Debrecen găzduiește Campionatul Mondial U19 Masculin – ediția 2023

Debrecen, localitate aflată la aproximativ 70 kilometri distanță de granița cu România, va găzdui Campionatul Mondial U19 Masculin – ediția 2023. Evenimentul se va desfășura în amintita localitate maghiară în perioada 24 Iunie – 2 Iulie anul curent.

Marți (14.03), la Universitatea de Teologie Reformată din Debrecen, s-a desfășurat tragerea la sorți a grupelor din faza preliminară. Evenimentul este destinat sportivilor născuți după data de 1 Ianuarie 2004.

Cele 16 echipe, calificate în urma Campionatelor Continentale U18 din vara anului trecut, au fost repartizate în patru grupe de câte patru echipe fiecare. Ceremonia de tragere la sorți a fost realizată de către Dino Radja, croatul aflat în FIBA Hall of Fame, respectiv Robert Gulyas, unul dintre cei mai celebri jucători de baschet ai Ungariei.

În urma extragerii s-au stabilit următoarele grupe:

  • Grupa A – Canada, Franța, China, Spania
  • Grupa B – Liban, SUA, Madagascar, Slovenia
  • Grupa C – Serbia, Japonia, Brazilia, Egipt
  • Grupa D – Argentina, Corea de Sud, Ungaria, Turcia

În faza grupelor se va juca pentru stabilirea tabloului pentru fazele eliminatorii. Acestea vor cuprinde optimi de finală, sferturile de finală, semifinale, finala și jocurile de clasament. Echipele din Grupa A se vor împerechea cu cele din Grupa B, iar Grupa C cu Grupa D în optimile de finală.

Calendarul competițional a suferit mici modificări spre deosebire de competițiile FIBA de nivel juvenil anterioare. Sistemul competițional a rămas însă același. Astfel, după primele două zile de competiție urmează o zi de pauză. Apoi, etapa a 3-a din faza grupelor va fi urmată în ziua imediat următoare de optimile de finală. Ulterior va fi a 2-a zi de pauză, pentru ca sferturile de finală, semifinalele și finala să se desfășoare în zile consecutive, în ultimele trei zile ale evenimentului.

Scurt istoric

Campionatul Mondial U19 Masculin a ajuns la cea de-a 16-a ediție. Prima a avut loc în anul 1979. Primele opt ediții s-au desfășurat la distanță de patru ani, iar din anul 2009 această întrecere se desfășoară la distanță de doi ani.

Opt echipe naționale au câștigat titlul mondial U19 masculin cel puțin o dată. Statele Unite ale Americii sunt cele mai titrate și la această categorie, având opt medalii de aur. Trofeul a mai fost câștigat, câte o dată, de Iugoslavia, Grecia, Spania, Australia, Serbia, Lituania și Canada.

Ultimele două ediții, organizate în Grecia (2019) și Letonia (2021) au fost adjudecate de americani. Cea mai bună clasare europeană a revenit Franței la ambele concursuri, locul 3 în 2019, respectiv locul 2 în 2021.

Între jucătorii care au fost recompensați cu trofeul de MVP al Campionatului Mondial U19 Masculin se numără Toni Kukoc, Dejan Bodiroga, Andrei Kirilenko, Andrew Bogut, Aaron Gordon, Jalen Brunson, RJ Barrett, respectiv Chet Holmgren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.