O victorie în această seară pentru U-BT Cluj-Napoca poate avea un al 2-lea efect favorabil asupra participării românești în cupele europene

Una sau două echipe vor beneficia de statutul de lucky loser în cadrul turneelor preliminare FIBA Europe Cup și vor accede în grupele competiției în ediția 2021/22 chiar dacă nu câștigă turneul de calificare din care fac(e) parte. Acest lucru a devenit limpede prin prisma celor consemnate până acum în calificările Basketball Champions League.

Referitor la accederea în grupele Basketball Champions League lucrurile sunt simple și cât se poate de clare: dacă câștigă turneul preliminar de la Peristeri, U-BT Cluj-Napoca va fi repartizată în Grupa G din Basketball Champions League – ediția 2021/22. Aici așteaptă deja Darussafaka Istanbul (TUR), Hapoel Holon (ISR) și Happy Casa Brindisi (ITA). Se va juca pe sistemul fiecare cu fiecare în dublă manșă, rezultând șase etape.

Mai departe lucrurile au alte implicații. Știm cu certitudine că în FIBA Europe Cup vor fi patru turnee de calificare, unul cu implicare directă românească, prin deținătoarea Cupei României, CSO Voluntari. Câștigătoarele celor patru turnee vor avansa în grupele competiției, dar este cert că cel puțin un loc s-a eliberat deja pentru un lucky loser. Asta se datorează faptului că BC Prometey (Ucraina) și BC Parma (Rusia) au avansat în finala turneului de calificare Basketball Champions League de la Sofia. Învingătoarea confruntării directe va avansa în grupele BCL, iar învinsa va juca în grupele FIBA Europe Cup.

Un al 2-lea loc ar putea fi eliberat chiar de campioana României. U-BT Cluj-Napoca a optat să participe în FIBA Europe Cup dacă nu câștigă turneul preliminar BCL de la Peristeri. Ardelenii sunt în finala acestui eveniment și au nevoie de victorie în fața lui Fribourg Olympic pentru a-și asigura locul în grupele competiției mai bine cotate. În cazul unui eșec, elevii lui Mihai Silvășan vor juca în Grupa A din FIBA Europe Cup. În schimb, Fribourg a anunțat că nu va juca în FIBA Europe Cup, astfel încât campania continentală a elvețienilor depinde de jocul din această seară cu U-BT. O victorie îi duce pe aceștia în grupele BCl, însă un eșec îi elimină complet din cupele europene.

Turneele de calificare FIBA Europe Cup se vor desfășura în perioada 28 septembrie – 1 octombrie anul curent. CSO Voluntari joacă în cadrul turneului A, programat a se desfășura la Groningen (Olanda). Ilfovenii se duelează în semifinale cu Benfica Lisabona (POR). Dacă câștigă acest meci, elevii lui Sașa Ocokoljic se vor duela cu una dintre KK Kumanovo (MKD), Swans Gmunden (AUT) și Donar Groningen (NED).

Componența grupelor FIBA Europe Cup înaintea finalelor turneelor de calificare Basketball Champions League

  • Grupa A – Kapfenberg Bulls, London Lions, câștigător turneu calificare FIBA Europe Cup C
  • Grupa B – KC Kyiv, Rilski Sportist, Hapoel Eilat
  • Grupa C – Heroes Den Bosch, Opava, câștigător turneu calificare FIBA Europe Cup A
  • Grupa D – Casademont Zaragoza, Reggio Emilia, Avtodor Saratov, Hapoel Gilboa Galil
  • Grupa E – Bahcesehir Koleji, ZZ Leiden, Mornar Bar, câștigător turneu calificare FIBA Europe Cup B
  • Grupa F – Antwerp Giants, Mons Hainaut, Sporting Lisabona, Ionikos BC
  • Grupa G – London Lions, Peristeri BC, Crailsheim Merlins
  • Grupa H – CSM CSU Oradea, Szolnoki Olajbanyasz, Legia Varșovia, câștigător turneu calificare FIBA Europe Cup D

În Grupa A va ajunge U-BT Cluj-Napoca în eventualitatea în care pierde meciul cu Fribourg Olympic.

În Grupa B va ajunge BC Prometey în eventualitatea în care pierde meciul cu BC Parma.

În Grupa C va ajunge BC Parma în eventualitatea în care pierde meciul cu BC Prometey.

În Grupa G va ajunge învinsa dintre Treviso Basket și Tsmoki Minsk.

În concluzie, meciul dintre U-BT Cluj-Napoca și Fribourg Olympic poate să aibă, pe termen lung, un impact dublu asupra baschetului de club românesc. O victorie în această seară trimite campioana României în grupele Basketball Champions League, însă în același timp eliberează un loc în grupele FIBA Europe Cup. Acolo unde ar putea ajunge CSO Voluntari. De altfel, victoria Clujului în fața lui Fribourg ar însemna că două dintre cele patru echipe învinse în finalele turneelor de calificare FIBA Europe Cup vor beneficia de statut de lucky loser și vor avansa în grupele competiției din această postură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *