Euroliga masculină 2019/20 – Power Ranking la startul competiției

Euroliga masculină – ediția 2019/20 pornește la drum în cursul serii de joi (03.10). Va fi cea mai solicitantă ediție din istoria acestei competiții. Numărul de meciuri pentru fiecare echipă crește cu cel puțin patru, iar câștigătoarea trofeului va disputa între 39 și 41 partide.

De-a lungul unui astfel de sezon, ținând cont de nivelul de combativitate al echipelor inclusiv în sezonul regulat, se pot întâmpla foarte multe. Gestionarea timpului de joc, rotațiile lungi și capacitatea de recuperare, respectiv profesionalismul și într-o oarecare măsură norocul pot juca roluri importante în cursa pentru titlul de cea mai bună echipă de club din Europa.

La startul sezonului propunem un Power Ranking pe baza situației actuale, a loturilor de jucători, bugetelor, experienței, dar și a problemelor de efectiv deja consemnate în cadrul echipelor participante.

1. Real Madrid

Are experiență, este cea mai titrată echipă din istoria competiției cu zece trofee și a cucerit Euroliga de două ori în ultimii ani. Are șapte prezențe la Final Four în ultimele nouă ediții desfășurate. Este alcătuită din jucători cu calitate, obișnuiți să joace pentru trofee, pe care de multe ori le-au câștigat. Tridentul Llull – Campazzo – Fernandez continuă să fie unul dintre cele mai redutabile în baschetul european.

2. FC Barcelona

Echipa cu cel mai mare buget de salarii în acest sezon pe bătrânul continent. Are un antrenor legendar și a efectuat o campania de transferuri impresionantă. Nikola Mirotic, Brandon Davies, Cory Higgins și Malcolm Delaney au ajuns în Catalunia cu scopul de a câștiga trofee. Uneori însă prea multe noutăți pot fi dăunătoare. Rămâne de văzut dacă acesta va fi cazul la Barcelona. Deocamdată gruparea blaugrana este măcinată de accidentări la poziția 1 – Thomas Heurel și Kevin Pangos urmând să absenteze perioade îndelungate.

3. Anadolu Efes Istanbul

Sezonul 2018/19 a fost unul senzațional pentru această echipă. Antrenorul Ergin Ataman a dat libertate impresionanților săi fundași – Shane Larkin și Vasilije Micic. Aceștia au profitat de șansa oferită și au strălucit pe cea mai importantă scenă în Europa. Venirea lui Chris Singleton aduce un plus evident în rotație, respectiv un jucător extrem de util în ambele faze ale jocului. Marele semn de întrebare este legat de capacitatea lui Efes de a confirma că-și are locul între marile forțe. Firește, starea de sănătate va fi importantă, aspect ce i-a ajutat enorm pe turic în sezonul trecut.

4. CSKA Moscova

Mereu favorită, deținătoarea trofeului a început sezonul 2019/20 cu stângul, pierzând surprinzător pe terenul unei echipe net inferioare din toate punctele de vedere. Antrenorul Dimitris Itoudis și managementul lui CSKA a decis să se despartă de o serie de jucători importanți după câștigara celui de-al 2-lea trofeu de Euroligă în ultimii patru ani. Moscoviții au multe opțiuni și talent pe măsură, iar misiunea lui Itoudis va fi de a crea o echipă din aceste valori.

5. Fenerbahce Beko Istanbul

Succesul lui Fenerbahce trece prin Jan Vesely. Cehul are probleme medicale și se pare că acestea se pot accentua pe măsură ce uzura se instalează în corpul acestui baschetbalist de senzație. Venirea lui Derrick Williams și Nando De Colo aduce un plus de potențial ofensiv, galben-albaștrii lăsând impresia în anumite situații pe parcursul sezonului precedent că le lipsesc niște guri de foc capabile să pună cu ușurință puncte pe tabela de marcaj. Zeljko Obradovic rămâne etalonul în antrenorat în această disciplină, iar Fener are toate armele pentru a triumfa din nou, însă șansa trebuie să fie și de partea celor foarte buni pentru a merge până la capăt.

