Georgia și Muntenegru s-au calificat la FIBA Basketball World Cup 2023

Georgia și Muntenegru au acontat locurile 10 și 11 din Zona Europa la turneul final al Campionatului Mondial de baschet masculin – ediția 2023. Ambele au obținut biletele în cursul serii de duminică (26.02).

Gruzinii au primit vizita Islandei într-un duel direct pentru calificare. Echipa națională a Georgiei a beneficiat de avantajul terenului propriu, precum și de victoria la trei puncte obținută în duelul direct din tur. În fine, ex-sovieticii aveau o victorie în plus. Totuși, islandezii au reușit să învingă, dar au făcut-o la doar trei puncte diferență. Rezultatul final a fost de 80-77.

Prin prisma egalității consemnate la:

  • Bilanțul general: 6-6
  • Duelurile directe: 1-1
  • Diferența de puncte din duelurile directe: 165-165

următorul criteriu de departajare a fost coșaverajul general. Aici, Georgia a fost avantajată. A avut -19, iar Islanda a fost la -56.

Spania și Italia, ambele cu 8-2 la general, s-au clasat pe primele două locuri ale Grupei L. Acestora li s-a alăturat Georgia, echipă calificată pentru prima dată la turneul final FIBA Basketball World Cup 2023.

De notat că la Tbilisi a fost prezent trofeul pus în joc la turneul final al Campionatului Mondial de baschet masculin – ediția 2023.

În schimb, Muntenegru a încheiat campania de calificare cu o victorie. Ex-iugoslavii au depășit ultima clasată în Grupa K, Republica Cehă. Rezultatul final a fost de 88-70 la capătul unei partide în care amfitrionii s-au desprins la 18 puncte din primul sfert, respectiv la 25 până la jumătatea întâlnirii. Repriza secundă nu a mai contat.

Cu un bilanț general de 7-5, Muntenegru nu a mai depins de rezultatul meciului dintre Ungaria și Bosnia-Herțegovina. Maghiarii s-au impus la zece lungimi, astfel încât ambele au avut 6-6 la general, dar Muntenegru a depins de propriul rezultat în ultima etapă pentru a fi sigură de calificarea la turneul final. Este a 2-a calificare consecutivă pentru Muntenegru.

Muntenegrenii au fost devansați de Franța (10-2) și Lituania (9-3).

Amintim că luni (27.02) se dispută ultima etapă în Grupa I. Aici, Serbia are nevoie de un rezultat favorabil în propriul meci cu Marea Britanie, ori de un eșec al Belgiei cu Turcia pentru a aconta ultimul loc disponibil în Zona Europa. Letonia și Grecia sunt deja calificate.

În Grupa J se joacă exclusiv pentru palmares. Germania și Finlanda (ambele cu 9-2), respectiv Slovenia (7-4) sunt deja calificate la turneul final.

Foto: FIBA.basketball

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.