Jerry Colangelo se retrage de la cârma USA Basketball după patru medalii olimpice de aur

Jerry Colangelo, directorul USA Basketball, renunță la funcția pe care a deținut-o timp de 16 ani. El a fost omul care a asamblat echipele cu care Statele Unite ale Americii au participat la Jocurile Olimpice și FIBA Basketball World Cup în această perioadă.

Medalia de aur obținută la Tokyo în cadrul Jocurilor Olimpice reprezintă cea mai bună modalitate de a renunța la funcția în care presiunea pe rezultat este întotdeauna imensă. Aici, în urmă cu 15 ani, Team USA a pierdut semifinala FIBA World Cup cu Grecia.

Colangelo a preluat funcția de director al USA Basketball la începutul anului 2005. Numirea sa a venit după ce americanii au pierdut titlul olimpic la Atena. Ei au cucerit medalia de bronz la acel eveniment, dar se știe că orice altceva decât aur în cadrul Jocurilor Olimpice la baschet este etichetat drept eșec pentru Statele Unite ale Americii.

Între 2005 și 2016, Colangelo a colaborat cu Mike Krzyzewski. Acesta a fost antrenor principal. Startul nu a fost cel mai reușit, USA clasându-se pe locul 3 la FIBA Basketball World Cup 2006. Continuarea a fost însă așa cum trebuie și așa cum se așteaptă americanii: locul 1 și medalie de aur la trei ediții ale Jocurilor Olimpice (2008, 2012, 2016), respectiv două la FIBA Basketball World Cup (2010 și 2014).

Americanii au pierdut între timp titlul mondial, clasându-se pe locul 7 în China. Acesta a fost primul eveniment după ce Coach K a renunțat la funcția de antrenor principal, preluată de Gregg Popovich. Acel loc 7 este cel mai modest rezultat obținut de Team USA cu sau fără jucători profesioniști în componență! Chiar mai modest decât clasarea de la FIBA World Cup 2002, la Indianapolis, unde americanii au venit pe 6.

Ultimul eveniment este însă cel în care vrei să reușești, iar Colangelo i-a pus lui Popovich la dispoziție o sumedenie de staruri precum Kevin Durant, Jayson Tatum, Damian Lillard sau Devin Booker, alături de jucători care știu ce înseamnă să te aperi, să joci organizat și să accepți un statut de muncitor, precum Draymond Green, Bam Adebayo sau Jrue Holiday. Marele impediment pentru Team USA în această vară a fost incapacitatea de a suda relații de joc, trei dintre componenții echipei fiind angrenați în finala NBA, încheiată cu câteva zile înaintea începerii Jocurilor Olimpice. Americanii au pierdut două meciuri amicale, dar și primul joc oficial la Tokyo, însă au continuat mult mai bine și au câștigat titlul olimpic.

În vârstă de 81 ani, Jerry Colangelo a petrecut întreaga viață în baschet. El a fost jucător, antrenor, conducător și proprietar de echipă. A fost desemnat cel mai bun conducător de club din NBA de patru ori. A fost inclus, în anul 2004, în Naismith Memorial Hall of Fame pentru contribuția avută la dezvoltarea acestei discipline sportive.

Pe lângă baschetul masculin, Colangelo a activat în baschetul feminin, în baseball, hochei și fotbal american de sală. El are patru copii, unul dintre aceștia – Bryan – având la rândul său o activitate bogată în baschetul american.

Este încă neclar ce urmează pentru USA Basketball. Atât din punct de vedere managerial, cât și al staff-ului tehnic. Următoarea provocare este FIBA Basketball World Cup 2023, eveniment ce va avea loc tot în Asia, fiind co-organizat de Filipine, Japonia și Indonesia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.