Avancronica finalei NBA 2022

Finala NBA 2022 aduce față în față două echipe legendare. Golden State Warriors se duelează cu Boston Celtics pentru trofeul Larry O’Brien în premieră pentru perioada modernă a baschetului nord-american.

Californienii au 6 titluri NBA, iar verzii au 17. Warriors dispută a 12-a finală, iar Celtics pe cea de-a 22-a. Ambele cluburi joacă în liga profesionistă din 1946, atunci când a fost inființată, fiind două dintre cele 11 grupări aliniate la startul primei ediții.

Stabiliți inițial în Philadelphia, Warriors au câștigat ediția inaugurală, după care au mai câștigat trofeul în 1956, 1975, respectiv cu actuala generație în 2015, 2017 și 2018. Interesant este că Warriors au câștigat două titluri NBA din postură de echipa aflată în Conferința Est.

De cealaltă parte, Boston Celtics au câștigat primul titlu NBA în 1957. A jucat 12 finale în 13 sezoane și a câștigat 11 titluri între 1957 și 1969. Verzii se întorc în ultimul act după o absență de 12 ani. Cele două grupări s-au întâlnit în finala NBA din 1964, câștigată de Boston cu 4-1 la general.

Ambele echipe au pierdut ultima finală disputată. Warriors au cedat în 2019 pe mâna lui Toronto Raptors, iar Celtics au fost depășiți în 2010 de Los Angeles Lakers.

Prin prisma istoriei îndelungate, ambele echipe au câțiva jucători de referință pentru baschet. Rick Barry este considerat unul dintre cei mai nonconformiști jucători din istoria NBA. Totodată, el rămâne unul dintre cele mai pure talente pentru această disciplină sportivă, fiind un scorer formidabil și care continuă să dețină recordul absolut de puncte pe meci într-o finală. Barry este, cel puțin până la Stephen Curry, cel mai reprezentativ jucător din istoria lui Warriors.

De cealaltă parte este foarte greu pentru oricine să stabilească cine este jucătorul de referință al istoriei lui Celtics. O istorie atât de bogată și cu atâtea succese încât este aproape imposibil să identifici o singură persoană care să fi avut o influență mai mare decât altele. Fără îndoială în discuție sunt Red Auerbach, unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria acestui domeniu de activitate. În timp ce din teren s-au remarcat cu precădere Bill Russell și Larry Bird, două monumente ale jocului de baschet.

Finala 2022 opune două echipe complet diferite

Golden State revine în finala NBA după doi ani în care a ratat playofful. Warriors revin în ultimul act după ce au jucat cinci finale consecutive între 2015 și 2019, perioadă în care au stabilit numeroase recorduri și au scris volume în cartea tot mai groasă de istorie a baschetului profesionist. Sezonul 2021/22 este unul de revenire în top pentru formația care între timp s-a mutat din Oakland în San Francisco.

Steve Kerr continuă să aibă în mână trei legende ale baschetului. Stephen Curry, Klay Thompson și Draymond Green joacă la fel cum au făcut-o în cei cinci ani când echipa a jucat finala și a câștigat trei titluri NBA. Alături de aceștia are câteva piese noi, aflate la prima finală și despre care nu se știe cum se vor comporta.

Boston vine după un cu totul alt drum. După ce ani de zile a ratat calificarea în finala NBA deși a avut loturi de jucători parcă mai strălucitoare decât acum, Kyrie Irving sau Kemba Walker nu au putut ghida echipa spre ultimul act. În acest sezon, cu un antrenor aflat la primul sezon în calitate de principal, Celtics au obținut calificarea în marea finală. Asta în condițiile în care tandemul Jayson Tatum – Jaylen Brown a atins maturitatea, Al Horford a revenit în verde, iar Marcus Smart a devenit principalul conducător de joc al echipei după ani de zile în care a acceptat să vină de pe bancă.

Este de urmărit cum se vor împerechea jucătorii celor două echipe. Fără îndoială o influență majoră va avea modul în care Stephen Curry va presta de o parte, respectiv Jayson Tatum de cealaltă. Desigur, Klay Thompson, Draymond Green și Jordan Poole sunt factori de maxim impact pentru californieni. În schimb, Boston va avea nevoie de ceilalți lideri ai săi, așa cum sunt MArcus Smart, Jaylen Brown și Al Horford.

Este o finală deschisă oricărui rezultat. Experiența favorizează pe Golden State Warriors. Dorința de afirmare recomandă pe Boston Celtics. Ne putem aștepta la un duel fizic, între două echipe care știu să joace colectiv și ce mizează pe aporul mai multor jucători. Prospețimea, evitarea accidentărilor și posibil chiar a suspendărilor – deoarece ne putem aștepta la scântei – sunt aspecte ce pot înclina balanța într-o parte sau cealaltă.

Biletele la Meciul 1 al finalei oscilează între 518 și peste 20.000 dolari per bucată!

Finala NBA 2022 este transmisă în direct pe Orange Sport 1. Programul poate fi consultat AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.