FIBA Basketball World Cup 2019 demarează sâmbătă (31.08)

FIBA Basketball World Cup 2019 se desfășoară în China, în perioada 31 august – 15 septembrie anul curent. Este cel mai important eveniment baschetbalistic internațional al acestui an calendaristic.

Se întâmplă pentru prima dată în istorie ca turneul final să reunească 32 echipe naționale. Acestea se luptă pentru titlul mondial, o medalie, respectiv pentru calificarea la Jocurile Olimpice sau la unul dintre turneele preolimpice.

Favoritele FIBA Basketball World Cup 2019

Pe parcursul ultimelor săptămâni numărul absențelor notabile a sporit. Vorbim aici despre majoritatea starurilor Team USA, dar și despre jucători de renume ai altor națiuni. Cu toate acestea, FIBA Basketball World Cup 2019 îi aduce în prim plan pe doi dintre cei mai importanți tineri baschetbaliști ai planetei în Giannis Antetokounmpo – MVP-ul ultimului sezon din NBA, respectiv Nikola Jokic – inclus în cvintetul ideal al sezonului 2018/19 în liga profesionistă nord-americană.

Se anunță un turneu extrem de interesant și mult mai echilibrat decât precedentele evenimente similare. Team USA este deținătoarea titlurilor mondiale și olimpice, nu a pierdut un meci oficial cu jucătorii din NBA în ultimii 13 ani și este condusă de o legendă a baschetului la acest eveniment. Mai mult, americanii vin cu o echipă talentată, mai săracă în superstaruri decât la concursurile anterioare, dar cu siguranță una extrem de competitivă.

Foto Nathaniel S. Butler/NBAE via Getty Images

Statele Unite ale Americii pornesc cu prima șansă datorită resurselor extraordinare de care dispun. Chiar dacă nu vor fi prezenți cei mai importanți 20+ jucători ai acestei națiuni, Team USA continuă să fie forța dominantă. În lipsa unor jucători de senzație precum LeBron James, Stephen Curry, Kevin Durant, Anthony Davis sau James Harden, reprezentativa SUA continuă să aibă la dispoziție cei mai atletici jucători din această disciplină sportivă, respectiv scoreri excepționali, împotriva cărora orice defensivă din baschet poate să întâmpine probleme.

În sportul de înaltă performanță, de obicei, forțele dominante nu se bucură de prea multă simpatie. Poate fi vorba despre respect și mai ales de dorința tuturor de a o învinge, însă o forță dominantă nu este cea mai populară cu excepția împătimiților, a fanilor declarați respectivei echipe. Astfel se explică faptul că publicul larg așteaptă un eșec al Team USA, adică sunt foarte mulți care mizează pe faptul că americanii nu vor cuceri medalia de aur în China.

În acest sens există câțiva pretendenți. Mai multe echipe ce vor fi prezente în China pot emite șanse la cucerirea titlului mondial, adică să urce pe prima treaptă a podiumului la un concurs de anvergură în baschetul masculin. S-ar întâmpla pentru prima dată una ca asta după cele consemnate în 2006, în Japonia. Atunci Spania a obținut aurul, după ce Grecia a învins SUA în semifinale.

De atunci s-au consemnat cinci medalii de aur din tot atâtea întreceri de anvergură în baschetul masculin pentru Team USA. Sunt incluse aici două ediții ale Cupei Mondiale (2010 în Turcia, respectiv 2014 în Spania), precum și trei ediții ale Jocurilor Olimpice (2008 în China, 2012 în Marea Britanie, respectiv 2016 în Brazilia).

Serbia se anunță drept principală contracandidată a americanilor la titlul mondial. Vicecampioana în exercițiu atât pe plan european, cât și pe plan mondial respectiv olimpic, naționala condusă de Sașa Djordjevic dispune de anumite elemente ce pot pune în dificultate formația americană. În primul rând este vorba despre experiență în jocul internațional. Acestui aspect i se adaugă talia și opțiunile numeroase la poziția 5, faptul că Serbia are jucători mari la poziția 1, astfel încât teoretic constituie o echipă capabilă să-și măsoare forțele cu atletica echipă americană. De altfel, Serbia a fost performera perioadei de pregătire câștigându-și toate meciurile de verificare pe care le-a disputat.

O altă echipă cu resurse este cea a Greciei. Elenii dispun de jucători cu experiență la nivel internațional, însă de mult timp le lipsește un rezultat notabil la echipa națională. Dispunerea lui Giannis Antetokounmpo într-o echipă arțăgoasă, disciplinată și capabilă să alterneze un joc run and gun controlat, alături de un baschet organizat, pe joc pozițional, pot să pună în dificultate echipa Statelor Unite ale Americii.

