Efectul regulii U23 asupra jucătorilor care nu au beneficiat de ea – Georgian Păun vorbește despre retragere și viitorul pe care și-l dorește în fitness

Regula jucătorului tânăr, U23, are numeroși adepți. Există însă și contestatari ai acesteia. Similar oricărei situații, există plusuri și minusuri.

Cariera baschetbalistică a lui Georgian Păun, unul dintre cei mai talentați și promițători practicanți ai jocului de baschet, premergător implementării regulii U23, este în mod oficial încheiată. Acest lucru reiese din declarațiile pe care Geo ni le-a acordat în exclusivitate.

După zece stagiuni în primul eșalon al țării, ca urmare a unei activități juvenile de mare succes și extrem de promițătoare în perspectiva viitorului, la vârsta de doar 26 ani, Păun a luat decizia de a se orienta către o altă activitate. Tot în atât de vasta lume a sportului.

Iată ce ne-a spus Georgian în legătură cu situația sa, fiind practic una dintre victimele regulii U23, ea fiind implementată în 2017, exact atunci când el a împlinit vârsta de 23 ani:

„În timpul carantinei am avut timp să pun în balanță sacrifiiciile de a fi sportiv de perfomanță și beneficiile pe care le am, ajungând la concluzia că nu se mai merită sacrificiile făcute pentru banii pe care îi pot câștiga. O altă concluzie la care am ajuns este că nu mai am acceeași motivație, de a juca profesionist, pentru că, în primul rând, sunt conștient că regula U23 mă dezavantajează și m-a dezavantajat de la vârsta de 23 ani. Nu am prins niciun an cu această regulă, dar am suportat consectințele la vârsta la care aveam nevoie să mă dezvolt ca jucător.

În cele patru sezoane (n.r. 2013/17) premergătoare apariției acestei reguli, de la 19 la 23 ani, am avut parte de niște ediții în care am jucat minute considerabile, ținând cont de faptul că nu am fost ajutat de regulă. Pe lângă acest lucru, m-am luptat și cu posibilitatea unei echipe de a avea 6 jucători străini în lot. La 19 ani am jucat pentru Farul Constanța, sub formă de împrumut. A fost un sezon foarte bun pentru mine, în care am avut statistici foarte bune, după care, la Sibiu, în al doilea an petrecut acolo, am jucat avându-l antrenor pe Dan Fleșeriu. După aceea, la Timișoara, în primul meu an, am lucrat cu Nenad Mandic. Pe această cale, vreau să le mulțumesc lui Nenad Mandic, Alexandru Olteanu și Dan Fleșeriu pentru încrederea acordată.”

Păun nu s-a sfiit să vorbească despre aspectul financiar. Concret, el spune că întâi echipele își asigură serviciile jucătorilor tineri, pentru a fi acoperite de regula U23. Geo spune că atunci când se ajunge la recrutarea jucătorilor peste 23 ani, cu acești jucători nu se mai negociază nimic. Cel puțin nu în cazul lui.

„Mă repet, eu privesc lucrurile prin prisma unui jucător cu vârsta de peste 23 ani, care nu a avut parte de acest avantaj, dar a simțit consecințele ei. Nu cred că este corect când vine vorba de negocierea contractelor, deoarece românii sub 23 ani cer foarte mulți bani, iar eu, personal, nici nu îmi pot negocia contractul. Aici nu mă refer la românii sub 23 ani care își merită banii și ar fi jucat oricum, fără această regulă, ci mă refer în general, la cei tineri. Trebuie să fim sinceri și să spunem că această regulă i-a împins de la spate și ne-a sacrificat pe noi, mai multe generații de români, care eram în ascensiune.”

Privind retrospectiv asupra proprieri cariere, Georgian Păun spune:

„Nu îmi reproșez nimic ca sportiv, vreau să cred că am fost profesionist tot timpul și asta mi-am demonstrat-o prin faptul că am revenit după o accidentare la genunchi, unde am avut două ligamente și tot meniscul rupt. După o recuperare de zece luni, am avut un sezon bun alături de BC Athletic Constanța.

Trebuie să fiu realist cu mine și să mă gândesc la ce nivel pot ajunge ca jucător profesionist. Ca român peste 23 ani, cu această regulă în vigoare nu poți crește ca nivel. Viața de sportiv este scurtă și nu vreau să mă trezesc pe la 30 ani că nu am pus niciun ban deoparte și trebuie să o iau de la zero în alt domeniu.

În sport trebuie să ai și noroc, să nu ai parte de accidentări urâte și să ai un antrenor care să te placă și să aibă încredere în tine. Consider că din aceste puncte de vedere nu am fost norocos.”

Tânărul nostru compatriot privește spre viitor și are un plan în acest sens:

„S-a încheiat un capitol care m-a format ca persoană, mi-a adus amintiri și mulți prieteni. În prezent, studiez un curs din State, de instructor fitness, iar în viitorul cel mai apropiat voi deveni un astfel de antrenor. Vreau să mă folosesc de cunoștințele pe care le-am acumulat de-a lungul anilor, de la toți kinetoterapeuții și preparatorii fizici cu care am lucrat, mai ales din timpul recuperării, când am învățat foarte multe lucruri noi.”

Potrivit site-ului www.frbaschet.ro, Georgian Păun a evoluat în primul eșalon baschetbalistic al României în perioada 2010/20. El a debutat alături de BCM U Pitești, după care a evoluat la BC Timișoara, Farul Constanța CSU Sibiu, SCM Timișoara, respectiv Athletic Constanța. El are medii pe carieră de 4.5 puncte, 2.5 recuperări și 0.8 pase decisive în 14:17 minute pe meci și un indice de 4.5 la eficiență. În plus, Păun a bifat 23 apariții în Cupa României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *