Interviu cu Horia Păun, președintele FR Baschet, referitor la situația actuală în baschetul românesc

Pe parcursul ultimelor zile, site-ul nostru a relatat informații cu privire la reluarea competițiilor baschetbalistice la distanță de aproape șase luni de la sistarea acestora din cauza pandemiei COVID-19. Totodată, în spațiul online, au apărut numeroase informații cu privire la situația actuală în baschetul românesc, de nivel juvenil, feminin și masculin.

Am discutat cu președintele în exercițiu al Federației Române de Baschet, Horia Păun, despre situația actuală în ceea ce privește Ordinul 780, emis în comun de Ministerele Tineretului și Sportului, respectiv Sănătății și care a iscat discuții pe toate planurile. L-am chestionat pe conducătorul federației de resort în legătură cu situația în ceea ce privește competițiile de juniori și seniori, dar și despre controversa legată de anumite afirmații ale domniei sale cu privire la competițiile feminine. L-am întrebat pe Horia Păun și despre posibila dată de începere pentru sezonul competițional 2020/21, respectiv în ce fel se va putea desfășura activitatea competițională juvenilă după turneele naționale finale, programate pentru luna septembrie.

Am văzut ca FRB dorește reluarea competițiilor, dar cu respectarea Ordinului 780. Atât la juniori, cât și la seniori. Cum ați creionat reluarea competițiilor?

Federația Română de Baschet și-a dorit foarte mult să reînceapă toate competițiile. Dacă până acum nu aveam reglementat organizarea de competiții oficiale, indoor sau outdoor, acest Ordin ne permite să avem cadrul legal care ne permite să ne desfășurăm activitatea și vom începe în luna septembrie, cu turneele naționale de juniori, la diverse categorii de vârstă, urmând ca în luna octombrie să demarăm și competițiile naționale de seniori.

În urma videoconferinței cu reprezentanții LNBF, a apărut un val de nemulțumire în mediul online referitor la baschetul feminin. Ați spus ceva despre contracte pe 3 luni pentru sezonul 2020/21 în competiția feminină? S-au făcut chiar trimiteri la discriminări de gen. Cum comentați aceste lucruri?

Este o treabă rău înțeleasă. Discuțiile atât la masculin, cât și la feminin s-au axat pe modalitățile de repornire a competițiilor. În acest moment, conform prevederilor Ordinului 780, comun al MTS și Ministerului Sănătății, ne permite să organizăm competiții numai sub formă de turnee, precedate de cantonamente cu izolare, de 14 zile. Pentru a reuși să ducem la bun sfârșit niște competiții propuneam ca pe lunile octombrie, noiembrie și decembrie să jucăm competiția sub egida Cupei României, urmând ca, dacă ne ajută bunul Dumnezeu și se vor relaxa măsurile de siguranță sanitară să începem și Liga Națională.

Probabil cluburile feminine nu au înțeles foarte bine ce mesaj am transmis. Așa cum am făcut astăzi (n.r. Miercuri – 26 august) o întâlnire pe platforma Zoom cu reprezentanții din LNBM, prin care am reglementat modalitățile prin care vom reporni competițiile în sezonul 2020/21, probabil mâine vom avea o întâlnire similară cu reprezentanții cluburilor feminine pentru a lămuri toate aceste aspecte.

Îmi pare foarte rău și îmi cer scuze dacă cumva, cineva, a interpretat mesajul meu greșit. Eu îmi doresc ca baschetul feminin să continue la același nivel. Suntem calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo, suntem în calificări pentru Women Eurobasket 2021. Îmi doresc să avem o competiție internă cât mai puternică, iar sportivele să participe în întrecerile interne, precum și să ne reprezinte cu succes la nivel internațional.

De asemenea, s-a vehiculat informația potrivit căreia cluburile ar urma să se adreseze direct Ministerului Tineretului și Sportului. Ca să elucidăm eventualele neînțelegeri, vă întreb: Ar putea cluburile să ia legătura direct cu MTS? Pentru că sunt unele discuții legate atât de faptul că se dorește ridicarea unor restricții, cât și despre posibile jocuri din întrecerea națională care să se desfășoare în strainatate, în țări cu mai puține restricții. Asta în condițiile în care FRB nu ar fi făcut suficient lobby la MTS.

În principiu trăim într-o țară democratică. Fiecare poate să facă ceea ce își dorește. Dacă la nivelul echipelor masculine am lămurit acest aspect – ei își doreau să ajungă la MTS sperând să găsească derogări de la lege – am încercat să le explic că Federația Română de Baschet a lucrat îndeaproape cu MTS în elaborarea ordinelor prin care se reglementau măsurile de siguranță sanitară pentru începerea competițiilor oficiale, indoor și outdoor. Este adevărat că toți ne-am fi dorit ca măsurile implementate să fie puțin mai relaxate, sau poate mult mai relaxate, în acest moment aceste condiții sanitare sunt destul de limitative pentru că trebuie să stai 14 zile în carantină, ceea ce din punct de vedere financiar este o problemă. Este însă bine că în acest moment s-au reglementat. Repet, lucrăm foarte bine cu MTS și sperăm că vor veni vremuri mai bune și de ce nu, haideți să începem așa cum spune acest ordin și dacă va fi bine, probabil restricțiile se vor relaxa și poate vom putea să intrăm într-un normal, dacă putem să-l numim așa, al COVID-ului

Spuneați adineauri că ați agreat cu cluburile masculine modalitatea pentru începerea sezonului competițional 2020/21…

Scopul întâlnirii a fost ca toată lumea să înțeleagă de ce am venit cu această propunere. Această propunere a FR Baschet este bazată tocmai pe Ordinul comun al celor două ministere. Practic este cadrul legal în care ne putem desfășura activitatea în acest moment. Ce se va întâmpla la 1 septembrie, ce se va întâmpla la 1 octombrie, nu știu, dar sperăm că vor fi restricții mai puține și vom avea posibilitatea să ne desfășurăm activitatea.

Referitor la baschetul juvenil, am văzut că s-au stabilit perioadele de desfășurare, respectiv au fost anunțate numele echipelor participante la turneele finale. Ce urmează după aceste turnee finale, deoarece la juvenil, pentru a avea viitor în baschet, probabil, este mai important să avem activitate decât să desemnăm campioane naționale la diferite categorii de vârstă?

Scopul acestor turnee naționale nu este de a declara o câștigătoare. Scopul lor este de a le oferi copiilor șansa de a se întoarce pe terenul de sport într-o competiție oficială. După șase luni de pauză, cred că toată suflarea juvenilă baschetbalistică se va bucura să participe, într-un fel sau altul, la o competiție oficială. 

La ora actuală nu cred că putem să discutăm de competiții pentru sezonul 2020/21. Poate ceva competiții outdoor, regionale. Lumea trebuie să înțeleagă foarte, foarte clar – toate competițiile care se desfășoară în regim indoor trebuie să fie precedate de carantină/izolare pe o perioadă de 14 zile.

Sunteți în contact cu FIBA Europe? Ce informații aveți referitor la decizia ce urmează a fi luată pe 1 septembrie cu privire la competițiile internaționale (cupe europene/calificări EuroBasket)?

Suntem în permanent contact cu federația internațională. Din nefericire pandemia a adus multe necunoscute în lumea sanitară, în lumea sportului. Și FIBA monitorizează situația la nivel de Europa, după cum bine știți în urmă cu două săptămâni s-au anulat Campionatele Mondiale U18 în 3×3, care ar fi trebuit să se desfășoare la Debrecen. Săptămâna trecută am fost anunțați, Campionatul European de seniori 3×3, unde am fost calificați, care trebuia să se desfășoare în luna septembrie, la Antwerp, în Belgia, s-a anulat. Situația nu este foarte bună la nivel mondial. Așteptăm să vedem ce decizie se va lua la nivel european și mondial cu privire la calificările pentru FIBA EuroBasket, ferestrele din această toamnă – România fiind angrenată atât la masculin, cât și la feminin. De asemenea, avem patru echipe de club înscrise în cupele europene, trei la masculin și unul la feminin. Așteptăm informații pentru că în funcție de acestea, de decizia Board-ului european, putem să stabilim cu exactitate calendarul și sistemul competițional pentru Cupa României și Liga Națională.

Indiferent de deciziile FIBA Europe Board, puteți să ne dați o dată la care competițiile de seniori vor demara pe plan intern?

În principiu, la nivel de seniori masculin, planul nostru este să începem pe data de 16 octombrie. La nivel de seniori feminin în funcție de discuțiile pe care le vom avea cu reprezentanții din baschetul feminin. Așa cum am spus, sunt discuții care mi-aș dori să aibă loc mâine (joi, 27.08). În funcție de numărul de echipe care s-ar putea înscrie vom stabili data de pornire, calendarul și sistemul competițional 2020/21.

Un răspuns la „Interviu cu Horia Păun, președintele FR Baschet, referitor la situația actuală în baschetul românesc”

  1. Polonia incepe sezonul cu spectatori in tribuna,noi iar suntem cei mai destepti din lume.Noi nu stim nimc, nu ne asumam nimic,MTS e cu noi.De juniori numai de bine,,,antrenati-va pe unde puteti .Sezonul asta facem pauza! ne auzim la anul .#CEA#MAI#TARE#FEDERATIE#DIN #LUME#
    #REZIST#

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.