Australia a arătat că deține armele necesare pentru a pune în dificultate Team USA. Are în componență o serie de jucători experimentați, alături de omogenitate și o relație excelentă între jucători, dar în același timp dispune de forță și cunoaște stilul de joc american datorită numărului mare de jucători australieni ce evoluează în NCAA și NBA. Cu alte cuvinte, naționala de la Antipozi nu doar că a deprins tainele jocului din liga profesionistă nord-americană, însă are mulți jucători care s-au educat baschetbalistic în senzaționalul sistem universitar american.

Nu pot fi omise alte echipe redutabile și de tradiție ale jocului de baschet. Chiar dacă pare prins la mijlocul unui schimb de generații, baschetul iberic continuă să aibă resurse. Spania dispune de o serie de jucători extrem de valoroși și bine pregătiți/educați baschetbalistic.

O altă echipă extrem de potentă, în pofida faptului că va fi lipsită de doi dintre cei mai importanți jucători din Euroligă, este reprezentativa Franței. Condusă de un antrenor extrem de experimentat și care de-a lungul timpului a știut să exploateze avantajele echipei sale în jocul internațional, reprezentativa Hexagonului dispune de jucători cu calități fizice deosebite, o dovadă a selecției extraordinare și a resurselor pe care această națiune le are prin prisma istoriei.

Lituania a fost și continuă să fie un izvor nesecat de talente. În prezent, balticii propun câțiva jucători cu angajament în NBA, respectiv o întreagă serie de baschetbaliști proveniți de la echipe puternice de club din Europa. Stilul de joc baltic a fost întotdeauna greu de deslușit pentru majoritatea rivalelor, astfel încât ne putem aștepta la un parcurs interesant din partea acestei echipe.

Argentina și Rusia sunt două țări cu tradiție în baschet și care de-a lungul timpului s-au angrenat în fazele superioare ale competiției. Sud-americanii trec printr-un schimb important de generații, iar ex-sovieticii vor fi lipsiți de câteva piese grele. Cu toate acestea, ambele echipe au capacitatea și potențialul unor rezultate notabile în China.

Alte echipe de urmărit sunt Brazilia, Italia, Turcia, Nigeria, Germania și Canada.

Se anunță un turneu final extrem de interesant, competitiv și atrăgător. Interesul ar putea să fie amplificat de faptul că pentru prima dată după 2006, medalia de aur pare să fie disputată de mai multe echipe naționale.

Sistemul competițional

Formațiile participante au fost repartizate în opt grupe de câte patru echipe. Se joacă pe sistemul fiecare cu fiecare, între meciuri existând câte o zi de pauză. Astfel, prima fază a competiției se întinde pe parcursul a șase zile, între 31 august și 5 septembrie 2019.

Componența grupelor:

Grupa A, la Beijing – Coasta de Fildeș, Polonia, Venezuela, China
Grupa B, la Wuhan – Rusia, Argentina, Corea, Nigeria
Grupa C, la Guangzhou – Spania, Iran, Puerto Rico, Tunisia
Grupa D, la Foshan – Amgola, Filipine, Italia, Serbia
Grupa E, la Shanghai – Turcia, Cehia, SUA, Japonia
Grupa F, la Nanjing – Grecia, Noua Zeelandă, Brazilia, Muntenegru
Grupa G, la Shenzhen – Republica Dominicană, Franța, Germania, Iordania
Grupa H, la Dongguan – Canada, Senegal, Lituania, Australia

Primele două clasate în fiecare grupă avansează în faza a 2-a a grupelor. Aici se vor alcătui patru grupe de câte patru echipe fiecare. Formațiile calificate din aceeași grupă duc cu ele, în faza a 2-a, rezultatul meciului direct dintre ele. Astfel, fiecare echipă va juca câte două meciuri în această fază, în compania celor două echipe provenite din grupa preliminară învecinată.

În faza a 2-a, componența grupelor este următoarea:

Grupa I – Loc 1 Grupa A, Loc 2 Grupa A, Loc 1 Grupa B, Loc 2 Grupa B
Grupa J – Loc 1 Grupa C, Loc 2 Grupa C, Loc 1 Grupa D, Loc 2 Grupa D
Grupa K – Loc 1 Grupa E, Loc 2 Grupa E, Loc 1 Grupa F, Loc 2 Grupa F
Grupa L – Loc 1 Grupa G, Loc 2 Grupa G, Loc 1 Grupa H, Loc 2 Grupa H

În paralel, aceeași formulă va fi utilizată pentru competiția destinată locurilor 17-32. Aici se va juca doar faza a 2-a, pe baza acestor rezultate urmând să se întocmească clasamentul final la aceste poziții.

