Finala Cupei României 2023 opune forțele dominante ale sportului cu mingea la coș din ultimii șapte ani

Cupa României la baschet masculin – ediția 2023 a ajuns la faza finală. Ultimul act va avea loc miercuri (15.02), ora 19:00, la Sala Sporturilor din Constanța. Acesta opune principalele forțe ale baschetului românesc în ultimii șapte ani.

U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea, echipele care au câștigat ultimele șase titluri naționale, se duelează pentru a 4-a oară în finala Cupei României. Formația de pe Someș a triumfat în ultimul act al acestei competiții în 2016, la Oradea, 2018, la Sfântu Gheorghe, respectiv 2020, la Cluj-Napoca.

Pe lângă cele trei finale de cupă, Cluj și Oradea s-au mai întâlnit de două ori în SuperCupa României, în 2016 și 2018. De asemenea, ele au jucat finala Ligii Naționale în 2021, aceasta încheindu-se în joc decisiv. De fiecare dată când s-a jucat cu trofeul pe masă, U-BT Cluj-Napoca a învins.

În sezonul 2022/23, la nivelul competițiilor organizate sub egida Federației Române de Baschet, cele două echipe au demonstrat că sunt cele mai productive din sportul cu mingea la coș. CSM CSU Oradea are 20 victorii din 21 meciuri oficiale disputate în LNBM și Cupa României. În schimb, U-BT Cluj-Napoca are 20 victorii și 2 înfrângeri. Nicio altă echipă nu a pierdut mai puțin de 4 meciuri în actualul sezon în baschetul românesc.

Finala va opune două dintre echipele cu cele mai multe meciuri oficiale susținute până la această oră în baschetul românesc în acest sezon. Clujul a disputat 36 meciuri oficiale până la această oră, având un bilanț general de 24-12. În schimb, CSM CSU Oradea a disputat 33 meciuri cu caracter oficial și are 28-5.

Finala Cupei României este prima întâlnire oficială între cele două forțe ale baschetului masculin românesc în sezonul 2022/23. Așadar, vom avea parte de o primă încleștare în actualele formule, una cu trofeul pe masă. Următoarele două întâlniri între Oradea și Cluj sunt programate pe 18 Martie anul curent la Oradea Arena, respectiv pe 7 Aprilie la BT Arena.

În ultimii șapte ani, cele două echipe menționate au cucerit numeroase trofee în baschetul românesc:

  • U-BT Cluj-Napoca a obținut trei trofee LNBM, patru în Cupa României și patru în SuperCupa României
  • CSM CSU Oradea a câștigat trei trofee LNBM și o SuperCupă

De notat că, de la startul sezonului 2015/16 și până în prezent ambele echipe au jucat câte 11 finale sau meciuri pentru trofeu în baschetul românesc. Clujul le-a câștigat pe toate, iar Oradea a triumfat în 4.

Ultimul act din Cupa României se dispută miercuri (15.02), ora 19:00, fiind transmis în direct pe DigiSport 2, PrimaSport 1 și FRB TV (YouTube).

Foto: frbaschet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.