitești). La ora redactării acestui text este cert că ultimul din această înșiruire va evolua în Grupa valorică A și după ce nu mai este beneficia al regulii jucătorului autohton tânăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.