Informații despre următoarea provocare a lui U-BT Cluj-Napoca în Basketball Champions League

U-BT Cluj-Napoca va juca în Grupa K în faza a 2-a a grupelor din Basketball Champions League – ediția 2021/22. Această fază demarează pe data de 25 ianuarie 2022.

Campioana în exercițiu a României va juca în compania spaniolilor de la Unicaja Malaga. Celelalte două locuri sunt puse în joc în cadrul turneului play-in ce va avea loc între 4-19 ianuarie 2022. Aceste locuri vor fi ocupate de:

  • Un loc: Hapoel Ierusalim (ISR), Pinar Karsiyaka (TUR) sau Prometey (UKR)
  • Un loc: KK Igokea (BIH) sau Oostende (BEL)

Prometey este cu certitudine în turneul play-in pe această ramură din postură de loc 3 al Grupei A. În schimb, este încă neclar cine se clasează pe locul 2 în Grupa B. Actualmente Pinar Karsiyaka are 3-3 la general, iar Hapoel Ierusalim este la 2-3, având o restanță de disputat cu BAXI Manresa (ESP). Acest meci a fost amânat de două ori din cauză de COVID-19. Dacă israelienii câștigă restanța cu reprezentanta Spaniei (ce are 5-0 la general și este deja calificată direct în faza a 2-a a grupelor), atunci ei vor urca pe locul 2. În caz contrar, Pinar va fi a 2-a clasată în această grupă.

În schimb, Igokea beneficiază de avantajul terenului propriu după ce a învins în fieful lui PAOK Salonic în ultimul meci al anului 2021. Bosniacii au câștigat în Grecia cu scorul de 75-64, pentru a-și asigura locul 2 în Grupa E, cu un bilanț general de 3-3. În schimb, elenii au coborât pe locul 3, având 2-4. Prima poziție în grupă a revenit lui Galatasaray Istanbul. Oarecum surprinzător, ERA Nymburk a părăsit competiția după ce s-a clasat pe ultimul loc în Grupa E, în condițiile în care în precedentele două campanii a avansat între primele opt echipe ale competiției.

Oostende a avut 3-3 la general în Grupa F, clasându-se pe locul al 3-lea într-o grupă echilibrată. Belgienii au fost devansați de Tofas Bursa din Turcia (4-2, locul 1) respectiv de SIG Strasbourg din Franța (3-3, locul 2, avantajul rezultatelor directe). De notat că Oostende a devansat reprezentanta Estoniei, Kalev/Cramo (2-4, eliminată din competiție).

Programul lui U-BT Cluj-Napoca în faza a 2-a a grupelor

  • Etapa 1 – 25.01 (marți), acasă, vs Prometey/Ierusalim/Karsiyaka
  • Etapa 2 – 02.02 (miercuri), deplasare, vs Unicaja Malaga
  • Etapa 3 – 07.02 (luni), acasă, vs Ikogea/Oostende
  • Etapa 4 – 09.03 (miercuri), deplasare, vs Prometey/Ierusalim/Karsiyaka
  • Etapa 5 – 16.03 (miercuri), deplasare, vs Igokea/Oostende
  • Etapa 6 – 23.03 (miercuri), acasă, vs Unicaja Malaga

Scurtă prezentare Unicaja Malaga

În ceea ce o privește pe Unicaja Malaga, aceasta a câștigat Grupa C, cu un bilanț general de 4-2. Ibericii au devansat pe JDA Dijon (3-3 la general, locul 2), Lavrio Megabolt (3-3, locul 3), respectiv pe Nizhny Novgorod (2-4, locul 4, eliminată din competiție după ce în sezonul trecut s-a calificat și a găzduit turneul final BCL).

Malaga parcurge primul sezon din istorie în Basketball Champions League. Este o echipă care a petrecut 20 sezoane consecutive în competițiile Euroleague Basketball (16 în Euroligă, 4 în EuroCup). A câștigat primele trei partide din actuala campanie BCL, reușind să-și asigure prima poziție în grupă și calificarea în faza următoare a grupelor după victoria din etapa a 5-a.

La ora publicării acestui text, Malaga are 6-8 la general și ocupă locul 11 în Liga ACB – cel mai puternic campionat din Europa. Așadar, U-BT Cluj-Napoca va avea oportunitatea să-și măsoare forțele cu o echipă de tradiție din cel mai puternic campionat național din Europa. Asta după ce a depășit deja reprezentante ale altor campionate importante cum sunt cele din Grecia, Italia, Turcia și Israel.

Malaga este antrenată de grecul Fotios Katsikaris, un tehnician foarte bine cotat în baschetul european. Locul lui Unicaja cuprinde 16 jucători. Doi jucători sunt americani, unul este francez, iar doi provin din Africa. Ceilalți 11 sunt autohtoni.

Fără îndoială, Norris Cole – fost campion NBA – este cel mai cunoscut jucător din efectivul ibericilor. De asemeena, Michael Eric, pivotul Malagăi, este un jucător cu experiență la nivel de Euroligă. Impresionează însă calitatea și experiența jucătorilor autohtoni ai acestei echipe. Lucru ce confirmă de ce Spania are cel mai bun campionat național în Europa. Antrenorul Katsikaris beneficiează a aportul lui Jaime Fernandez, Jonathan Barreiro, Dario Brizuela, Alberto Diaz, respectiv Carlos Suarez. Fiecare dintre aceștia a fost sau este component al echipei naționale a Spaniei.

Rotația celor de la Malaga cuprinde 10-11 jucători. Nimeni nu are o medie mai mare de 24 minute pe partidă, al 12-lea jucător din echipă având o medie de aproape 12 minute pe meci. În general, Unicaja utilizează 10-11 jucători într-un meci, însă este cert că are 12 sportivi de valori apropiate, fiecare capabil să intre oricând în joc. Acest lucru spune multe despre seriozitatea antrenamentelor, mentalitate și concurența existentă. Adică, deși nu mai este participantă în Euroligă și nici nu mai are nivelul echipei care a câștigat EuroCup, Unicaja Malaga continuă să-și desfășoare activitatea în manieră cu adevărat profesionistă.

Foto: championsleague.basketball

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.