În plină schimbare de generații, Spania cucerește al 4-lea titlu european la baschet masculin

Spania este campioană a Europei pentru a 4-a oară în istorie. La startul schimbului e generații, la primul eveniment major după retragerea fraților Gasol, ibericii au învins Franța în finala EuroBasket 2022. Rezultatul final a fost de 88-76.

Partida a demarat lent, ambele echipe având probleme la început. Spania a găsit un ritm de joc solid pe faza ofensivă și a prins încredere după un start reușit. Principalul remarcat al începutului de meci a fost Willy Hernangomez. Avantajul ibericilor a crescut la nouă puncte, scor 23-14, după zece minute de joc.

Sfertul 2 a purtat semnătura lui Juancho Hernangomez. Acesta a marcat șase coșuri de trei puncte în această perioadă de joc. El a ajutat campioana mondială en-titre să se desprindă la 21 puncte. Repriza s-a terminat însă cu un forcing al Franței. Even Fournier a ieșit la rampă și a redus deficitul la zece lungimi, scor 47-37.

Repriza secundă a demarat cu Guershon Yabusele în prim plan. Franța a anulat aproape întreg deficitul în primele trei minute din sfertul al 3-lea, forțându-l pe Sergio Scariolo să ceară primul timp de odihnă. Reacția Spaniei a fost de excepție, un parțial de 9-0 ce a condus la un timeout solicitat de Vincent Collet. Suspansul s-a păstrat, dar și Spania a izbutit să se mențină în avantaj. Secvența s-a terminat cu o triplă semnată Rudy Fernandez și un capac marca Usman Garuba. Spania conducea cu 66-57.

Sfertul decisiv a demarat modest în atac, niciuna dintre echipe nereușind să puncteze în primele două minute. A urmat un moment controversat. Sergio Scariolo fiind sancționat cu fault tehnic deși a avut dreptate la o acțiune la care s-a dictat abatere de 24 secunde, deși mingea atinsese inelul. Regulamentul FIBA a arătat încă o dată că este deficitar în rapotr cu tehnologia disponibilă. Spania a reușit totuși să treacă peste acest moment și s-a desprins din nou la peste zece puncte. Franța nu a avut resurse pentru a anula deficitul, în condițiile în care Lorenzo Brown a oferit siguranță echipei iberice.

Spania a avut 15 reușite de trei puncte în această partidă. În schimb, Franța pierde finala EuroBasket 2022 în condițiile în care a avut peste 75% la aruncările de două puncte! Raportul posesiilor pierdute a fost de 9-19, iar cel al intercepțiilor de 12-3, net favorabile Spaniei. În plus, învingătorii au avut mai multe recuperări ofensive (11-5).

Juancho Hernangomez a totalizat 27 puncte, 5 recuperări, Lorenzo Brown a avut 14 puncte, 11 pase decisive, Willy Hernangomez a adăugat 14 puncte, 8 recuperări, Jaime Fernandez a terminat cu 13 puncte, 4 intercepții pentru Spania. În replică, Evan Fournier a reușit 23 puncte, iar Thomas Heurtel a adăugat 16 puncte, 7 pase decisive pentru Franța.

În acest moment, Spania deține atât titlul mondial, cât și pe cel european. Cu toate că este principala forță din baschetul continental în ultimul sfert de veac, naționala Spaniei se întâlnește cu acest statut pentru prima dată în istorie!

Franța este vicecampioană europeană după ce în urmă cu un an a dobândit statutul de vicecampioană olimpică.

Foto: FIBA.basketball

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.