Ergin Ataman va fi noul antrenor al lui Panathinaikos Atena

Ergin Ataman a ajuns la un acord cu Panathinaikos Atena. Antrenorul turc, câștigător al Euroligii în 2021 și 2022, se va despărți de Anadolu Efes Istanbul după o colaborare de șase sezoane.

Informația trecerii lui Ataman la cea mai titrată echipă din Euroliga modernă nu a fost confirmată pe cale oficială. Se pare că părțile vor parafa un acord cu valabilitate pentru următorii doi ani.

În vârstă de 57 ani, Ataman are o carieră de aproape trei decenii ca antrenor. El a ghidat toate forțele baschetului din Turcia cu excepția lui Fenerbahce și a câștigat toate trofeele continentale posibile la nivel de club: Euroliga, EuroCup, EuroChallenge, Cupa Saporta, respectiv Cupa Korac. Palmaresul lui Ergin mai cuprinde cinci titluri de campion al Turciei, șase cupe naționale și opt supercupe.

Ataman are două experiențe anterioare în afara Turciei. El a pregătit echipele italiene Climamio Bologna și Montepaschi Siena, între 2001 și 2007.

De-a lungul carieri, Ergin Ataman a fost antrenorul principal al echipei naționale de seniori a Turciei. În prezent acesta ocupă funcția de manager al primei reprezentative a Semilunei.

Cu 16 sezoane la activ în calitate de antrenor în Euroligă, la cârma a șase echipe diferite, Ataman are un bilanț de 168 victorii și 180 meciuri pierdute. El a participat la patru ediții ale Final Four-ului, câștigând trofeul în 2021 și 2022, fiind finalist în 2019. De asemenea, a ocupat locul 3 în 2003.

De șase ori câștigătoare a Euroligii, cu 40 titluri naționale și 20 cupe ale Greciei, Panathinaikos Atena este una dintre cele mai titrate grupări din istoria baschetului european la nivel de club. Verzii parcurg vremuri dificile, pierzând supremația în baschetul elen în detrimentul rivalilor de la Olympiacos Pireu atât pe plan intern, cât și european. Panathinaikos nu mai contează în fruntea Euroligii de la plecarea lui Zeljko Obradovic și Dimitris Itoudis, în urmă cu mai bine de un deceniu. În sezonul 2022/23, PAO s-a clasat pe locul 17, penultimul, în Euroligă.

Potrivit presei elene de specialitate, primele ținte ale lui Ataman pentru lotul de jucători sunt Dimitris Moraitis (Peristeri), Luca Vildoza (Steaua Roșie Belgrad) și Naz Mitrou Long (Olimpia Milano). Cel din urmă este așteptat să dobândească cetățenia elenă cât de curând, el fiind canadian la naștere.

Sezonul 2022/23 s-a încheiat cu eliminarea prematură și surprinzătoare a lui Anadolu Efes Istanbul din Euroligă. Turcii s-au clasat în afara primelor opt la încheierea sezonului regulat în pofida faptului că au dispus de unul dintre cele mai mari bugete în competiție și au păstrat nucleul de bază din sezoanele anterioare, completând loturi cu jucători consacrați la nivel de Euroligă. În competiția internă, Efes are 18-7 și ocupă locul 3 la ora actuală, cu cinci etape rămase din sezonul regulat.

Rămâne de văzut cine va fi noul antrenor al lui Anadolu Efes Istanbul, dar și ce obiective, buget și lot de jucători va avea această grupare începând cu sezonul 2023/24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.