CSM CSU Oradea la jumătatea sezonului regulat

Departe de constanța în rezultate, consemnată în sezonul precedent, CSM CSU Oradea se situează pe locul al 5-lea, într-un grup de patru echipe aflate la egalitate de puncte, la jumătatea sezonului regulat în Liga Națională de baschet masculin – ediția 2020/21. În pofida jocului cu oscilații majore, formația roș-albastră este calificată la turneul final al Cupei României și este prezentă în playoff-ul FIBA Europe Cup.

Echipa care a păstrat cel mai mare număr de jucători din sezonul precedent, poate singura care a mizat pe continuitate după o stagiune incompletă, gest ce poate fi interpretat drept unul prin care CSM Oradea a mizat pe stabilitate, nu reușește să confirme pe plan sportiv. Aici trebuie insistat puțin și menționat faptul că eforturile nu au fost mici, iar gestul este foarte important. Firește, un gest venit după un sezon solid. Adică rezultatele au indicat continuarea pe aceeași linie, iar clubul a găsit resursele, pe de o parte, respectiv înțelegere, pe de alta, pentru a păstra majoritatea componenților echipei care în 2019 câștiga cel de-al 3-lea titlu național.

Amintim faptul că CSM CSU Oradea l-a pierdut pe Kris Richard și s-a despărțit de Sean Barnette. Două nume cu mare greutate în istoria bihorenilor și care au scris importante pagini din ultimii ani ai baschetului de club din România. Oradea a pierdut calitatea baschetbalistică a lui Richard, respectiv cea atletică și emoțională a lui Barnette. Primul a decis multe meciuri în care strategia și tactica nu a funcționat la cotele cu care CSM CSU este obișnuită să joace. Cel din urmă a reușit același lucru, dar cu alte arme. Sunt pierderi pe care bihorenii nu au reușit să le compenseze. Cel puțin în prima jumătate a sezonului regulat.

Cu staff-ul tehnic confirmat în funcții, respectiv cu Giordan Watson, Aaron Broussard, Pavle Reljic, Dragan Zekovic, Nikola Markovic și Arturas Valeika păstrați, alături de Bobe Nicolescu, Cătălin Baciu, Tudor Fometescu și Edward Petrescu, împreună cu juniorii Vlad Marinău și Enzo Vescan în continuare în lotul de jucători, CSM CSU Oradea a avut nu doar nucleul de bază ci inclusiv jucătorii de antrenament menținuți din sezonul anterior. Ceea ce este foarte important, dar și impresionant.

Acea echipă a lui CSM CSU Oradea a pierdut doar trei meciuri din 18 disputate într-un sistem competițional în care a întâlnit cele mai bune opt echipe ale țării în sezonul 2019/20. În plus, a pătruns în finala Cupei României și a avut un parcurs solid în FIBA Europe Cup, unde a avansat în faza a 2-a a competiției, bifând numeroase experiențe utile pe plan internațional.

La ora actuală, Oradea are 9-4 la general în campionat, cu 3-1 în Cupa României și 1-2 în FIBA Europe Cup. Referitor la competițiile interne, a pierdut deja mai multe meciuri decât în sezonul precedent, deși a disputat mai puține partide până la această oră și a întâlnit inclusiv adversari proveniți din a 2-a grupă valorică conform sistemului din sezonul anterior. Cu toate acestea, obiectivele sunt în continuare în fața roș-albaștrilor. Nimic nu este pierdut.

Date fiind cele mai sus menționate este dificil de explicat de ce Oradea nu performează măcar apropiat de evoluțiile și rezultatele din stagiunea precedentă. Explicații pot fi multe. Pe de altă parte nu trebuie omis faptul că au fost câteva meciuri în care bihorenii au jucat foarte bine. Numărul lor este însă mic raportat la așteptări, iar cu câteva excepții (precum meciul cu Besiktas) prestațiile bune s-au consemnat în compania unor adversari care nu sunt cotați între cei mai puternici.

Un lucru este cert, CSM CSU Oradea are mai puțin de o săptămână la dispoziție să șteargă cu buretele aproape tot ce s-a întâmplat până acum în sezonul 2020/21. O așteaptă turneul final de Cupa României, competiție în care are deja cinci finale jucate. Este primul obiectiv al sezonului, primul eveniment în care trebuie să lași totul pe parchet. Nu mai contează ce a fost, dar ceea ce se va întâmpla din 6 martie rămâne!

Dacă există o echipă care în ultimii ani a știut să trateze foarte bine meciurile din fazele superioare ale competițiilor interne atunci aceasta este CSM CSU Oradea. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va repeta în acest sezon.

În istoria oricărei echipe există momente bune și momente mai puțin bune. Fără să se confrunte cu probleme majore de efectiv, CSM CSU Oradea are un sezon dificil. Poate că acest sezon este unul în care lucrurile nu merg așa cum își doresc cei care conduc cu succes de atâția ani o echipă pe care tot ei au urcat-o din subsolul clasamentului și o mențin între echipele fruntașe ale țării de aproape un deceniu. Următoarele două-trei luni ne vor elucida în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.