6. Panathinaikos Atena

O nouă schimbare de antrenor și noi modificări substanțiale în ceea ce privește efectivul de jucători străini au marcat vara verzilor. Aceștia continuă cursa nebună de a-și demonstra că există baschet și succes după Zeljko Obradovic. Pe plan continental, după plecarea tehnicianului sârb, Panathinaikos s-a oprit de fiecare dată, fără excepție, în sferturile de finală. Se anunță o nouă misiune dificilă de a avansa la Final Four pentru echipa la care Argiris Pedoulakis a revenit în funcția de antrenor.

7. AX Olimpia Milano

Numirea lui Ettore Messina în funcția de antrenor și libertatea acordată acestuia de a acționa ca manager fac din Milano o echipă serioasă. Transferurile perfectate, cu precădere venirea unui jucător precum Shelvin Mack, dar și ultimul nume sosit, Luis Scola, fac din gruparea lombardă o favorită la calificarea în playoff-ul Euroligii. Ținând cont de concurența acerbă existentă la vârf, orice altceva ar fi un bonus pentru baschetul italian care de la dispariție Sienei nu reușește să urce între veritabilele forțe ale Europei.

8. Khimki Moscova

A atras, lângă Alexei Shved, alte două nume mari ale baschetului rusesc pentru acest sezon. Rămâne de văzut cum se vor adapta Segery Karasev și Timofey Mozgov la această grupare. Alături de aceștia, venirea unui fundaș preocupat să paseze și să se apere precum Stefan Jovic, alături de o serie de americani atletici, respectiv revenirile din NBA ale lui Dairis Bertans și Jonas Jerebko fac din Khimki o echipă de urmărit în această stagiune.

9. Olympiacos Pireu

Similar celeilalte echipe elene, formația din portul Pireu a perfectat multe transferuri în această vară. A schimbat aproape întreg contingentul de străini, însă continuă cu tridentul Spanoulis – Papanikolaou – Printezis. Rămâne de văzut participarea exclusiv în Euroligă va fi de bun augur pentru această echipă. Un start modet de sezon ar putea conduce spre o campanie dezastruoasă pentru această formație. Așadar, este de urmărit cum începe Oly noul sezon.

10. Zalgiris Kaunas

Nu are nici de această dată un biget cu care să conteze sau să sperie pe cineva. Totuși, campioana Lituaniei are alte arme. Cu care este capabilă și dornică să se lupte cu granzii. Antrenorul Sarunas Jasikevicius are la dispoziție un contingent impresionant, numeric și valoric, de jucători autohtoni. Lângă aceștia au venit o serie de străini dornici de afirmare, respectându-se rețeta succesului din ultimii doi ani. Plecarea lui Brandon Davies, respectiv energia lui Aaron White sunt greu de suplinit însă pentru baltici.

11. Maccabi Tel-Aviv

Ghidată de un antrenor extrem de meticulos în persoana lui Giannis Sfairopoulos, formația din Tel-Aviv rămâne o echipă respectată în Europa. Tradiția și pasiunea pentru jocul de baschet nu pot fi șterse cu buretele, iar Maccabi merită pe deplin să revină acolo unde era odinioară. Se joacă însă pe parchet, iar acolo galbenii trebuie să arate de ce sunt în stare. În cei trei ani scurși de la startul actualului format în Euroligă, Maccabi a suferit cumplit, ratând playoff-ul de fiecare dată.

12. Kirolbet Baskonia

A pierdut două piese importante către CSKA Moscova în această vară. Alți jucători au semnat în alte părți, astfel încât antrenorul Velimir Perasovic a avut o treabă dificilă în această vară. Startul sezonului nu a fost mai blând cu bascii, aceștia pierzându-l, pentru probabil întreg sezonul, pe Jayson Granger – unul dintre jucătorii rămași din sezonul precedent. Argentinienii Vildoza și Garino, alături de Toko Shengelia vor fi liderii, cel puțin la începutul sezonului. Baskonia deține câțiva jucători foarte interesanți și se urmărit în acest sezon.

