Franța și Spania, principalele forțe în baschetul european modern

Franța și Spania se duelează în finala FIBA EuroBasket 2022. Aceste țări au dat baschetului european pe doi dintre cei mai importanți jucători internaționali care au evoluat în NBA. Este vorba despre Tony Parker și Pau Gasol.

Aceștia au fost liderii celor mai de succes generații din istoria baschetului în amintitele țări. Totodată sunt multipli campioni NBA și componenți cheie în echipe competitive la startul Mileniului III în liga profesionistă din baschetul american.

Spania a cucerit trei titluri și nouă medalii europene din 1999 și până în prezent. Are două titluri mondiale și trei podiumuri olimpice în aceeași perioadă.

Franța a obținut un titlu și patru medalii europene în același interval de timp. De asemenea, are două podiumuri mondiale și două medalii olimpice de argint între 1999 și 2021.

Sunt principalele forțe ale baschetului european în această perioadă. Dincolo de rezultatele echipelor naționale, Spania și Franța au dat un număr important de jucători cluburilor din NBA și Euroligă, rolul și impactul acestora fiind în multe cazuri extrem de important.

Dueluri directe la EuroBasket în ultimii 23 ani

Va fi cea de-a 2-a finală pe care aceste echipe naționale o dispută. Precedentul datează din 2011, la EuroBasket-ul organizat în Lituania. Atunci, Spania a învins Franța cu scorul de 98-85.

Din 1999 și până în prezent s-au consemnat opt confruntări directe între Spania și Franța la EuroBasket. Ibericii conduc cu 5-3. Va fi prima întâlnire după triumful Spaniei din semifinala EuroBasket 2015, încheiată cu o repriză de prelungiri, scor 80-75.

Cele două s-au confruntat în fazele eliminatorii ale EuroBasket de șase ori în ultimele zece ediții desfășurate:

  • 1999 (semifinale, victorie Spania)
  • 2005 (finala mică, Franța)
  • 2009 (sferturi de finală, Spania)
  • 2011 (finala, Spania)
  • 2013 (semifinale, Franța)
  • 2015 (semifinale, Spania)

Alte dueluri importante s-au consemnat în sferturile de finală ale Jocurilor Olimpice de la Londra și Rio, în 2012 și 2016. Ambele câștigate de Spania. Pe de altă parte, Franța s-a revanșat în sferturile de finală la FIBA World Cup 2014, chiar la Madrid.

Scorul general al confruntărilor oficiale dintre Spania și Franța de-a lungul istoriei la nivelul primelor reprezentative este de 52-27 în favoarea ibericilor.

Rudy Fernandez

Rudy Fernandez este singurul jucător prezent în finala EuroBasket 2022 care a evoluat și în duelul pentru trofeu din urmă cu 11 ani. Atunci Spania a depășit Franța cu scorul de 98-85. Rudy a fost jucătorul cu cele mai multe minute de joc din echipa învingătoare, 36. El a bifat 14 puncte și 4 recuperări într-un meci ce i-a mai cuprins pe Pau și Marc Gasol, Juan Carlos Navarro, Felipe Reyes, Ricky Rubio, Sergio Llull, Sergi Ibaka, Jose Calderon, respectiv Tony Parker, Nicolas Batum, Boris Diaw, Nando De Colo, Joakim Noah, Florent Pietrus sau Kevin Seraphin.

Antrenori

Finala EuroBasket 2022 îi opune pe Vincent Collet și Sergio Scariolo, doi dintre cei mai longevivi selecționeri din baschet. De altfel, este un exemplu elocvent și atât de pozitiv cu privire la încrederea acordată unei persoane cheie, ce trebuie să fie liderul într-o echipă.

  • Collet este la cârma Hexagonului din Martie 2009, având un titlu european și trei medalii continentale, alături de două medalii de bronz mondiale și un argint olimpic.
  • Scariolo – cel mai titrat selecționer din baschetul modern în Europa – a antrenat reprezentativa Spaniei între 2009 și 2012, începându-și al 2-lea mandat în 2015. Are trei titluri europene, plus un bronz, respectiv un titlu mondial și două medalii olimpice.

Duel sub panou

Finala EuroBasket 2022 opune câțiva dintre cei mai importanți jucători din baschetul continental. Un exemplu elocvent este Rudy Gobert, de trei ori cel mai bun jucător defensiv din NBA și o mașinărie la poziția 5 în baschetul internațional. El are o anvergură a brațelor de 2.35 metri, iar atunci când își întinde brațele deasupra capului, vârfurile degetelor sale sunt la 2.97 metri.

De cealaltă parte, Spania mizează pe frații Hernangomez, jucători care au ieșit din umbra celor mai celebri frați din istoria baschetului european, Pau și Marc Gasol.

Viitorul sună bine

Prezentul este în mod evident de partea celor două țări. Ambele au jucători de excepție în NBA și Euroligă. Au echipe de club competitive și școli de baschet care produc pe bandă rulantă jucători de baschet.

Ambele echipe au numeroși jucători de mare viitor. Cine nu a auzit de Victor Wembanyama? Iar lista este complet deschisă, inclusiv cu jucători aflați în lotul Franței la EuroBasket 2022. De cealaltă parte nici nu știi de unde să începi. Este suficient să prezinți bilanțul Spaniei la Campionatele Europene și Mondiale de juniori din acest an: locul 1 la U20 și U18, locul 2 la U17 și U16.

Lorenzo Brown

O poveste interesantă în această vară a fost legată de Lorenzo Brown. Jucător american cu experiență în NBA și Euroligă, acesta a obținut cetățenia spaniolă, chiar dacă nu a fost legitimat niciodată la un club din această țară. S-au scris volume despre această mutare a Federației Spaniole de Baschet, oarecum exagerat în condițiile în care la nivel global majoritatea țărilor naturalizează jucători. Cu atât mai mult s-a exagerat cu cât Spania prin celebra sa școală de baschet formează și educă baschetbalistic de mai multe decenii un număr uriaș de jucători de baschet originari din alte țări europene, respectiv din Africa.

De această dată se face ca Spania să beneficieze de priceperea unui jucător în care sistemul iberic nu a investit. Însă asta nu ar trebui să fie o chestiune prezentată de parcă nu s-ar cunoaște atât de bine impactul școlii spaniole de baschet asupra cel puțin a două continente. Și să nu uităm de al 3-lea continent, America Latină fiind o altă sursă ce beneficiază din plin de sistemul spaniol.

Lorenzo a fost inclus în lotul de 12 al ibericilor în absențele lui Ricky Rubio și Sergio Llull, aducând un plus de calitate individuală. Brown a livrat sub presiune și este al 2-lea marcator, respectiv principalul creator al Spaniei.

Foto: FIBA.basketball

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.