Bill Russell, cel mai titrat sportiv din istoria jocurilor de echipă în SUA, s-a stins din viață

Cel mai titrat jucător din istoria NBA, Willian Felton Russell s-a stins din viața. El a decedat duminică (31.07), la vârsta de 88 ani. Cu toate că a evoluat într-o epocă apusă, în cadrul căreia nu s-au consemnat atât de multe imagini precum se întâmplă cu generațiile ce au urmat, Russell a devenit de mult și continuă să fie o sursă de inspirație și un exemplu în ceea ce privește combativitatea și motivația.

Înalt de 2.08 metri, Russell a câștigat 11 titluri NBA din postura de jucător. Toate trofeele obținute de acesta s-au consemnat în uniforma verde a lui Boston Celtics. În fiecare dintre sezoanele în care a devenit campion, Bill a avut un rol crucial în angrenajul echipei sale.

A jucat pe post de pivot și a fost desemnat MVP al sezonului de cinci ori. A fost de patru ori cel mai bun recuperator al sezonului în NBA. Palmaresul lui Russell mai cuprinde două titluri NCAA, câștigând 55 meciuri în succesiune în drum spre aceste trofee la nivel universitar, respectiv două titluri NBA din postură de antrenor. De asemenea, a fost campion olimpic cu Team USA în 1956, în calitate de jucător.

Bill Russell a fost cunoscut pentru rivalitatea cu Wilt Chamberlain, una pe care a dominat-o din punct de vedere al numărului de titluri câștigate. De altfel, numărul 6 de la Boston Celtics – retras în onoarea sa – a fost definiția jucătorului serios, orientat spre cifrele trecute pe tabela de marcaj în dreptul celor două echipe.

Inteligența baschetbalistică, capacitatea de a gândi și vedea jocul în cu totul altă dimensiune decât ceilalți jucători, preocuperarea pentru faza de apărare și dorința continuă de a-i implica pe colegii de echipă în joc, l-au făcut pe Russell unul dintre cei mai buni jucători din istoria jocului de baschet.

Totodată, Bill Russell este jucătorul care a inventat capacul (blocked shot) în jocul de baschet. La prima astfel de realizare într-un meci, antrenorul lui Russell a cerut timp de odihnă pentru a-l admonesta, spunându-i că un bun jucător defensiv nu se desprinde niciodată de la sol. Prin această invenție, Russell a schimbat definitiv jocul de baschet pentru ambele faze, atac și apărare.

Chiar și astăzi, după ce întreaga planetă a fost vrăjită de jucători colosali proveniți din generațiile ce au urmat, numele lui Bill Russell continuă să fie menționat între cele mai importante care au pus mâna pe mingea portocalie. Este probabil unul dintre primii jucători ce vin în mintea unui specialist atunci când este rugat să dea un exemplu pozitiv și de urmat în această disciplină sportivă.

A fost inclus între cei mai buni jucători din istoria NBA la aniversarea a 25, 35, 50 și 75 ani de existență a ligii. A fost inclus în Naismith Memorial Hall of Fame în 1974, iar șase ani mai târziu a fost numit cel mai bun jucător din istoria baschetului într-o anchetă realizată între jurnaliștii sportivi din SUA. A jucat 13 sezoane în NBA, între 1956 și 1969, câștigând 11 titluri. A avut medii pe carieră de 15.1 puncte, 22.5 recuperări (!) și 4.3 pase decisive în 42.3 minute pe meci. A bifat peste o mie de apariții pe terenurile din NBA.

O altă statistică spune însă totul despre spiritul competitiv al lui Bill Russell. Acesta a jucat de zece ori în Meciul 7 al unei serii de playoff în NBA și a câștigat de fiecare dată!

Orașul Boston îi este profund recunoscător pentru aportul avut la câștigarea numeroaselor trofee și la sporirea renumelui localității de oraș al sportului. Statuia lui Bill Russell a fost instalată chiar la Primăria din Boston, celebra City Hall Plaza.

Dincolo de performanța pur sportivă, Bill Russell a fost un activist. El a luptat pentru drepturi civile și justiție socială, fiind de neclintit în gândire și viziune pentru dreptul fiecărui om de a fi prețuit și tratat cu demnitate. Totodată, Russell a fost primul negru numit în funcția de antrenor principal al unei echipe din NBA.

Bill Russell pășește în lumea celor drepți din postură de cel mai titrat jucător din istoria sportului de echipă profesionist nord-american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.