Foști jucători în LNBM, remarcați în deschiderea FIBA Basketball World Cup 2019

Polonia, unul dintre adversarii României în calificările FIBA EuroBasket 2021, a obținut victoria în ziua de deschidere la FIBA Basketball World Cup 2019. Elevii lui Mike Taylor au dispus de Venezuela, scor 80-69, făcând un pas important în cursa pentru calificarea între primele 16 echipe ale planetei.

Confruntarea a demarat sub semnul echilibrului, latino-americanii câștigând secvența inaugurală la limită, scor 24-22. Polonia a reacționat în sfertul al 2-lea, cu un parțial de 22-12 pentru a trece în control pe tabela de marcaj.

Repriza secundă a fost echilibrată, dar cu Polonia în permanent control. Venezuela a strâns la două puncte în debutul sfertului 3, dar un parțial de 11-2 a readus reprezentanta Europei în siguranță. De altfel, polonezii au avut un avantaj maxim de 16 lungimi.

Jocul pozițional a produs multe lucruri bune pentru Polonia. Această echipă a demonstrat că este mult mai disciplinată și organizată, însă a avut probleme în ceea ce privește tranziția defensivă (9-17 la puncte pe contraatac), respectiv la blocajul defensiv (5-14 la puncte pe șansa a 2-a, cedând 17 recuperări sub propriul panou).

Michal Sokolowski a totalizat 16 puncte, 9 recuperăpri, Mateusz Ponitka a adăugat 15 puncte, 5 recuperări, Adam Waczynski a terminat cu 13 puncte, iar Aaron Cel a încheiat cu 12 puncte pentru învingători. Polonia mizează la acest eveniment pe serviciile naturalizatului AJ Slaughter, jucător cu experiență la nivel de Euroligă. El a terminat cu 7 puncte, 5 pase decisive.

În replică, Pedro Chourio a totalizat 15 puncte, 4 recuperări, Nestor Colmenares a adăugat 14 puncte, 7 recuperări, iar Dwight Lewis (foto 2) a terminat cu 12 puncte pentru Venezuela. De notat că cel din urmă a debutat în baschetul profesionist în România, alături de BC Mureș, pe parcursul sezonului 2010/11.

Referitor la Polonia trebuie notat că această echipă va juca, foarte probabil, în altă alcătuire în calificările FIBA EuroBasket 2021.

În Grupa A, alături de Polonia și Venezuela, mai evoluează China și Coasta de Fildeș. Această grupă se dispută la Beijing. Primele două clasate avansează în grupa locurile 1-16 pentru faza a 2-a a competiției.

Fost jucător în Liga Națională, autor al primului buzzer beater la FIBA World Cup 2019

Puerto Rico a revenit specaculos de la un deficit maxim de 19 puncte și a izbutit un parțial de 52-32 în ultimele 20 minute de joc. Latino-americanii s-au impus în confruntarea cu Iran, scor 83-81.

Javier Mojica, fost jucător în LNBM la Gaz Metan Mediaș în sezonul competițional 2007/08, a marcat coșul victoriei. El a punctat în ultima secundă a partidei pentru a completa revenirea miraculoasă a protoricanilor. Mojica a totalizat 8 puncte, 4 recuperări în 13 minute de joc.

Absolutely crazy finale between Iran and Puerto Rico! #FIBAWC

How about THAT to start the FIBA Basketball World Cup 💯? ABSOLUTE MADNESS 🔥. #WorldGotGame #FIBAWC

Posted by FIBA on Saturday, August 31, 2019

David Huertas a totalizat 32 puncte pentru învingători. Hamed Haddadi a totalizat 22 puncte, 16 recuperări, 4 pase decisive, iar Benham Yakhchalidehkordi a adăugat 22 puncte pentru iranieni.

Spania și Tunisia sunt celelalte protagoniste ale Grupei C.

Revenire târzie a Rusiei

În primul meci din Grupa B, Rusia a revenit pe finalul confruntării cu Nigeria pentru a se impune cu scorul de 82-77. Africanii s-au desprins la 71-63 spre jumătatea secvenței decisive, însă un parțial de 19-6 în favoarea elevilor lui Sergei Bazarevich a consfințit victoria Rusiei.

Lipsită de jucători extrem de importanți, precum Alexey Shved, Timofey Mozgov și Dmitry Kulagin, naționala Rusiei a beneficiat de 16 puncte din partea lui Mikhail Kulagin. Andrey Vorontsevich a adăugat 14 puncte, iar Andrey Zubkov a încheiat cu 12 puncte. Replica a venit de la Josh Okogie, autor a 18 puncte. Alți cinci jucători ai Nigeriei au avut cel puțin zece puncte în această partidă.

Argentina se duelează cu Coreea de Sud în celălalt meci al zilei inaugurale la nivelul Grupei B.

Serbia nu a avut emoții în pofida absenței lui Nemanja Bjelica

Partida de deschidere a turneului din China s-a desfășurat la Foshan, unde Serbia a spulberat Angola, scor 105-59. Elevii lui Sașa Djordjevic nu au avut emoții, controlând jocul în permanență, lucru demonstrat de scorul pe sferturi: 29-20, 21-12, 28-15, 27-12.

Învingătorii au avut 32 pase decisive și au controlat fiecare aspect al jocului. Bogdan Bogdanovic (foto 3) a totalizat 24 puncte, Nikola Jokic și Mikola Milutinov au adăugat câte 14 puncte, iar Boban Marjanovic a încheiat cu 12 puncte, 10 recuperări pentru învingători. În replică, Carlos Morais a totalizat 15 puncte.

Nemanja Bjelica nu a jucat pentru Serbia. El are o mică problemă medicală, staff-ul tehnic al ex-iugsoavilor luând decizia de a-l menaja pentru moment în speranța că fostul MVP al Euroligii să fie apt în meciurile mai importante la Cupa Mondială.

Foto: FIBA.basketball

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.