Igor Kokoskov nu mai este antrenorul echipei naționale a Serbiei

Igor Kokoskov nu mai este antrenorul echipei naționale a Serbiei. Informația a fost oferită pe cale oficială de Federația Sârbă de Baschet în cursul zilei de marți (14.09).

Plecarea lui Kokoskov înapoi în NBA, unde va lucra ca antrenor asistent la Dallas Mavericks, a făcut dificilă spre imposibilă prezența sa în campania de calificare la FIBA Basketball World Cup 2023. Un alt motiv, rămas însă nedeclarat, al despărțirii este fără îndoială legat de ratarea calificării la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în cadrul turneului preolimpic găzduit la Belgrad la începutul acestei veri.

Kokoskov a preluat cârma Serbiei în noiembrie 2019, la scurt timp după ce Sașa Djordjevic și-a încheiat ciclul în postura de selecționer. Sub comanda acestuia, Serbia a obținut câte un argint olimpic, mondial și european. Ex-iugoslavii s-au calificat la FIBA EuroBasket 2022 cu Igor Kokoskov la timonă, acesta fiind cel mai bun rezultat obținut în mai puțin de doi ani de colaborare.

De-a lungul carierei sale de antrenor, Kokoskov a avut o perioadă îndelungată la cârma echipei naționale a Georgiei, pe care a dus-o din anonimat (Divizia B pe vremea eșaloanelor valorice în confederația FIBA Europe) spre turnee finale de EuroBasket. Ulterior a preluat Slovenia, pe care a purtat-o spre titlul continental în urmă cu patru ani. În paralel, Kokoskov a avut o activitate bogată în NBA, cu precădere ca secund.

În această vară, Igor Kokoskov a demisionat de la cârma lui Fenerbahce Beko Istanbul după un singur sezon. Părțile aveau în derulare un contract pe încă doi ani, dar au reziliat acordul pentru a-i permite tehnicianului ex-iugoslav să accepte propunerea lui Dallas Mavericks de antrenor asistent. Astfel, el reia colaborarea cu Luka Doncic, pe care l-a antrenat la naționala Sloveniei.

Este neclar cine va prelua banca tehnică a Serbiei. Cel mai vehiculat nume este Svetislav Pesic. Veteranul tehnician nu a mai lucrat de la despărțirea de FC Barcelona. El este stabilit la Munchen, Germania.

Pesic a ghidat Iugoslavia spre titlul european din 2001 și spre cel mondial din 2002. La avea vreme, Svetislav Pesic era considerat cel mai bun antrenor din baschetul european, statut confirmat în 2003, când a purtat pe FC Barcelona spre primul trofeu de Euroligă din istoria clubului.

Serbia va juca în preliminariile FIBA Basketball World Cup 2023, fiind repartizată în Grupa A, alături de Slovacia, Belgia și Letonia. Primul meci cu noul antrenor este programat pentru 25 noiembrie anul curent, la Belgrad, adversar fiind Letonia – fostul oponent al României în precalificări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *