Campionatele Europene de juniori – ediția 2021 nu se vor disputa

FIBA Europe Board s-a întrunit marți (11.05) într-o ședință online pentru a discuta situația Campionatelor Europene de nivel juvenil în vara anului calendaristic 2021. Acestea nu se vor desfășura în formatul tradițional, în pofida doleanței majorității federațiilor naționale.

Organizarea unor competiții cu participarea a 16 sau mai multe echipe naționale într-un singur loc este imposibil de realizat la ora actuală, concluzionează FIBA Europe Board după ce a consultat comisiile medicale, de competiții și cea de juniori. Cauza este, firește, pandemia COVID-19. Așadar, Campionatele Europene U20, U18 și U16, masculin și feminin, la nivel de Divizia A, B și C nu se vor disputa în anul 2021. Reamintim că Oradea ar fi trebuit să găzduiască competiția U18 masculin la nivel de Divizia B.

Așadar, pentru al 2-lea an consecutiv, din cauza COVID-19, competițiile juvenile de baschet destinate echipelor naționale din Europa nu se pot organiza.

În schimb, FIBA Europe Board a aprobat organizarea unor competiții cu participarea a șase echipe. Iată însă deciziile luate:

  • Turneele de câte șase echipe se vor organiza pe bază de voluntariat.
  • Promovarea și retrogradarea este înghețată în/din Divizia A, B și C la toate categoriile juvenile în acest an.
  • Echipele clasate pe primele 18 locuri la fiecare categorie de vârstă (cele 16 prim divizionare, alături de două echipe din Divizia B) vor juca în turnee de câte șase echipe fiecare, pe sistemul round robin (5 meciuri pentru fiecare echipă în parte).
  • Celelalte echipe, de la locul 19 în jos, pot participa la turnee de cel mult șase participante.
  • Se va organiza un turneu de cel mult șase echipe special destinat echipelor naționale cel mai slab cotate, pentru a înlocui competiția Small Countrier (adică Divizia C).

FIBA Europe Board a anunțat că va permite țărilor și orașelor care au fost desemnate gazdă pentru Campionatele European U16, U18 și U20, masculin și feminin, Divizia A, B și C, să aibă prima opțiune dacă doresc să găzduiască turnee de câte șase echipe participante. Ulterior se va acorda altor țări această oportunitate. De asemenea, țările care ar fi trebuit să organizeze Campionatele Europene de Juniori – ediția 2021 vor avea prima opțiune de a găzdui aceeași competiție în 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *