Cupa României 2020/21 – Avancronica Grupei B

Cupa României la baschet masculin este primul eveniment oficial organizat la nivel de seniori în sezonul competițional 2020/21 în țara noastră. Turneele de calificare se vor desfășura în perioada 17-22 octombrie anul curent.

Cele 13 echipe înscrise în competiție au fost repartizate în trei grupe. Reamintim configurația acestora:

 • Grupa A, la București – U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, Dinamo-Știința București, BCMU FCA Pitești, CSM Galați
 • Grupa B, la Oradea – CSM CSU Oradea, CSA Steaua București, SCM Craiova, ABC Athletic Constanța, CSM VSKC Miercurea Ciuc
 • Grupa C, la Sibiu – BC CSU Sibiu, SCM Timișoara, CSO Voluntari, CSM Târgu Jiu

Se va juca în sistem fiecare cu fiecare. Primele două clasate în fiecare grupă, respectiv cele mai bune două locuri 3 se califică la turneul final al Cupei României. Acest eveniment, de tip Final 8, se va desfășura în perioada 6-9 martie 2021.

Grupa B

Turneul se va desfășura la Arena Antonio Alexe din Oradea, în organizarea lui CSM CSU din localitate. Aceasta este singura echipă care a aplicat pentru găzduirea acestui eveniment. Pe hârtie se identifică trei echipe cu statut de favorite la calificare în timp ce altele două vor încerca să se afirme cu această ocazie.

CSM CSU Oradea, din postură de gazdă și protagonistă a finalei Cupei României în ultimele trei ediții desfășurate, respectiv în cinci din ultimele șapte sezoane în această întrecere, pronește cu prima șansă. Formația antrenată de Cristian Achim dispune, pe hârtie, de cel mai omogen lot de jucători din România la ora actuală. Echipa are o singură noutate, dar aici trebuie menționat că Stephen Holt de abia s-a alăturat roș-albaștrilor.

Pe de altă parte, rolurile în formația bihoreană s-au schimbat după ce echipa s-a despărțit de cel mai bun marcator (Kris Richard), respectiv de prima rezervă (Sean Barnette). Cu toate acestea, chiar dacă nu există așteptări cu privire la un joc strălucit, este de așteptat ca Oradea să-și atingă obiectivul și să se califice la turneul final. Totodată, este de urmărit cum se va gestiona regulamentul din cupă, Oradea având trei jucători peste 23 ani, respectiv doi U23, alături de alți câțiva juniori (unii dintre ei urmând să joace în cupă).

Steaua București prezintă cel mai mare semn de întrebare înaintea turneului de la Oradea. Formația militară a schimbat întreg contingentul de jucători străini, fiecare venit aflându-se la prima experiență în România. Totodată, incertitudinea referitor la militari este amplificată de faptul că nu se știe cu exactitate care este starea fizică și sportivă a jucătorilor după ce o parte dintre ei au fost confirmați cu COVID-19 în a 2-a jumătate a lunii septembrie. Chiar și așa, formația antrenată de Cătălin Burlacu are potențial și dispune de o serie impresionantă de jucători autohtoni cu experiență.

SCM U Craiova dispune de un mix interesant de jucători rutinați în Liga Națională, respectiv străini aflați la primul contact cu baschetul românesc. Oltenii au capacitatea de a lupta pentru victorii, mai ales într-un sistem precum cel din cupă. Dragoș Diculescu vine după două sezoane impresionante, stabilizându-se drept cel mai constant jucător tânăr din LNBM, a cărui armă este fără îndoială capacitatea de a puncta de pe semicerc. Alb-albaștrii au și alți jucători cu potențial ofensiv impresionant, astfel încât pot să creeze probleme inclusiv echipelor cu care se vor lupta pentru unul din primele două locuri.

BC Athletic Constanța este una dintre echipele aflate în fața unei noi provocări. Unul dintre cele mai tinere cluburi din prim planul baschetului românesc va juca pentru prima dată în compania echipelor de top din țară. Dacă în primii doi ani la nivelul Ligii Naționale, Constanța a jucat în grupele valorice inferioare, de această dată se va confrunta și cu marile puteri, atât în cupă, cât și în campionat. Echipa de la malul Mării Negre s-a evidențiat de-a lungul timpului prin dorința și disponibilitatea de a promova produsele autohtone și este de așteptat ca acest lucru să continue. Mai ales acum, când aceștia au oportunitatea să se evidențieze în compania celor mai buni jucători din baschetul românesc, dar și în contextul regulamentului din cupă. Este limpede că pe hârtie gruparea din Constanța nu pornește cu șanse la calificare, dar acest turneu poate reprezenta o experiență utilă atât echipei ca întreg, cât și sportivilor în notă personală.

O altă necunoscută înaintea turneului de la Oradea este CSM VSKC Miercurea Ciuc. Echipa harghiteană a avut o campanie de transferuri foarte interesantă. A recrutat mai mulți jucători din zona baltică, acolo unde există o școală de baschet impresionantă. Un jucător sloven a fost păstrat din sezonul anterior, iar un american completează efectivul de jucători străini. Este limpede că și pentru formația antrenată de Laszlofy Botond se anunță o veritabilă provocare. Echipa din Miercurea Ciuc nu a mai jucat în compania echipelor de top din baschetul românesc de la retrogradarea consemnată în urmă cu câțiva ani. În ultimele două sezoane harghitenii au jucat în grupele valorice inferioare ale Ligii Naționale. CSM VSKC Miercurea Ciuc este outsider-ul Grupei B, dar fără îndoială este o echipă capabilă de prestații bune în contextul sistemului competițional și al modului de alcătuire a echipelor în Cupa României.

Dincolo de ce spun calculele hârtiei, în aceste vremuri, surprizele pot să apară de oriunde. Și nu vorbim despre unele neapărat plăcute. Rezultatul testării COVID-19 premergător fiecărui turneu de Cupa României programat în această perioadă poate să răstoarne toate calculele. Totodată, apariția unor cazuri confirmate cu noul coronavirus în timpul competiției poate iarăși să dea peste cap ierarhiile. Firește, nu este ceva ce își dorește oricine, însă este o tristă realitate a vremurilor actuale.

Grupa B este singura care reunește cinci echipe. De aici rezultă tot atâtea zile de competiție, respectiv un număr de zece partide. Așadar, organizatoric, sportiv și din toate punctele de vedere, grupa de la Oradea prezintă mai multe provocări pentru cei implicați.

Programul jocurilor

Etapa 1 – 17.10.2020

 • CSM VSKC Miercurea Ciuc vs Steaua Bucuresti – ora 16.00
 • SCM Craiova vs ABC Athletic Constanta – ora 19.00

Etapa 2 – 18.10.2020

 • Steaua Bucuresti vs SCM Craiova – ora 16.00
 • CSM Oradea vs CSM VSKC Miercurea Ciuc – ora 19.00

Etapa 3 – 19.10.2020

 • SCM Craiova vs CSM VSKC Miercurea Ciuc – ora 16.00
 • ABC Athletic Constanta vs CSM Oradea – ora 19.00

Etapa 4 – 21.10.2020

 • Steaua Bucuresti vs ABC Athletic Constanta – ora 16.00
 • CSM Oradea vs SCM Craiova – ora 19.00

Etapa 5 – 22.10.2020

 • Athletic Constanta vs CSM VSK Miercurea – ora 16.00
 • CSA Steaua Bucuresti vs CSM Oradea – ora 19.00

Foto: Roby Boros

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.