Euroleague Basketball îl prezintă în detaliu pe Ahmet Duverioglu, pivotul lui Fenerbahce Beko Istanbul

Ahmet Duverioglu este protagonistul unui material amplu de prezentare realizat de site-ul oficial al Euroligii masculine. Actualul pivot al lui Fenerbahce Beko Istanbul povestește cum a ajuns să practice jocul de baschet.

Născut la Istanbul, din mamă turcoaică și tată iordanian, Duverioglu a copilărit în țara tatălui său, Iordania. Duverioglu a început să practice jocul de baschet în mod organizat la vârsta de 16 ani, după ce înainte a jucat, pe străzi și în parcuri, baschet, fotbal și volei. De asemenea, a practicat înotul.

Iată ce spune Duverioglu despre începeputurile sale în baschet:

„Când am început să practic baschetul toți copiii iordanieni erau mai buni decât mine. Am folosit această experiență pentru a deveni mai bun. Zilnic am călătorit câte 160 kilometri (80 dus, 80 întors), la Amman și înapoi. În orașul meu de domiciliu nu exista baschet, așa că am mers zilnic în capitala Iordaniei. Sunt recunoscător deoaffece oamenii de acolo au avut răbdare cu mine și au înțeles că visul meu este să joc baschet.”

La vârsta de 16 ani s-a alăturat lui Zain, cea mai puternică echipă de baschet din Iordania în acel moment. A jucat aici un sezon, după care a petrecut un sezon alături de Al Riyadi Amman. Apoi a semnat cu universitatea Applies Science, iar aici a jucat două sezoane, cucerind de două ori titlul de campion național la nivel de seniori. Avea să fie momentul în care a înțeles că trebuie să plece pentru a deveni un jucător mai bun.

Provenit dintr-o familie de medici, Duverioglu a descoperit baschetul ca o formă de a-și câștiga existența. După cinci ani de baschet în Iordania, acolo unde a câștigat două titluri de campion național, Ahmet a plecat în Serbia, acolo unde a petrecut o lună alături de Mega Vizura (echipa patronată de Misko Raznatovic, proprietarul BeoBasket – cea mai mare agenție de impresariere jucători din spațiul ex-iugoslav). Prin intermediul acestui agent, Duverioglu a semnat cu Anadolu Efes Istanbul.

Celebrul club din Turcia l-a legitimat pe vremea când avea 21 ani, după implementarea regulii ce obligă echipele din primul eșalon să limiteze numărul de jucători străini la cinci. Duverioglu a fost utilizat ca jucător turc datorită faptului că este născut la Istanbul, chiar dacă până la vârsta de 21 ani nu a avut tangență cu baschetul din Turcia.

În primul său sezon în Turcia a fost împrumutat la o echipă dintr-un eșalon inferior. Este vorba despre Pertevniyal. În vara anului 2015 a devenit component de bază al lui Anadolu Efes Istanbul, dar a beneficiat de timp limitat de joc. El și-a reziliat contractul cu Efes, însă Fenerbahce l-a ofertat imediat.

„Provin dintr-un mic orășel asiatic, din Iordania, țară ce nu contează în baschetul de nivel înalt. În câțiva ani am ajuns la Fenerbahce, echipa de suflet a familiei mele. Am avut șansa să joc pentru cel mai bun antrenor și alături de cei mai buni jucători din Europa. Nu a fost ușor să mă adaptez, dar m-am străduit să mă adaptez cât mai repede la tot. Consider că sunt de abia la început și am posibilitatea să-mi îmbunătățesc jocul.”

Duverioglu a făcut parte din echipa care în 2017 a cucerit Euroliga masculină. El a beneficiat de timp limitat de joc și i s-a cerut să facă munca de jos. Adică să se apere, să recupereze și să facă blocaje bune colegilor săi.

În septembrie 2019, Duverioglu a participat la FIBA Basketball World Cup 2019 alături de echipa națională a Iordaniei, țara care l-a format baschetbalistic. El a avut 34 puncte și 9 recuperări în confruntarea cu Republica Dominicană, dar Iordania a pierdut.

Referitor la situația sa, fiind fiu de cuplu turc-iordanian, Duverioglu spune:

„Azi, după atâția ani petrecuți la Istanbul, mă simt mai mult turc. Desigur, joc pentru echipa națională a Iordaniei, dar trăiesc în Turcia și îmbrățișez cultura turcească. Dacă aprofundez pot să spun că uneori mă simt turc, iar alteiror mă simt iordanian.”

Înalt de 2.09 metri și în vârstă de 27 ani (pe care îi împlinește pe 4 martie), Duverioglu se află la cel de-al 5-lea sezon în Euroligă. El are 93 apariții în această competiție cu medii de 3.0 puncte, 2.1 recuperări, 0.5 pase decisive, 0.3 intercepții și 0.3 capace pe partidă.

Întregul material cu Ahmet Duverioglu, în limba engleză, poate fi consultat AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.