13. Bayern Munchen

Posibil poziționată mai jos în acest Power Ranking decât o indică valoarea lotului de jucători. Lipsa experienței și pierderea mai multor jucători către alte echipe din Euroligă trag în jos, cel puțin la imagine, această grupare. Bavarezii nu au stat însă cu mâinile în sân și au legitimat câțiva baschetbaliști atractivi. De urmărit în mod deosebit este Greg Monroe, jucător cu bogată experiență în NBA.

14. Valencia Basket

Deținătoarea EuroCup are ca obiectiv menținerea în Euroligă. Singurul mod în care poate să facă acest lucru este să se califice în playoff. Caz în care va beneficia de un wildcard pentru sezonul 2020/21. De-a lungul ultimului deceniu, Valencia a arătat ca o echipă prea bună în EuroCup, dar incapabilă să lupte cu marile forțe ale Euroligii. Sentimentul la startul sezonului 2019/20 este același, dar rămâne de văzut cum tinerii Vanja Marinkovic, Louis Labeyrie și Alberto Abalde pot să facă echipă cu consacrații Bojan Dubljevic, Fernando San Emeterio și Sam Van Rossom.

15. Steaua Roșie Belgrad

Campioana Serbiei și deținătoarea Ligii Adriatice a efectuat o serie de transferuri pe parcursul verii. Jucători cu experiență, precum James Gist, Charles Jenkins sau Derrick Brown s-au alăturat unei formații cu jucători rutinați. Se anunță un sezon foarte solicitant pentru belgrădeni și rămâne de văzut în ce măsură pot să fie competitivi la acest nivel. Desigur, este un semn de întrebare ridicat la staertul fiecărui sezon în dreptul Stelei Roșii atunci când vorbim despre participarea în Euroligă.

16. Zenit St. Petersburg

Singura echipă aflată la debutul absolut în această competiție. A perfectat un transfer de răsunet, Gustavo Ayon. Alături de mexican va fi și Colton Iverson la poziția 5. Nu lipsesc nume consacrate nici la alte poziție, așa cum sunt cele ale lui Alex Renfroe sau Anton Ponkrashov. După un mondial de excepție, Mateusz Ponitka poate să continue la nivel înalt în competiția continentală de top. Zenit se anunță a fi o echipă combativă, exact așa cum au fost toate cele antrenate până în prezent de Joan Plaza.

17. LDLC Asvel Villeurbane

Posesoare a unui wildcard pentru următoarele două sezoane, formația patronată de Tony Parker readuce Franța pe harta Euroligii. O națiune ce furnizează valori către NBA și Euroligă pe bandă rulantă, Franța se întoarce în competiție supremă pe bătrânul continent cu cea mai titrată echipa din istoria acestei țări. Campioană în exercițiu a Franței, LDLC Asvel este de departe echipa cu cel mai mic buget din Euroligă în acest sezon. Se anunță o experiență interesantă, dar rămâne de văzut în ce mod se va lipi succesul de echipa antrenată de muntenegreanul Zvezdan Mitrovic.

18. Alba Berlin

Startul sezonului 2019/20 este nefericit pentru germani. Aceștia revin în competiția supremă după ce au disputat finala EuroCup în sezonul 2018/19, însă unul dintre cei mai importanți oameni ai formației din Berlin va rata prima parte a stagiunii. Este vorba despre fundașul american Peyton Siva. El este accidentat. Antrenorul Aito Garcia Reneses mizează pe un lot de jucători lipsit de experiență la acest nivel, iar problemele medicale vor pune în și mai mare dificultate formație din capitala Germaniei.

Rămâne de văzut cum evoluează lucrurile pentru fiecare echipă în parte. Cert este că sezonul 2019/20 va fi cu multe oscilații pentru majoritatea protagonistelor. Totuși, echipele cu tradiție și bugete pe măsură vor avea întâietate datorită loturilor astfel construite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.