Primele două clasate în faza a 2-a a grupelor în turneul locurilor 1-16 avansează în sferturile de finală. Ulterior se vor disputa semifinale, turneul locurilor 5-8, respectiv finala și meciurile de clasament.

Lupta pentru calificarea în faza a 2-a

În Grupa A există un oarecare echilibru, însă e puțin probabil ca oricare din aceste formații să poate emite pretenții în ultima săptămână a competiției. Prima șansă în grupă o are China, iar Polonia și Venezuela par să lupte pentru al 2-lea loc calificant.

În Grupa B se naște o favorită surpriză. Este vorba despre naționala Nigeriei. Aceasta dispune de o serie întreagă de jucători consacrați și are capacitatea de a învinge o națională a Argentinei aflată la schimb de generația, respectiv una a Rusiei lipsită de câteva piese importante. Corea este, pe hârtie, condamnată la ultimul loc în această grupă.

Spania este favorită certă a Grupei C. Aflată într-un schimb evident de generație, fără Pau Gasol, Juan Carlos Navarro și Felipe Reyes, naționala iberică nu ar trebui să aibă emoții într-o grupă cu Iran, Puerto Rico și Tunisia. Se anunță o luptă atractivă pentru acontarea locului 2.

Foto: Mark Metcalfe/Getty Images

Serbia este favorită la titlul mondial, alături de SUA. În aceste condiții devine limpede că pornește cu prima șansă în Grupa D. Aici, Italia vine ca a 2-a favorită, în fața Angolei și Filipinelor.

Team USA este fără îndoială atracția Grupei E. Firește, pornește cu prima șanșă, iar Turcia și Cehia se vor lupta pentru locul 2. Japonia va avea viață grea la Shanghai.

Grupa F o are principală favorită pe Grecia. Elenii își doresc multe la acest eveniment, mai ales că MVP-ul ultimului sezon din NBA joacă pentru ei. Brazilia are șansa a 2-a, însă Tall Blacks și Muntenegru vor avea un cuvânt de spus.

Franța este cea mai puternică echipă din Grupa G. Naționala Hxagonului se duelează cu Republica Dominicană, Germania și Iordania. Este de așteptat că existe o luptă echilibrată între dominicani și germani pentru ocuparea locului 2.

În fine, Grupa H se anunță cea mai competițivă. Lupta este deschisă pentru calificare și trebuie notat că cel puțin trei echipe au potențial să avanseze între primele opt echipe ale planetei la acest concurs. Australia și Lituania sunt favorite, dar Canada are puterea să învingă oricare din aceste echipe. Senegal este a 4-a componentă a acestei extrem de atractive grupe.

Calificare la Jocurile Olimpice 2020

FIBA Basketball World Cup 2019 este și turneu de calificare pentru Jocurile Olimpice 2020. Șapte echipe se vor califica pentru evenimentul de la Tokyo, iar alte 16 echipe vor avansa pentru turneul preolimpic.

Concret, la Jocurile Olimpice 2020 în mod direct se califică următoarele echipe:

  • cel mai bine clasate două echipe din Europa în ierarhia finală a FIBA World Cup 2019
  • cel mai bine clasate două echipe din America în ierarhia finală a FIBA World Cup 2019
  • cea mai bine clasată echipă din Africa, Asia și Oceania în ierarhia finală a FIBA World Cup 2019

La turneul preolimpic se vor califica cel mai bine clasate 16 echipe naționale la FIBA World Cup 2019, indiferent de continent. Turneul preolimpic va cuprinde în total 24 echipe și se va desfășura sub forma a patru grupe.

A 18-a ediție din istoria competiției. A 3-a apariție în Asia!

În perioada 31 august – 15 septembrie anul curent, în China, se va desfășura FIBA Basketball World Cup 2019. Aceasta va fi a 18-a ediție a competiției organizate sub egida FIBA.

Se întâmplă pentru a 3-a oară în istorie ca evenimentul să aibă loc în Asia. Prima dată Cupa Mondială a poposit pe acest continent în 1978, la cea de-a 8-a ediție, fiind găzduit în Filipine. Iugoslavia a învins atunci URSS, scor 82-81, în marea finală. A fost prima dată când titlul mondial a fost decernat în urma unei finale.

