China a reluat transmisiunile din NBA cu Meciul 5 al finalei

Meciul 5 al finalei NBA 2020 a fost primul transmis în China. Partida s-a desfășurat noaptea trecută în Walt Disney Resort din statul Florida.

Miami Heat au învins pe Los Angeles Lakers, scor 111-108, în Meciul 5 al seriei ce va determina numele noii campioane în baschetul profesionist nord-american. Astfel, seria se prelungește cu încă un meci, scorul general fiindu-le favorabil californienilor cu 3-2.

CCTV – televiziunea de stat a Chinei – a transmis meciul amintit. Acesta a fost primul difuzat în imensa țară asiatică din sezonul competițional 2019/20. Autoritățile din China au decis să nu transmită meciuri din NBA după ce o postare a lui Daryl Morey, managerul lui Houston Rockets, a iscat un conflict deschis între China și NBA.

Boicotul instaurat de China asupra NBA a fost doar prima lovitură pe care liga profesionistă de baschet a primit-o pe parcursul sezonului 2019/20. A urmat pandemia. Nu trebuie omis nici protestul jucătorilor din NBA față de modul în care forțele de poliție din americane gestionează situațiile ce îi implică pe cetățenii negri. O chestiune sensibilă, care nu este privită de toată lumea cu cei mai buni ochi.

Toate aceste probleme au avut și continuă să aibă impact asupra afacerii numite NBA. Competiția de baschet profesionist din SUA nu mai este doar una sportivă, fiind un business în care acționari sunt nu doar patronii, ci și jucătorii, astfel încât orice fel de pierdere este resimțită în buzunre de toată lumea.

Audiențele NBA au scăzut substanțial din aceste motive, dar și din cauza faptului că s-au luat câteva decizii discutabile referitor la programarea meciurilor, cu precădere după startul oficial al sezonului în NFL (fotbal american). Astfel, audiențele Meciului 3 al finalei NBA 2020 au atins un minim istoric pentru epoca modernă a televiziunii în America, deoarece meciul s-a suprapus cu confruntările din liga profesionistă de fotbal american – competiție ce continuă să țină capul de afiș în preferințele cetățenilor SUA de rând. Așadar, nu doar pe plan extern prin conflictul cu China, dar și pe plan intern (pandemia, conflictele sociale și programarea mai puțin inspirată a meciurilor) s-a ajuns la această situație.

Rămâne de văzut dacă CCTV va continua transmisiunile din NBA. Meciul 6 este programat pentru noaptea de duminică spre luni, cu începere de la ora 2:30.

În România, finala NBA poate fi urmărită la TV pe Telekom Sport 1, respectiv online prin intermediul NBA League Pass.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.