Federația Lituaniană de Baschet cere întreruperea oricărei legături cu structurile provenite din Rusia și Belarus după declanșarea războiului în Ucraina

Federația Lituaniană de Baschet, împreună cu o majoritate covârșitoare a echipelor de club afiliate au luat decizia de a boicota evenimentele în care sunt angrenate echipe ce reprezintă Rusia și Belarus. Celelalte țări baltice s-au aliniat acestei solicitări. Ideea s-a născut în ziua în care Rusia a declarat război Ucrainei și a invadat această țară.

Președintele Federației Lituaniene de Baschet, Vydas Gedvilas a cerut tuturor organizațiilor și structurilor aflate în subordinea forului pe care îl conduce să rupă orice legătură sau contact cu reprezentanții structurilor din Rusia și Belarus. Forurile de specialitate din Letonia și Estonia au anunțat că se alătură demersului lituanian.

BC Siauliai a anunțat, ca o primă consecință, că nu se va prezenta la meciul cu Enisey Krasnoyarsk din North European Basketball League. De asemenea, BC Kalev/Cramo, din Estonia, studiază posibilitatea de a renunța la participarea în Liga VTB, competiție din care toate echipele lituaniene și letone s-au retras de mai mulți ani.

Zalgiris Kaunas, gruparea reprezentativă din baschetul baltic, a anunțat că a contactat Euroleague Basketball și cluburile angrenate în Euroligă. În cadrul unui comunicat oficial, Zalgiris anunță că este necesară o decizie comună a cluburilor angrenate în competiția supremă din Europa, acolo unde în acest sezon activează trei echipe din Rusia.

Între timp, Euroleague Basketball a anunțat că toate meciurile echipelor provenite din Rusia se vor desfășura conform programării până la noi informări. Astfel, joi (24.02), CSKA Moscova joacă în deplasare cu Bayern Munchen, iar Unics Kazan evoluează pe terenul lui Baskonia. În schimb, vineri (25.02), Zenit St. Petersburg primește vizita lui FC Barcelona, gruparea catalană fiind informată de conducerea ligii să efectueze deplasarea spre Rusia.

Poziția Euroleague Basketball este contrară celei adoptate de UEFA. Forul ce guvernează fotbalul din Europa a anunțat că finala UEFA Champions League nu se va desfășura, conform programării inițiale, la St. Petersburg.

Pe de altă parte, antrenamentul echipei naționale a Ucrainei a fost anulat în dimineața zilei de joi (24.02). Aceasta trebuie să joace în această seară meciul cu Spania din campania de calificare la FIBA Basketball World Cup 2023, ce ar trebui să se desfășoare la Corboda.

Una dintre cele mai în vogă publicații online de baschet din Europa, www.basketnews.com – deținută de un grup de jurnaliști lituanieni – a anunțat că nu va mai publica informații despre baschetul din Rusia până la încetarea conflictului militar din Ucraina.

„În contextul invaziei Rusiei din Ucraina, suntem convinși că este iresponsabil să publicăm știri despre cluburi care sunt finanțate direct de guvernul rus, susținute de companiile sale de petrol sau gaze și poartă haine militare. Această acțiune nu este îndreptată împotriva jucătorilor, antrenorilor, managerilor sau fanilor acestor cluburi. Aceasta este poziția noastră față de politicile practicate de Rusia, din care sportul său face parte” se precizează în comunicatul semnat de Jonas Miklovas, coordonatorul proiectului basketnews.com .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.