Primele șapte ediții s-au desfășurat sub forma unui turneu, fiecare jucând cu fiecare, iar echipa cu cele mai multe victorii la finalul competiției a fost desemnată campioană mondială. Ediția inaugurală a avut loc în 1950, în Argentina, fiind adjudecată de gazde.

Primele cinci ediții ale FIBA Basketball World Cup s-au desfășurat în America de Sud. În ordine, după Argentina, turneul final s-a desfășurat în Brazilia, Chile, din nou Brazilia și Uruguay. De altfel, opt din primele 11 ediții au fost găzduite în America Latină. Ultima apariție a Cupei Mondiale în această zonă a planetei s-a consemnat în 1990, când Iugoslavia a triumfat din nou în fața Uniunii Sovietice, scor 92-75.

Prima apariție în Europa a competiției s-a consemnat în 1970, cu ocazia celei de-a 6-a ediții. Atunci evenimentul a fost găzduit în Iugoslavia, țară ce a cucerit atunci primul titlu mondial. Bătrânul continent a mai găzduit turneele din 1986 (Spania), 1998 (Grecia), 2010 (Turcia), respectiv 2014 (din nou Spania).

America de Nord a găzduit turneele finale din 1994 (Canada), respectiv 2002 (SUA).

Cea de-a 2-a apariție în Asia s-a consemnat în 2006, evenimentul având loc în Japonia. Spania a cucerit titlul mondial după 70-47 în finala cu Grecia. Elenii veneau după răsunătorul succes repurtat asupra Statelor Unite ale Americii, acela fiind ultimul meci pierdut de americani în concursurile de anvergură (FIBA World Cup și Jocurile Olimpice).

Team USA și-a redobândit supremația, câștigând toate întrecerile desfășurate din anul 2008 și până în prezent. Este vorba despre Jocurile Olimpice de la Beijing (2008), Londra (2012) și Rio de Janeiro (2016), respectiv Cupele Mondiale de la Istanbul (2010) și Madrid (2014).

FIBA Basketball World Cup este primul eveniment de mare anvergură ce atrage toate forțele din lumea baschetului după o pauză de trei ani. În 2016 s-a desfășurat ultimul eveniment, la Rio de Janeiro, în cadrul programului olimpic. În 2017 au avut loc campionatele continentale, iar în 2018 nu s-a mai desfășurat FIBA World Cup deoarece forul mondial a schimbat calendarul, în dorința de a atrage atenția asupra acestei competiții. Acesta este motivul pentru care de acum încolo Cupa Mondială se va desfășura în ani impari, similar jocului de rugby.

Cele mai titrate națiuni sunt Statele Unite ale Americii și Iugoslavia. Ambele au câte cinci titluri mondiale. Americanii au cucerit 12 medalii, iar iugoslavii au contabilizat 10. Podiumul este completat de Uniunea Sovietică, cu trei titluri mondiale și opt medalii.

În total, șase țări au cucerit titlul mondial, iar 16 echipe au obținut cel puțin o medalie.

Asia va găzdui și următoarea ediție FIBA Basketball World Cup. Aceasta se va desfășura în 2023, fiind organizată pentru prima dată în comun de mai multe țări. Este vorba despre Filipine, Japonia și Indonesia. Finala se va desfășura la Philippine Arena, o arenă cu capacitate de 55.000 locuri.

Unde se vede FIBA Basketball World Cup 2019?

Nicio televiziune din România nu a achiziționat drepturile de transmisie a meciurilor de la Cupa Mondială de baschet masculin – ediția 2019. În aceste condiții, principala variantă legală de a urmări evenimentul este în achiziționarea unui abonament pe portalul livebasketball.tv.

Este o alternativă ce implică costuri, dar este legală și permite posesorului de abonament să urmărească toate meciurile, atât în transmisiune directă, cât și înregistrat, datorită librăriei/arhivei pe care platforma o deține. Costul unui abonament este de 6.99 euro.

O altă variantă este postul maghiar de televiziune M4 Sport. Acesta va transmite, la TV o parte a meciurilor, respectiv online toate partidele în perioada 2-15 septembrie 2019. Este posibil, ca atât pe TV, cât și online să fie aplicate georestricții, astfel încât nu există vreo garanție că din România puteți urmări meciurile prin această variantă.

Avancronica FIBA

Sursă: FIBA.basketball

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.